fredag 11 april 2014

Kråkbär - Empetrum nigrum

Empetrum nigrum `Bernstein´
Håller på att plantera ut mina drygt 30 ljungplantor, ett vackert kråkbär fick också följa med hem.

Plantan var välformad med lysande gula barr och är en förädlad variant av vårt vildväxande kråkbär. Liknar inte alls de något spretiga och intetsägande kråkbär jag minns från vår sommarstuga.

Den här växten bör planteras med omsorg eftersom den är allelopatisk liksom även den populära flocknävan - Geranium macrorrhizum. Allelopati är växters förmåga att avge ämnen som förhindrar andra växters utveckling. En slags kemisk krigsföring som drabbar andra växter i närheten och som skapar utrymme för allelopatiska växter att bre ut sig ,ett konkurrensmedel bland många andra i vår komplicerade natur.

Följaktligen bör dessa växter aldrig planteras i blandade rabatter. Här fick kråkbäret en egen kupé utanför rabatten och vid kanten av gången. Förutom att  den nu inte kan hota någon annan växtlighet  ger det ett trevligt och levande intryck att ibland plantera någon växt utanför rabatterna. Jag gör så emellanåt med växter som jag vill ha men som är omöjliga att ha i samplanteringar.

2 kommentarer:

  1. Intressant, inget ogräs i den rabatten då. "Allelopati" tror jag att jag ska ta reda på mer om. Fast jag ryser lite för jag anar vad man kan göra med genmodifiering av växter

    SvaraRadera
  2. Spännande att läsa om kråkbäret. Inte det jag hade tänkt om vi bara allmänt hade talat om kråkbär... även om jag hade kunnat föreställa mig att det är en "invasiv" växt.

    Ha det gottaste om man nu får uttrycka sig lite slarvigt! KRAM

    SvaraRadera