tisdag 2 december 2014

Trädgårdssäsongen 2014 ( 3 )

Andra halvan av mars var det enligt mitt minne varmt för årstiden och  perfekt väder för vårarbete i trädgården. Såhär i juletider känns mars så oändligt långt borta men tiden tickar på och snart är vi där igen för vi har med råge passerat halvtid. Minuterna börjar snart röra sig till ljusets fördel.


Blåsippan Hepatica nobilis med sin unika klarblåa färg lyser som ingen annan bland fjolårets bruna och vissnade löv. Nej, jag har inte brutit mot regelverket, blåsippan är fridlyst, men den växer här och dyker upp på olika platser i trädgården, det sägs att den sprids av myrorna, jag vet inte.


Den vackra busken Daphne mezereum - tibast kan man även påträffa i vilt tillstånd i naturen. Den är speciell så tillvida att den blommar på bar kvist mycket tidigt på våren, efter blomningen kommer bladen och den för en ganska anonym tillvaro under resten av säsongen. Odlingsvärd buske som på sensommaren får vackra klarröda bär, busken är giftig.


Tomt och ödsligt ser det ut i trädgården även om det börjar spira lite här och där, svårt att föreställa sig att om några månader kommer allt det här att vara överfullt av grönska och blommor.

 
Eranthis hyemalis `Flore pleno´ en dubbel variant av den tidiga vintergäcken.

 
Bekant för alla är nog Pulsatilla vulgaris - backsippan. Den trivs i ett ganska torrt och soligt läge där den tidiga vårsolen kommer åt den och värmen gör att den snabbt börjar spira. Fjolårsbladen bör klippas ner tidigt på våren, annars riskerar man att klippa i de nya skotten som sticker upp.


Cardamine glanduligera, den ungerska tandroten tillhör vårfloran. En lundväxt som föredrar lite skuggigare plats och brer sakta ut sig om den trivs. Här ljuger kameran, blomman är mera lila än blå.


Krokus och olika vivor är snabbt uppe för att ta för sig av ljuset och fukten i marken.


Helleborus - julrosen som har legat där under snön och bara bidat sin tid formligen exploderar med sin blomning. De sprider sig rejält och korsar sig med varandra så här är det näst intill omöjligt att hålla reda namnen, en fröplanta kan ju aldrig få ett sortnamn.

Och det här hör också till mars, men ingen fara, både julrosor och krokus överlever lite snöoväder.


10 kommentarer:

  1. Vilka härliga bilder! Just nu är längtan till våren stor - inget är som att rensa i rabatterna på våren och hitta de första små spirorna. Och vackrast av dem alla är nog Backsippan tror jag. Det har med åren blivit en favorit som jag köper några nya av nästan varje år, man kan inte få för många Backsippor eller vårblommor är min mening:-)
    Kram Nora

    SvaraRadera
  2. Vackert, Gunilla! Visst är det myrorna som sprider blåsippornas frön. Fröna har små oljehaltiga bihang som myrorna är mycket förtjusta i. De släpar hem fröna till sina stackar och bon, och tappar en del av fröna på vägen. När myrorna i boet har ätit upp det oljehaltiga lockbetet kastar de ut fröna igen, så de fröna går inte förlorade heller. Det är inte bara blåsippor som fungerar så, utan ganska många vårblommor sprider sina frön med myrorna. Vitsippa, gulsippa, vårlök, ramslök, nunneörter, violer och en del veronikor.

    Backsippan är en favorit här också, men just nu längtar jag faktiskt mest efter lite riktig vinter. Visst är det frost på nätterna, men det får gärna komma lite snö och lysa upp också. Sedan, fram i mars, kan våren få komma. :)

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den bekräftelsen Olle! Jag är så fascinerad av hur sinnrikt allt levande i naturen nyttjar varandra, här är det myror och växter som samarbetar till bådas fördel.

      Radera
  3. Jag har också börjat på en årskrönika, det är ett sätt att försöka minnas hur det varit. Det är bra om man har några små anteckningar och bilder som gör det hela enklare för det är svårt att komma ihåg hur det var och när. Fint att se fina vårbilder, då börjar man längta ut. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  4. Njuter i fulla drag av dina vackra bilder. Jovisst är det väl så att blåsippornas frö sprids med myrorna. Här växer de också vilda både i trädgård och utanför liksom tibasten. Klippte ner backsippan häromdagen, fast den brukar få stå till våren. Säkert ett misstag för knopparna var redan på väg. Kommer stark kyla före snö kanske de fryser nu.
    Har problem med att få vintergäcken att trivas. Har testat några gånger med de vanliga sorterna men de försvinner. Möjligen äter mullvarden upp lökarna. Vintergäcken borde ju vara först ut efter julrosorna, men menar du att det finns extra tidigare sorter?
    Ditt stenlandskap så vackert även utan växter.
    Ha det så gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!

      Jag tror nog att både den vanliga och den dubbla vintergäcken håller ungefär samma tempo på våren, möjligen kan själva platsen där de är planterade skilja lite grann. Den varmaste platsen får den tidigaste blomningen.

      Jag gjorde fel i början med mina vintergäck, trodde det var ogräs som grodde på våren och rensade bort de små fröplantorna - sic!

      Radera
  5. Hej igen!
    Nu ser jag ju att Olle gett ett glasklart svar angående myrorna.

    SvaraRadera
  6. Vilken rolig idé att göra en årskrönika. Ett bra sätt att få sina bilder sorterade samtidigt som man minns hur det var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömde berätta vem jag är. Eva i Roslagen, men på blogspotbloggar blir det Båtsmanstorpet.

      Radera
    2. Hej Eva! Det är trevligt att gå igenom årets trädgårdsbilder när blåser, regnar och är kallt ute. Man (jag) glömmer så snabbt hur det egentligen såg ut. Var det verkligen så grönt? Det blir ett sätt att uppleva trädgården en gång till, lite såhär på avstånd.

      Radera