lördag 4 maj 2013

Våra pollinerare behöver hjälp

För några år sedan kom de första rapporterna om att bekämpningsmedel kan vara en av orsakerna bakom den omfattande bi- och humledöden i världen. De stora biokemiföretagen mobiliserade direkt och ifrågasatte riktigheten i forskningsuppgifterna.

"Greed is good" sa Gordon Gecko, gestaltad av Michael Douglas, i sitt berömda tal i filmen Wall Street. Talet har sedan dess symboliserat vårt sätt att leva, konsumera och producera varor i allt snabbare takt. Kortsiktigt tänkande i avsaknad av långa tankar....

Den biologiska mångfalden är människans viktigaste resurs och utan den artrikedom som möjliggör och upprätthåller naturens ekosystemtjänster kan vi inte överleva på vår planet.

"Under de senaste femtio åren har förlusten av biologisk mångfald ökat dramatiskt och artutdöendet har idag nått en hastighet som är 100 till 1000 gånger högre än vad som anses vara naturligt. Situationen har försämrats i sådan utsträckning att vi nu bara har två tredjedelar så många vilda djur som vi hade för 40 år sedan. Och de vilda djurens artrikedom - antalet individer per art - har också sjunkit med 40 procent under samma period"

citat ur boken Vår tid på jorden - författare Johan Rockström och Mattias Klum

Våra pollinerare står för mer än en tredjedel av den globala matproduktionen. Utan pollinerare drabbas vi omgående av svältkatastrofer. I Kina är många områden utdöda på pollinerare så där tvingas man numera pollinera fruktträden med handkraft. I USA har man liknande problem som man löst genom att på stora långtradare forsla runt pollinerare till grödorna. "Money talks" sa mannen i TV inslaget, ägare till bikuporna som bussades runt - allt till bakgrundsljudet av miljoner surrande insekter som utförde sina tjänster för att vi skall få mat. I fjol såldes och exporterades ett antal svenska humlor till Storbritannien som också lider brist på pollinatörer.

Nu är sitationen så allvarlig  att ett förslag om ett tvåårigt användningsstopp av växtskyddsmedel ur gruppen neonikotinoider är på väg för beslut i EU-kommissionen.

Neonikotinoider började dyka upp under 90 - talet och används flitigt som växtskyddsmedel inom jordbruket men även i amatörträdgårdar. Det finns i princip två sorters växtskyddsmedel, kontaktverkande och systemiska. Neonikotinoider är systemiska preparat som tas upp via växternas rötter och sprids till växtens alla ovanjordiska delar, även pollen. Medlet tas upp via matsmältningsorganen hos insekter som äter på behandlade växter. Myrr och Provado är exempel på bekämpningsmedel där det verksamma ämnet imidakloprid tillhör gruppen neonikotinoider.

Jordbrukarna protesterar högljutt mot förbudet och de multinationella kemiföretagen mobiliserar igen - här handlar det om ofantligt mycket pengar. Vi har nog, bildlikt talat, målat in oss i ett hörn om vi inte längre kan producera mat utan farliga bekämpningsmedel - effekterna är långt ifrån klargjorda ännu och kunskapen om alla kemikalier som sprids i vår natur, inte minst cocktaileffekten, är mycket bristfällig.

Kemiföretagen är på väg att få den största makten av alla i världen, nämligen makt över matproduktionen.

Dethär är ingen enkel fråga - jordbrukarnas argument är att produktionen flyttas till andra länder där acceptansen är större och kanske även okunnigheten. Vad har vi då att vinna? Men problemet med den argumentationen är att alla tycker att någon annan bör göra något, det gäller förövrigt de flesta frågor inom klimat och miljö. Någon annans ansvar...och så går det runt...

Trädgårdarnas sammantagna yta i landet är inte oväsentlig i sammanhanget  även om det kan kännas meningslöst att avstå från gifter när bonden i närheten sprutar för fullt. Vi är inte ekonomiskt beorende av våra trädgårdar, till skillnad från jordbrukarna, och borde kunna avstå dödliga gifter och erbjuda våra insekter, fåglar och alla andra djur en giftfri miljö att vistas i.


Ett litet bibatteri för solitärbin är lätt att sätta upp på lämplig plats i trädgården, går enkelt att fixa till själv om man inte vill köpa. Solitärbin är hårt utsatta och tackar inte nej till lite support. De har inget samhälle att försvara och därmed har naturen inte försett dem med några giftiga gaddar. Här i rören lägger biet sitt ägg och tillsammans med pollen som föda till larven. Sedan muras hålet igen tills biet är redo för omvärlden.

Lite fuktiga platser är bra, blommor naturligtvis men framförallt, ta inte bort alla sälgar. De blommar först av alla och är helt livsnödvändiga för yrvakna insekter.  

Alla djur behövs i naturen eftersom allt finns i ett sammanhang där alla är beroende av varandra. Okej, inte mördarsnigeln för den är artfrämmande i vår natur och saknar därför naturliga fiender. Tar man bort det som vi brukar kalla för skadeinsekter minskar även nyttodjuren eftersom det uppstår matbrist och då har vi skapat en obalans som på sikt kan ställa till det i våra trädgårdar. 

Humlan använder förresten gamla, övergivna sorkgångar och sorkbon för sitt boende så hur illa vi än tycker om sorkar och deras framfart så har även de en viktig funktion att fylla i ett ekosystem.

4 kommentarer:

  1. Heja!!! Jag visste inte heller hur illa det var med dem förrän jag började leta information om dem..så hjälps vi åt kanske vi kan iallafall inte minska stammen mera.
    Ha en underbar helg!!

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet, hoppas många läser och tar till sig det du förmedlar.

    Det finns heller inte en chans att vi skulle lyckas med handkraft ersätta bina, om jag förstått saken rätt. Insåg hur illa det var när jag såg ett program om hur ekonomiskt lönsamt det var att ha bin enbart för att köra runt dom för pollinering, honung var liksom inte grejen om man ville tjäna pengar.
    Får skamset erkänna att jag använt provado men slutade med det när jag kom på det där jag ändå visste med kaka på kaka. I slutänden får vi i oss den skit vi släpper ut hur mycket vi än blundar för det och i binas fall så är det kört om dom försvinner. Nästan inget käk att stoppa i oss. Jag som slutat med att äta kötti höstas och en av anledningarna är att jag gjorde matten med matproduktionen och förväntad befolkningsökning.

    SvaraRadera
  3. Tack för era kommentarer Berit och Rihane.

    Jag tycker alltid det är svårt att diskutera och skriva om miljöfrågor därför att det är så lätt att bli eller uppfattas som moraliserande och det vill jag inte. Men samtidigt är situationen allvarlig och det hjälper inte att tiga ihjäl problemet.

    Vi måste nog alla ta ett personligt ansvar och jag skulle önska att trädgårdsföreningarna informerade mer - en del gör det men inte alla. Bekämpningsmedel är aldrig selektiva och tar bort just det som vi uppfattar som störande utan de dödar urskiljningslöst, även den i sammanhanget milda såpan. Den dödar bladlöss men även alla som äter bladlöss t.ex. nyckelpigor och deras larver.

    Det är även viktigt att läsa informationen om hur medlen skall användas om man nu bestämmer sig för att göra det - där fuskas det mycket.

    SvaraRadera
  4. Vet inte om din blogg godtar länkar men vetenskapens värld i måndags tog upp massdöden bland bin. Programmet ligger kvar på svtplay tom måndag
    http://www.svtplay.se/t/102814/vetenskapens_varld

    SvaraRadera