tisdag 15 april 2014

Varning för sjögull!

Nymphoides peltata sjögull
Läser i dagens lokaltidning att nu har växten sjögull spridit sig till Mälaren från Arbogaån. I Kungsör har man med olika metoder under ett antal år försökt få bort den invasiva växten men inget har fungerat. Numera finns den i ett 30-tal sjöar och ett 10-tal vattendrag runt om i Sverige. Såväl badliv som båtliv omöjliggörs där växten har fått fäste.

Sjögull är en introducerad växt som inte finns naturligt i Sverige. Bladen liknar näckrosens men är något mindre, blommorna är gula och vackra men kan inte förväxlas med den gula näckrosen. I början trodde man att sjögull skyddar fiskyngel men det akvatiska livet i invaderade sjöar påverkas negativt genom att växtens blad så effektivt täcker vattenytan och stänger ute allt ljus. När den enorma växtmassan sjunker mot botten på hösten uppstår syrebrist i vattnet.

Växten sprids dels genom frön men minsta lilla vegetativa bit som rycks loss från plantan kan följa med vattnet och bilda ett nytt bestånd. Båtar som kör genom invaderade vatten bidrar till spridning genom att växtdelar rivs loss. Alla växtdelar av denna växt måste brännas och aldrig kastas tillbaka i vattnet!

Nu satsar kommuner miljoner för att bli av med denna vidriga, invasiva växt. Tyvärr har ingen ännu hittat en fungerande metod.

Tidigt i våras såg  jag i Bakkers växtlista att de saluför sjögull, tre plantor för 159 kr. Den marknadsförs som rikligt blommande syreväxt! som håller vattnet i dammen klart. Våra trädgårdsdammar utgör säkert en spridningskälla när aningslösa trädgårdsägare planterar in sjögull i dammen. Jag skrev till Bakker och påpekade att denna växt kostar massor för drabbade kommuner som försöker bli av med den samt informerade om den oerhörda skada den åsamkar vår natur.

Att Bakker lever på nybörjare inom trädgård är känt sedan länge, med sina oseriösa försäljningsmetoder och fejkade bilder har de för länge sedan fått ett dåligt rykte. Men dethär är ännu allvarligare enligt min mening, svenska vattendrag och det akvatiska livet i sjöarna hotas av denna invasiva växt och den bör absolut inte säljas för att bidra till ytterligare spridning.

Jag fick inget svar på min skrivelse och sjögull finns fortfarande till försäljning på deras websida.

4 kommentarer:

 1. Denna växten var ny för mig - hoppas jag aldrig skall behöva stifta någon närmare bekantskap med den!
  Visst är det trist med oseriösa företag? Har förstått att Bakker är stora, men har aldrig handlat hos dem (och kommer inte göra det heller)
  Hoppas ni får en riktigt skön påsk! Här blir det trädgårdspåsk - den absolut bästa platsen att tillbringa ledigheten på om du frågar mig:-)
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Sjögull kände jag inte till men vi har ju inte någon damm så jag letar inte så ofta efter vattenväxter. Det är bra att du skriver om sånt man skall undvika. Ha det fint/Carita

  SvaraRadera
 3. Det är hemskt när sådant här händer - och med olika växter gör det ju det ganska ofta tyvärr! Vi odlare får skärpa oss!!
  GLAD PÅSK i alla fall
  Susie

  SvaraRadera
 4. Det är ett elände med invasiva växter. Sjögull tror jag inte att jag har sett i det vilda, men det lär finnas en liten sjö på Orust som ska vara helt täckt av eländet. På hyggena här omkring breder jättebalsamin ut sig, och mängder av kanadensiskt gullris finns inte så långt härifrån. Ute på öarna kostar det säkert massor att röja bort vresrosor varje år. Det finns alltså all anledning att tänka sig för innan man låter vackra blommor förvilda sig hur som helst.

  SvaraRadera