lördag 17 maj 2014

Veckans allehanda

Idag har jag stått på Trädgårdsamatörernas växtmarknad och sålt av ett överskott från trädgården. Vädrets makter var vänliga och det strömmade till massor av besökare och alltid lika trevligt att träffa  trädgårdsvänner. Det var inte många krukor kvar när marknaden avslutades och nöjd och tacksam är jag att växterna får ett nytt hem där de kommer att glädja någon annan.

Trött blir man efteråt och jag satte mig i trädgården och tittade på allt som slagit ut sedan igår - en hel del för nu går det fort när värmen och solen kommit åter.

Jag satt länge och iakttog fågellivet runt om i trädgården. Mesarna har nästan tystnat, ligger nog på ägg men den svartvita flugsnapparen, som nyss anlänt, är nu en upptagen herre och försöker febrilt att locka till sig en dam. Men de som fångade min uppmärksamhet var trädkryparna som febrilt klättrade uppför trädstammarna och sökte insekter och larver. Gissar att de har hungriga ungar som skriker efter föda - det finns så mycket att iaktta om man tar sig lite tid, hela naturen är en barnkammare just nu.

Ha en skön helg!


7 kommentarer:

 1. Vad roligt att det gick så bra på din växtmarknad! Men du har ju så mycket fina, spännande växter att det hade varit konstigt om folk inte var intresserade. Själv är jag rädd att jag får titta i skyarna efter växtmarknader i år, eftersom jag har så mycket andra engagemang på helgerna. Inte minst leder jag vandringar för min lokala naturskyddsförening. Tidigt igår morse var vi åtta personer ute på Stenungsön som njöt av tidig fågelsång och skön försommarblomning. En skådarkompis berättade om fåglar och jag om växter, och morgonens höjdpunkt blev nog den färggranna steglitsen. Nästa lördag ska jag leda en familjeexkursion till en damm där vi ska håva efter grodyngel, sländlarver, dykarbaggar och annat trevligt. En helt ny värld kan öppna sig för den som vågar lägga näsan i blöt.

  Fåglarna är i full gång med sin häckning här också. Talgoxar och blåmesar flyger ut och in i sina holkar, och även flugsnapparen är det fart på. Kanske inte den "snällaste" av våra småfåglar, som ibland kör ut andra fåglar ur sina holkar och där hanen "vänsterprasslar" med flera honor men bara bryr sig om den förstas ungar. Men man ska inte lägga mänskliga aspekter på djur. Han gör ju en stor nytta också, med att rensa trädgården från skadliga kryp.

  Nu har jag blivit far! Jag har inte sett mina barn än, men mamman - en råget som har varit framme här nästan varje morgon - var mycket smalare i morse än hon har varit förut. I fredags var hon rund som en boll, igår såg jag henne inte eftersom jag inte var hemma på morgonen. Jag ska inte störa familjen med att leta efter dem, det är bättre att vänta tills de förhoppningsvis självmant kommer fram någon morgon. Dock var det med lite blandade känslor jag såg den nyförlösta i morse, för ungefär en timme innan hade jag sett en räv på samma ställe som hon kom! Precis som du brukar jag ju betona att rovdjuren är en självklar del av vår natur, som måste få finnas. Nu är det upp till bevis, och det är väl bara att erkänna att jag gärna hade mött räven vid något lämpligare tillfälle. Jag hoppas att kidens kamouflage och doftlöshet hjälper, och att mamman kan försvara sina små om det behövs. Även om hon är ganska tunn och klen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du nämner det Olle för visst vill vi gärna dela in djuren i olika kategorier och tillskriva dem egenskaper som endast finns hos människan. Djur är aldrig elaka, snälla eller något annat utan de kämpar bara för sin överlevnad och artens fortplantning. Men det är svårt att hålla fingrarna borta - vi brukar sätta upp några nya holkar när flugsnapparen väntas anlända för att mesarna skall få ha sina bon ifred, med varierande framgång får jag väl säga.

   Men så roligt med rågeten - en unge brukar de kunna försvara om de är friska men är det tvillingar så blir det genast svårare - jag förstår din önskan om att beskydda.

   Radera
 2. Vilket vackert parti av trädgården! Låter både jobbigt och kul att vara säljare på en växtmarknad. Vi Gotländska Trädgårdsamatörerna har vår den 6 juni och om inget annat sätter käppar i hjulen (som besökare osv.) så ska jag ta mig dit . men bara för att köpa! *fniss*
  Du som kan mycket om djur, vad kan det vara för liten fågel jag hittade död i trädgården. Förmodligen hade den flugit in i ett fönster. Den var väldans liten, grå och lite brunspräcklig och hade en jättelång, spetsig och väldigt smal näbb? Jag har visserligen två fågelböcker, en ligger alltid i bilen, men inte hunnit (då har man mycket att göra) att titta efter ännu.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Olle läser detta så är han mycket duktigare än jag på att identifiera fåglar! Men jag kan ju gissa och då gissar jag på trädkryparen som jag skrev om i inlägget. Den har en väldigt smal och nästan pincettliknande näbb för att komma åt insekterna bakom trädens bark.

   Radera
 3. Hade fågeln vit undersida och lite böjd näbb? I så fall var det säkert en trädkrypare.

  SvaraRadera
 4. Idag är min vän rågeten lika rund igen! Tydligen var det en annan jag såg i söndags, eller så kan jag möjligen ha blivit lurad av vinkeln hon kom i. Lika bra det, för igår kväll hade vi ett hemskt oväder som verkligen inte hade varit bra för nyfödda kid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahaa..men det är ju inte lätt att veta, de liknar varandra - minst sagt! Läste om ovädret ja, glad att vi slapp det, bara lite regn som vi tacksamt tar emot.

   Radera