måndag 17 juni 2013

Parkslide Fallopia japonica

Parkslide är en grandios växt som snabbt sprids i vårt land, både i trädgårdar och i naturmiljöer. Mitt intresse för ekosystem har gjort att jag försökt följa denna växt och dess spridning i vår natur under ett antal år.

Den är vacker och det är sannolikt en anledning till att så många trädgårdsägare aningslöst tar emot en planta av generösa bekanta som gärna delar med sig. Den liknar väldigt mycket bambu och benämns ibland som "fattigmansbambu" men är absolut ingen bambu.

Den härstammar från Ostasien och kom sannolikt till Sverige i början av 1900 - talet, kanske via växtsamlare som inte förstod växtens invasiva kraft - "den är ju så vacker" Men även ett monster kan vara vackert och skönheten  förförisk.

Parkslide är en förrymd trädgårdsväxt som sprider sig via långa rizomer och snabbheten i spridningen kan snabbt slå ut naturliga ekosystem. Den är dessutom allelopatisk, den bedriver kemisk krigsföring gentemot annan vegetation. Rotsystemet utsöndrar ett ämne som är giftigt för andra växter och den kan snabbt ersätta den naturliga vegetationen. Den kan även spridas via vattensystem där någon rotbit kan få fäste.

Att den kan bli så dominerande beror på att den tolererar väldigt olika växtmiljöer och som många  främmande arter i vår miljö saknar den naturliga fiender. Den kan etablera sig i skugga och fukt såväl som sol och torka. Den tål höga temperaturer såväl som kyla och man har noterat bestånd som fått fäste på vulkansidor i askan. I dag når den i Sverige upp till Norrlandsgränsen. Man bör vara uppmärksam så man inte får in den via schaktmassor eller matjord.

Många förtvivlade husägare har rapporterat om dess framfart i trädgårdar. Människor som köpt hus och så småningom fått erfara vad den "vackra bambun" kan ställa till med. Den växer upp som en djungel genom altanbrädorna och tar sig in i avloppsystem och husgrunder - det finns rapporter om att den även växt upp i sprickor i källargolvet. Rötterna kan bli tjocka som en björkstam och den kan ta sig under asfalterade vägar och komma upp på andra sidan. Rötterna kan förstöra fundament och översvämningsvallar.

Den verkar mer eller mindre immun mot bekämpningsmedel och när den bekämpas tycks rotsystemet aktiveras och den bildar snabbt nya skott.

I England har myndigheterna agerat aktivt för att bekämpa Parkslide och dess nära släktingar och det är inte tillåtet att öht plantera eller saluföra växten  Här i Sverige tycks vaksamheten vara sämre "den är ju fin" och man kan ibland se den till försäljning på t.ex. Traderas växtauktioner.

http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/varnar-for-mardromsvaxt-i-vaxjo(3372174).gm

Naturvårdsverket har inte engagerat sig i Parkslide utan satsat på utrotning av jättebjörnloka som med sin växtsaft kan skada människor och djur. Uppvaknandet kan bli överraskande och dyrbart den dag man inser att Parkslide är så mycket mera än "fin".

Med mycken möda och stort besvär kanske den kan grävas upp om man drabbats av denna monsterväxt men det krävs enormt mycket arbete och tålamod under många år. Rötterna som grävs upp bör aldrig komposteras, läggas ut på någon allmänning eller till återvinning utan bör brännas upp. Minsta lilla rotbit som slängs i naturen kan generera ny växtlighet.

Vi som trädgårdsägare får ta vår del av ansvaret för att minska spridningen. Inte sälja, inte ta emot av välmenande vänner och inte köpa Parkslide någonstans trots att "den är så fin" och efter bästa förmåga sprida information.

http://www.tradgard.org/tidningen/HT_2_13_tradgardsrymlingar.pdf




7 kommentarer:

  1. Va bra skrivet, Gunilla! I vårt område (som är ett gammalt sommarstugeområde) finns det gott om Parkslide. Vår närmsta granne har tex ett parti med dessa i en slänt tillsammans med Forsythia och Berberis. Jag har berättat för henne hur aggressiv den är och att hon borde ta bort den, men jag talar tyvärr för döva öron.....eftersom den är just "så fin".
    Man får väl bara hoppas att Naturvårdsverket reagerar så småningom och tills dess får vi försöka "sprida ordet" bäst vi kan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nora! Ja, det är inte enkelt detta med information. Man ser det ofta när det varnas för invasiva växter, alltid någon som säger att hos mig är den så "snäll"

      Invasiva växter har oftast en "lag time" en fördröjning i spridningen när den etablerar sig och uppträder till synes väldigt beskedligt. När man väl upptäcker problemet kan det vara för sent.

      Ibland måste vi få göra våra egna misstag och de flesta går att rättas till med mycket arbete och envishet men när det gäller Parkslide finns ingen ångervecka.

      Du får vara uppmärksam så du inte får in grannens Parkslide hos dig, att den tar sig under Autobahn och kommer ut på andra sidan säger en del om växtkraften

      Radera
  2. Ingen parkslide inom synhåll här, tack oxh lov! Ett ogräs värre än värst! Kirskål och åkerfräken är beskedliga i jämförelse. Hoppas din varning når ut!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  3. Jag vet av egen erfarenhet hur jäkligt hemsk parkslide kan vara!
    När vi 1972 flyttade till vårt hus i Örby, Stockholm så fanns det en "vacker" växt vid en konstig liten uteplats som mer såg ut som en uppställning för soptunnor än nått man ville sitta på och njuta av trädgården. Nu ville inte vi ha den där "uteplatsen" utan grävde upp den och parksliden.
    Och den försvann, men hittades året efter på andra sidan av huset! "Ingen" visste något om den här växten då, så jag fick verkligen jobba för att hitta uppgifter om den. Och då började kampen som pågick i två årtionden!
    Så fort den visade sig, så grävde jag upp den. Till slut segrade jag otroligt nog! Kan dock bero på att precis där den växte byggde vi till vårt hus med både källare och övervåning!! *fniss*

    SvaraRadera
  4. Nej, nu är det på tiden att du gör ett nytt inlägg! Jag väntar.....

    SvaraRadera
  5. Hej Susie!

    Jag har skrivit många inlägg sedan dethär skrevs...är det något fel med det tekniska månne?

    Hoppas inte för jag har inte en aning om hur jag i så fall kan åtgärda felet...

    SvaraRadera
  6. Gertrud Andersson17 maj 2014 kl. 16:11

    Jag har krigat mot parkslide i 2 år vid vår nyinköpta sommarstuga. Mitt råd - GRÄV - djupt och försiktigt. Rötterna, som är orange/gula inuti, är sköra och går lätt av. Sålla jorden innan den läggs tillbaka. Jag har provat att spruta RoundUp med injektionskanyl i den ihåliga stammen men den är sluten i varje bladveck. Ibland har viss framgång skett med RoundUp gel som man smetar fast på bladen. Vanlig RoundUp hjälper inte. Lycka till

    SvaraRadera