måndag 1 april 2013

Varför är det så kallt?

Anledningen är den Nordatlantiska oscillationen (NAO) som främst påverkar vårt vinterväder. Här i norra Europa ligger vi i gränslandet mellan den milda och fuktiga Atlantluften och den torra, isande kylan från Arktis. Att det är kallt just här innebär inte att det är likadant på andra ställen i världen.

Oscillation betyder svängning och NAO är ett normalt förekommande väderfenomen. Kraftiga vindar från Atlanten ger oss mildväder och nederbörd. Hur stark den milda luftströmmen blir beskrivs som NAO index svängningar i lufttrycket över Atlanten.

Atlantvindarna påverkas i sin tur av förhållandet mellan lågtryck över Island och högtryck vid Azorerna. Ju större skillnaderna är mellan högtryck/lågtryck desto kraftigare blir de milda västvindarna från Atlanten. Då brukar man tala om ett positivt NAO index i motsats till det vi just nu upplever, ett negativt NAO index med kalla, bitande luftströmmar från norr som varmare vindar inte rår på just nu.

Det stabila högtrycket vi har nu ger en kraftig värmeinstrålning dagtid men bristen på moln nattetid gör att även utstrålningen av värme från marken blir stor, därav de kraftiga temperaturskillnaderna mellan dag och natt. Snötäcket som delvis ligger kvar reflekterar även bort värmen medan skog och mörka ytor binder värme.

Om man sätter ett litet löv i en snödriva kan man se hur det snabbt bildas en grop där lövet ligger och det sjunker allt djupare ner i snön. Ett så litet förmål som ett löv binder massor av energi som får snön att smälta.

2 kommentarer:

 1. Det finns oftast en förklaring till allt och just förklaringar till väderfenomen är spännande tycker jag.
  Hoppas nu bara att vi snart får ett positivt NAO index att glädjas åt :-)
  Ha en fin dag i vårsolen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu skulle jag önska ett rejält ruskväder "fra Norge" med dis och dimma och ett lätt duggregn. Då skulle vi få plusgrader även nattetid och isen skulle snabbt ge vika.

   Radera