tisdag 7 april 2015

Trädgården idag

Äntligen en varm och solig dag, så varmt att det blev kortärmat i solen, skönt efter alla dagar jag gått och småhuttrat i kylan.

Dagligt besök av sparvhöken som inte är blyg av sig, sätter sig på småfåglarnas matplats. Troligen en hane för man kan se de rostbruna nyanserna på bröstet och ögonen  har en dragning mot orange.

Jag väntar på stararnas ankomst, en av vårens högtidsstunder när jag första gången hör deras läten i trädtopparna.  Vi har satt upp många starholkar i hela området så någon bostadsbrist för de efterlängtade fåglarna är det inte, de borde faktiskt vara här nu, kanske i morgon?

Fästingplågan har startat, sälgen blommar till glädje för alla hungriga insekter och fjärilarna fladdrar runt blommorna i trädgården - nu är det vår!

Paeonia mlokosewitschii svavelpion

Daphne mezereum tibast
Pulsatilla patens  nipsippa
Saxifraga oppositifolia `Florissa´ purpurbräcka
..och några okända krokus som planterades för länge sedan


9 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder! Föll i trance över nipsippan!
    Och den där sparvhöken - vilken fräck en!
    Allt gott!
    Laila

    SvaraRadera
  2. Aj, aj sparvhöken! Kan du inte hitta något annat ställe att sitta på?
    Fina bilder av våren som har kommit lite pö om pö istället för det där plötsliga. Måste säga att jag har till och med gillat kylan! Då går inte allt så fort så att gamlingen hinner med ;-)!
    Nu väntas på lördag hos oss en dag med nästan 20 gradigt och sol ;-)!

    Ha det jättegott!
    /Anja

    SvaraRadera
  3. Härliga bilder, Gunilla! Under några år hade jag julrosor uppe i skogskanten, men tog bort dem när jag fick höra att rådjuren brukar äta sådana trots att de är giftiga för dem. Fast egentligen skulle det nog inte vara någon större fara här. Krokusarna, som ju inte alls är rådjurssäkra, har blommat fint intill djurens matplats. Rådjuren är ju finsmakare och äter ofta bara det godaste de hittar, vilket på det här stället är min foderblandning. De brukar ju ofta få skulden för fästingplågan, men om jag är rätt informerad sammanfaller ökningen av fästingar ganska väl med att rapphöns och fasaner mer eller mindre har försvunnit från markerna. De föder till stor del upp sina kycklingar på fästingar.

    Din sparvhökbild gör mig ganska avundsjuk. Om nu sparvhöken ska vara här, kan den väl åtminstone sätta sig i något fint fotoläge? Men nej, den bara svischar förbi lite då och då.

    Häromdagen såg jag för första gången ett par starar här på gården. Säkert lockade av holkarna jag satte upp i vintras. Det skulle vara väldigt roligt att ha häckande starar här. Helt underbart är det också att höra morkullorna som spelflyger här på kvällarna, och kattugglan som ropar på nätterna. I kväll ska jag ut och lyssna efter ugglor med Naturskyddsföreningen. Då har vi även chans att höra pärluggla och sparvuggla.

    I morse kom en så söt liten ungräv till min matplats och hälsade på. En sådan ungdom är inte farlig för rådjur eller harar (åtminstone inte vuxna) så den är mycket välkommen. Särskilt om den ställer upp på några bilder. :)

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var du snäll Olle! Sparvhöksbilden saknar skärpa och de risiga syrenerna i bakgrunden gör den inte bättre. Jag fick gå in och hämta kameran och den satt kvar så det blev bråttom, två klick och så lyfte den.

      Att rådjuren skulle sprida fästingar mer än andra djur i naturen är en myt. Fästingar sprids av fåglar, gnagare, klövdjur, bäver och av våra tamdjur men även av människor. Tänk så mycket fästingar det får plats på en älg. Vi bor ju i ett område med mycket fästingar så vi är vaccinerade mot TBE, borelia kan man inte skydda sig mot.

      Jag var inne och kikade på dina bilder i Naturfotoforum, den lilla räven med en blick som borde få vem som helst att charmas är ju alldeles förtjusande. Du är verkligen en duktig naturfotograf.

      Radera
  4. Tack Gunilla! Den lilla räven har tittat fram igen, i full sol nu på förmiddagen. Man får bara lägga in tre bilder om dagen på Naturfotoforum, men i morgon kommer nya rävbilder. Om jag inte har hittat ännu mer spännande motiv innan dess. ;)

    Olle

    SvaraRadera
  5. Va mycket fint som blommar hos dig redan!
    Sparvhök har jag aldrig sett här hos oss. Vilken fin bild du lyckades ta, jag fascineras över blicken den har (höken alltså). Att fotografera fåglar är nästan omöjligt tycker jag - de sitter ju nästan aldrig still:-)
    Här hade vi också en underbar dag igår. Idag är det varmt men det blåser något alldeles förfärligt, så dagens trädgårdsgöra blev i den nedre delen av trädgården som är mest skyddad för vindarna.

    SvaraRadera
  6. Wow så mye fint du har i trädgården din for tiden! Den fylte helleborusen på nest øverste bilde var helt fantastisk! Det samme var svavelpion spirene og tisbasten og...! :-D
    Ha en fortsatt riktig fin kveld
    Stein

    SvaraRadera
  7. Inte dåligt att få med spatvhöken på bild. Nipsippan ursöt i sin vårpäls.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera