torsdag 27 juni 2013

Nu har jag planterat Hosta `Empress Wu´

Ett antal kvm till av naturen är erövrad och där har kejsarinnan fått sin alldeles egen kupé. Ser inte mycket ut för välden ännu men skall förhoppningsvis, när hon vuxit till sig, synas över hela trädgården. Dethär är en högt belägen plats och damen lär vara den största av alla hostor. Kan bli upp till 140cm hög och bladen är enorma.

Dethär är liljekonvaljterritorium så det krävdes ett ordentligt underarbete för att få bort konvaljerna. All jord är bortgrävd mellan stenarna men konvaljrötter söker sig djupt under stora stenar där de hittar fukt så man får pillra med tisteljärn för att försöka få bort dem. Täckte marken längst ner i groparna med tidningar som en extra säkerhetsåtgärd och fyllde upp groparna med sten. Om det inte dyker upp konvaljer inom några år kanske det går att göra planteringsgropar där så småningom.

Jag får nog aldrig nog av Hostor och det kommer hela tiden nya sorter från små miniatyrvarianter till gigantiska sorter som `Empress Wu´. Hostor är vackra som solitärer men i massverkan blir de verkligen ett blickfång utöver det vanliga så nu vill jag göra en "Hosta path" längs gången som är avgränsad med ekstock. Gången är ca 6m lång men marken där är genomvävd, förutom ogräs, med rötter från de stora sälgarna. Kanske en våtbädd är lösningen för att hindra rötterna att omgående växa in i jorden igen - får fundera ett tag på en lösning.

Här är fina bilder med bl.a. Hosta paths.

4 kommentarer:

 1. Hej Gunilla.
  Vad du (ni) jobbar på, jag får riktigt dåligt samvete för jag borde göra mycket mer känner jag. Nu blir det ju ännu vackrare hos er när det nya växer upp. Ha det bra men slit inte ut dig/Carita

  SvaraRadera
 2. Oj, 140 cm? Vilken mäktig syn det måste vara när den är fullvuxen!
  Kul med nya rabatter, och har man dessutom gjort ett noggrant grundjobb blir det oftast ännu bättre!

  SvaraRadera
 3. Skulle nog inte kunna motstå att peta ner något annat där som sällskap till hostan och.... men min läsförståelse är nog inte den bästa... menar du att du grävde upp liljekonvaljer som om det vore ogräs?
  Jag skojar lite. Gillar din trädgård av dom bilder jag sett och då får man nog göra som du gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaaa Rihane, javisst ser det frestande ut med den lilla plantan i en stor rabatt...men det dröjer förhoppningsvis inte alltför länge innan de stora bladen täcker det mesta av jorden och då kan inget annat växa där under i mörkret.

   Ja, liljekonvaljerna måste bort innan man gör rabatter, annars konkurrerar de så småningom ut allt annat. Om man tittar på hur de växer i naturen i stora mattor där inte ens ett grässtrå orkar titta upp så förstår man vad de kan göra i en näringsrik rabatt.
   De är vackra men hör hemma i naturen.

   Radera