fredag 7 november 2014

Trädgårdssäsongen 2014 (1)

Höstens första ymniga snöfall föll i går men håller nu på att smälta bort. Det mesta av årstidens alla "måsten" är avklarade, återstår dammen där pumparna fortfarande är igång. Vattnet som pumpas upp i bäcken kyls ner av den kallare luften så det är dags att sätta på frigolitskivan med syrekulorna under och stänga pumparna för i år.

När kylan och mörkret omfamnar oss igen är det trevligt att blicka tillbaka på det som varit, minnet är inte alltid tillförlitligt men med bildernas hjälp klarnar minnet. Jag tänker göra återkommande blogginlägg under vintern om trädgårdssäsongen som nu ligger bakom oss. Bilderna nu är från februari och det är snöfritt, mycket ovanligt för årstiden här i Mälardalen och det blev en lång vår.


En solstråle träffar den planterade mossan i trädgården. Det är svårt att identifiera mossarter men att det här är väggmossa Pleurozium schreberi är jag ganska säker på. Väggmossa är vanlig i vårt land och växer på nästan all slags skogsmark. Mossan har fått sitt namn genom att man förr använde den som material till att täta  utrymmet mellan väggstockarna i husen.


Första vintern med den nya kallbänken. Ett enkelt arrangemang gjort av två pallkragar med ett lock av genomskinlig hårdplast. Bänken är fylld med sand och här har en del småplantor övervintrat, några krukor med sticklingar av ljung som jag tog hösten innan samt ett antal frösådder av Paeonia obovata och Paeonia mlokosewitschii - svavelpion. Om frösådderna lyckas får jag veta först nästa år, pionerna behöver nämligen två år för att gro.


Julrosen Helleborus x ericsmithii `Winter Moonbeam´ har bildat sina knoppar under snön och är redo för en sprakande uppvisning så snart det blir något varmare. Kylan som återkom i perioder efter att snön försvann kunde inte skada den tappra plantan. Förutom en lång och vacker blomning har `Winter Moonbeam´ kraftigt marmorerade blad som gör att den är vacker året om. Den växer i halvskugga i alkalisk jord och har på några år blivit så stor så den bör delas efter blomningen i vår. Gillar man julrosor är denna hybrid ett måste i trädgården.


Helleborus niger, den vitblommande julrosen är nog välbekant för alla. Den blommar nästan året om utom de allra varmaste sommarmånaderna. Den frösår sig ymnigt liksom alla julrosor men man kan aldrig veta vad det blir av fröplantorna förrän de blommar, alla julrosor korsar sig friskt med varandra.
De vita julrosorna har blivit väldigt populära som krukväxter och börjar snart säljas i affärerna. Vi längtar som mest efter blommor på vinterhalvåret och det vet producenterna. Dessvärre så klarar sig inte julrosen i kruka inomhus, den tynar bort därför att det blir för varmt och för torrt i inomhusluften.


Denhär synen kan man bli lyrisk inför, det är magnolians pälsklädda knoppar. Det här är Magnolia `Wada´s memory´ en relativt lättodlad magnolia som blommar med vita blommor på bar kvist under tidig vår. Pälsen skyddar knoppen men när den väl släpper taget och bestämmer sig för att nu är det vår då gäller det att Kung Bore verkligen har vikt hädan för annars fryser de vackra blommorna och blir bruna och sladdriga. Oavsett det så är den odlingsvärd, vita magnoliablommor på bar kvist är en svårslagen syn och de kommer just då när vi längtar som mest.

1 kommentar:

  1. Det ser spännande ut i kallbänken. Tycker det är ett bra sätt att sätta krukorna i sand. Funkar här.
    Ha det så gott i helgen
    Anette

    SvaraRadera