torsdag 1 maj 2014

Sköna maj välkommen!

Så inträder vi i den riktiga vårmånaden maj eller utgör maj numera en otydlig gräns mellan vår och sommar, inte helt lätt att definiera.

Trädgården lever sitt eget liv och styrs av värmen och ljuset. De senaste veckornas otroliga värme har lockat fram blomningen på massor av växter, inte bara trevligt för kylan nyper till ibland på nätterna, våren är opålitlig både för växter och djur.

Kungsängsliljorna bryr sig inte, de är vana vid tuffa vårar och klarar galant av de stora temperaturskillnaderna. Här har planterats en hel del Fritillaria under åren, en del har försvunnit medan andra förökar sig och dyker upp lite överallt. Kungsängsliljorna blir aldrig dominerande så de får växa som de vill, bäst blir det när de själva väljer sin växtplats.

I natt kom det efterlängtade regnet, hela 10mm orkade väderguden bidra med. I slutet kom det i form av blötsnö som snabbt smälte undan och nu blåser det iskalla nordliga vindar - nattfrost på gång?

Trillium är trevliga växter i den tidiga våren. Något nyckfulla ibland, löken som planteras kan mycket väl låta bli att visa sig nästa säsong och det är lätt att tro att växten är borta.

Men har man bara tålamod så dyker Trillium upp nästa år i rabatten så det är bra att märka upp var man planterar dem så ingen annan växt planteras på den tomma platsen.

Här är Trillium kurabayashii som skött sig fint sedan den planterades. Bladen är vackert marmorerade som hos många Trillium arter och pryder väl sin plats efter avslutad blomning. Tyvärr verkar Trillium vara attraktiva för möss också, jag fick två plantor avbitna härom natten bl.a. en nyplanterad Trillium nivale som jag letat efter i flera år. Får hoppas att de orkar komma igen nästa säsong.

En annan vacker Trillium som heter albidum i efternamn...


Pärlemorfjärvan Mertensia virginica har jag visat förut men jag visar den gärna igen. Nu blommar den för fullt uppe i surjordspartiet. Den for illa i fjol, försvann helt och hållet pga av torkan och jag trodde den var borta men rötterna klarade sig och nu hänger det fullt med blåa vackra klockor i stjälkarna. Vis av erfarenheten har jag vattnat den ordentligt de senaste veckorna.


Trogna, återkommande vårblommor är de kära Pulsatillorna. En del av dem har redan blommat över och bildat sina rufsiga borstar till frön som inte skäms för sig i rabatterna heller. Här är Pulsatilla vulgaris `Röde klokke´ som blommar lite senare än de andra - en vacker och lättodlad backsippa.


3 kommentarer:

 1. Tack för fina bilder och trösterika ord om att Trillium kan ta sabbatsår, det hoppas jag våra gjort för de är inte många i år. Här kom också efterlängtat regn men snön och novembervindarna hade vi inte beställt... :)

  SvaraRadera
 2. Trillium har jag köpt några för första gången i år. De står fortfarande i krukor, förhoppningsvis hinner jag plantera dem i helgen.
  Backsippor är verkligen ljuvliga precis som Kungsängsliljor - dem kan man inte får för många av!
  Vi fick 4 mm regn i natt. Jag hade hoppats på mycket mer, men man får väl vara glad för det lilla antar jag.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Det visste jag inte om trebladet, att dom kan låta bli att visa sig ett för återkomma ett annat. Skulle kanske försöka igen med en sån då. Kan inte minnas att jag vattnat så mycket förut om vårarna som den här våren. Har dock lärt mig att ge en omgång rejält med vatten när tjälen börjar gå ur jorden.

  SvaraRadera