torsdag 11 april 2013

Skräpplockarveckan

Den 22 april drar den nationella skräpplockarveckan igång, det är stiftelsen "Håll Sverige rent" som håller i kampanjen och försöker engagera kommuner, näringsliv, organisationer och privatpersoner att städa upp det som någon har förorenat med sitt skräp, för så är det - någon annan får ta ansvaret.

När jag går här på vår lilla grusväg mitt i naturen så finns en hel del som inte hör hemma där - artfrämmande kunde man kanske kalla det. Ölburkar, godispapper, plaster, snabbmatsförpackningar och fimpar som någon helt sonika har slängt ut genom bilfönstret.

Hur tänker dom?  ..och vem har de tänkt skall vara städgumma/städgubbe?

Skräp som hamnar i naturen sprider kemikalier och skadar och förfular miljön. Vi har en utomordentlig service här i kommunen dit vi kan föra vårt avfall. Anläggningen är öppen även helger och under kvällstid men ändå händer det alldeles för ofta att folk tippar gamla däck, möbler, kylskåp och metaller vid vägen. Det kostar inget att lämna sitt avfall till återvinningen men trots det hamnar en del här i skogen i Råby Rekarne.

Mycket skräp hamnar i våra vattendrag där det skadar fåglar och marina däggdjur. Plasterna bryts inte ner och äts av plankton som fiskarna i sin tur äter och därmed har skräpet kommit in i näringskedjan och drabbar oss människor som tillsammans med de stora rovdjuren är toppkonsumenter.

Naturen är i särklass den bästa avfallshanteraren - bygga upp och bryta ner - det eviga kretsloppet. Men alltför många slänger sådant som naturen inte förmår hantera och det kommer att finna sin väg tillbaka till oss på mindre angenäma sätt.

Vi lever idag i ett konsumtionssamhälle med evig tillväxt som mål - en omöjlighet i sig. Planetens ekosystem förmår inte återskapa våra uttag i den takt som vi förbrukar naturens resurser - allt vi använder kommer från vår natur och tillväxten är det som skapas i mellanrummet mellan naturresurserna och avfallshögarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar