onsdag 21 januari 2015

Trädgårdssäsongen 2014 ( 9 )

Ute blev det plötsligt vinter på riktigt, snön bara väller ner men i min dator är det sommar. Dags för juni månad i trädgården.


Digitalis purpurea - fingerborgsblomma är inte obekant för någon som gillar trädgård. Kan bli ett veritabelt ogräs om man låter den fröa av sig, den producerar miljoner frön. Trots det brukar jag låta några växa upp, mest för humlornas skull. Blommorna är som gjorda för den lilla humlans kropp. Men fingerborgsblomman kan bjuda på överraskningar ibland med en toppblomma som inte liknar de andra. Linné kallade detta för peloria, det är en mutation och inte en ny art som han först trodde. Huruvida detta är genetiskt betingat vet jag inte men missbildningen brukar dyka upp med några års mellanrum.

Lite översiktsbilder från trädgården i juni, ännu har inte torkan slagit till.


...och några blommande växter i juni
Sisyrinchium - gräslilja
Magnolia Liliiflora `Susan´

Cypripedium flavum x reginae `Ulla Silkens´ guckosko
Arisaema candidissimum - vit kobrakalla
Paeonia lactiflora `Jan van Leeuwen´ luktpion
Meconopsis bailey - blå bergsvallmo
Paeonia suffruticosa `Hinun´ buskpion
Calycanthus x raulstonii `Hartledge wine´ hybridkryddbuske
Cornus kousa `Schmetterling´ kinesisk blomsterkornell
Asphodelus albus afodill

10 kommentarer:

 1. Juni - min favoritmånad! Så otroligt många fina växter du har! Och väldigt vackra stenläggningar!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Här är en till som har juni som en favoritmånad, fast numera sen vi flyttade hit till Gotland så är både augusti och september rätt bra också - för att inte säga juli. Det är ju min födelsedagsmånad..... Sen är ju april så härlig, då har man hela sommaren framför sig - och maj med all fin blomning. Ja, jo det är nog så att hela sommaren här i Sverige är fin, resten kunde man skippa tycker jag! *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. Juni är nästan den vackraste månaden, då har växterna fortfarande bra storlek och fin grönska och inte hunnit växa sig för stora. Fast du har ju så speciellt utvalda växter så dom håller säker formen hela säsongen. Fint är det i alla fall. Ha det fint Carita

  SvaraRadera
 4. Jag njuter alltid för fullt när jag ser din trädgård. I juni är det alldeles underbart och det syns verkligen hos dig. Hur gör du? Jag är full av beundran!
  Jag jobbar ett tag igen (vikarierar) och det tar mycket tid och kraft. Får läsa senare jag har missat många inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Agneta!

   Jag gör nog inget speciellt, i varje fall inget som inte de flesta andra gör i trädgården. Jo, kanske en sak, jag överplanterar inte och är extremt återhållsam med invasiva växter.

   Radera
 5. Jag kanske bara har varit inne här som agnetapensionar som jag heter på min blogg...

  SvaraRadera
 6. Alltid mycket vackert och spännande att ta till sig när man tittar in hos dig. Hoppas jag får lov att besöka dig IRL vid nåt tillfälle. Det skulle säkerligen vara en upplevelse.
  Asphodelus albus afodill m.m. till trots, så stirrar jag storögt på den muterade fingerborgsblomman. Kan man nånsin sluta häpnas över naturen. Hade det nu också råkat finnits en extra stor humla hade den gynnats av denna nya möjlighet, liksom blomman som fått en ny pollinerare.

  Mina lodjurssiffror från vintern 2010/2011, Naturskyddsföreningens sida. Det var väl de åren det fanns som flest djur då.
  Desto större anledning att verkligen känna sig hedrad när man får se ett spår om det nu bara finns drygt 800 djur.
  Tack för info.
  Anette

  SvaraRadera
 7. Härligt att se allt som grönskar och blommar i din fantastiska trädgård,Gunilla! Det är så fint med de mossiga stenarna och de stenlagda gångarna också. Gräslilja har jag i min äng, inga mängder men den kommer troget tillbaka varje år.

  Olle

  SvaraRadera
 8. Vilken fin trädgård du har och så många fina växter!!!
  Mossiga stenarna i olika storlekar var ju helt underbart vackert.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera