tisdag 13 januari 2015

Ge barrväxterna en chans i trädgården!

Cryptomeria japonica `Rasen´
Frösådder är inte riktigt min grej, det känns lite för pillrigt, ett riktigt finlir som jag inte känner mig bekväm med.

Men det finns andra trädgårdsrelaterade aktiviteter som man kan syssla med denhär tiden på året.

"Om man inte känner till namnen saknar man också kunskap om tingen"  Carl von Linné

Jag uppdaterar växtlistan dvs tillför alla växter som inköptes under fjolåret till listan, rättar namn på växter där jag upptäckt felmärkning  och markerar de som jag avlägsnat eller de som har försvunnit under säsongen. Det är enkelt att göra i Excel, jag sparar alla namnetiketter under året och sedan är det bara att fylla på. Jag noterar det vetenskapliga namnet först, därefter det svenska namnet och sist sortnamnet. Vill man kan man naturligtvis tillföra andra egenskaper hos växten som växtform eller färgen på blommorna eller annat som känns viktigt. När allt är ifyllt så ordnar man det hela med ett knapptryck i alfabetsordning. Bonus är att man också nöter in namnen på växterna.

Jag har hittills haft en enda gemensam lista för samtliga växter men nu gjorde jag även en separat lista för barrväxterna och kan konstatera att det nu finns 68 barrväxter i trädgården, de flesta är s.k. häxkvastar, alltså dvärgformer av barrträd. Ingen samling direkt men tyvärr så upptäckte jag barrväxternas förträfflighet alldeles för sent i trädgårdslivet. När jag började med trädgård var det bara blommande växter som gällde och så stod jag där på sensommaren och kunde inte förstå varför det såg så fult ut, det blev inte alls som jag tänkt mig. Många av de högväxande perennerna låg på marken, plågade av regn och vind och jag besitter inte den svåra konsten att stödja växter på ett snyggt sätt.

Småningom insåg jag vad som fattades, växter som ger trädgården stabilitet, struktur och inte minst karaktär. Jag växlade min målbild till att skapa en trädgård som kan vara spännande och kanske tom vacker under hela året, en utopisk målsättning förstås men varje gång jag inhandlar växter finns bilden där, spontanköp av plantor händer sällan numera. Rhododendron, barrväxter, ljung och mossa är i mitt tycke, en oslagbar kombination i trädgården.

" All kunskap om en växt berikar upplevelsen och fördjupar odlarens personliga förhållande till sin planta, en vänskap som inte sällan blir livslång" skriver Brita Johansson i sin bok Odla barrväxter. Så ge barrväxterna en chans i trädgården, utbudet är stort numera i välsorterade plantskolor och det finns barr som kan tillfredsställa de flesta önskemål.

Picea pungens `Glauca globosa´

Thuja occidentalis `Tiny Tim´
Thuja occidentalis `Brobeck´s tower´ och Abies koreana `Dark hill´
Abies koreana `Icebreaker´
Chamaecyparis pisifera `Avenue´
Pinus strobus `Minitwist´

6 kommentarer:

  1. Du har helt rätt, det kan se så trist ut i trädgården när alla perenner ligger ner och alla buskar och träd är avlövade. Så visst kan barrväxter hjälpa till att få den se betydligt mer intressant ut - hela säsongen! Jag satsar också på många vintergröna buskar i alla möjliga bladfärger, det piggar upp!
    Av allt fint du visade så var det en barrväxt som jag genast kände att den MÅSTE jag bara ha! Det var Abies koreana `Icebreaker´. Var hittar man en sådan och blir den som dom vanliga koreana?
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Susie!

      Den skulle väl bli fin i den grusrabatt! `Icebreaker´ är en häxkvast, en dvärgform av Abies koreana och är extremt långsamväxande. Går ibland under namnet `Kohout´s icebreaker´ . Den blev oerhört populär efter introduktionen med sina skruvade och silverfärgade barr och borde inte vara svår att hitta hos plantskolor som har specialiserat sig på barrväxter. Hachmanns i Tyskland har den men den finns säkert på närmare håll.

      Den jag har är toppympad på en ganska hög stam och växer som ett tak men det finns olika varianter på `Icebreaker´ har sett den med bonsaiklippning också.

      Den bör planteras ganska soligt, annars blir barren helgröna så småningom.

      Radera
  2. Åååå du har så rätt, både vad gäller namn och barrväxter! Jag är ju så förtjust i er trädgård, jag VILL också ha så men det är ju inte min stil. Det passar inte här... och ändå.
    Jag kommer i sommar igen och njuter om jag får! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dig, såklart ni är välkomna i sommar!

      Om du börjar experimentera och testa olika saker kommer du att bli förvånad över hur mycket som "passar"...En av de roligaste sakerna med trädgård är att det alltid finns nya växtgrupper att upptäcka. I början var det bara blommor för mig och jag begrep öht inte att någon kunde plantera barrträd och idag ångrar jag väldigt att jag inte fick upp ögonen tidigare för dessa användbara växter.

      Jag är nog ganska "perenntrött" just nu, mera vackra träd vill jag plantera och fler Rhododendron förstås....fniss!

      Radera
  3. Ja, hos dig ser verkligen barrväxterna härliga och självklara ut, men jag vill nog hålla på med fröpysslandet ett tag till. Det är ju som att få vara med och skapa liv. Konsten är förstås att även ha vintergröna växter och en bra stomme i trädgården som man gillar på vintern också. Jag fuskar och tillför en mängd smågranar i hinkar och korgar som får fylla ut en del hål där det annars växer sommarblommor. Det är ändå rätt kul med färger, former och variation. Tur att vi är olika för jag tycker så mycket om att titta in hos dig och ta del av din fantastiska och för mig annorlunda trädgård.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  4. Jag köpte Britas bok om barrväxter för några veckor sedan och är helt såld! Vilken underbar bok!
    Igår var jag på föredrag med ett par trädgårdsamatörer från Norra Uppland som odlar över 1000 olika träd och buskar - mycket inspirerande och intressant. Jag blir mer och mer intresserad av träd och buskar jag också och försöker lära mig så mycket som möjligt. Utbudet i handeln blir bättre och bättre vilket underlättar förstås, eller också är det så att jag med tiden har börjat bli bättre på att hitta rätt plantskolor.
    Perennerna ligger mig fortfarande varmt om hjärtat, men de får numera dela på uppmärksamheten med träden och buskarna. Och i år sår jag bara ätbart samt några sommarblommor som Peter ville ha till "sin" rosenrabatt. Perennsådder blir det inte här i år.
    Ha en fin dag! Kram Nora

    SvaraRadera