söndag 5 juli 2015

Kålask och solfjäderslönn

Så kom den då, värmen och solen som alla väntat på. För mig blir det för mycket, jag klarar inte av att vistas ute i värmen så det blir bevattning en stund tidig morgon och sen kväll när solen försvinner bakom trädtopparna. Vi har det torrt, gräset har blivit brunt och växterna slokar i värmen. Trots den kyliga och fuktiga våren och försommaren har vi inte fått speciellt mycket regn här, nästan två veckor sedan det kom en liten skur och i den här värmen räcker det inte alls till.

Trädet på bilden är den vackra kålasken Fraxinus exelsior `Crispa´ ett säreget litet träd med stor karaktär. Tyvärr upptäckte jag förra veckan att flera av de gröna skotten vissnat och dött.
Asskottsjuka är med stor sannolik orsak till att trädet kommer att avlida. Askskottssjukan är en svampinfektion som orsakas av sporsäckssvampen Hymenoscyphus albidus som sprids med vinden och som håller på att ta död på askarna i vårt land. Det är en snabb process som märks först på de döda toppskotten som vissnar när vatten- och näringstillförseln stryps.

Svampen kom från Baltikum och upptäcktes i Sverige så sent som 2001, sedan dess har många askar dött och det finns inget att göra. Så tyvärr, inga fler askar i trädgården.

Acer shirasawanum den 22 maj
Något av det vackraste bladutspring man kan hitta på våren finns hos den gulbladiga solfjäderslönnen. För en vecka sedan såg jag att något var fel och nu finns inget liv kvar, det gick snabbt.  Det här var vårt tredje försök med denna vackra lönn men de två tidigare är jag ganska övertygad om att det var vintern som var orsaken. Nu är det inte vintern som är boven och jag har ingen aning om vad som hänt. När träd farit illa säsongen innan av t.ex. torka eller skadats av kyla kan man se att det sker en viss lövsprickning följande vår. Det finns en liten mängd energi kvar hos trädet men vanligen torkar löven snabbt in och trädet dör.  Så var det inte här och lönnen har sett välmående och normal ut. Tyvärr är det vackra trädets saga all och jag har ingen aning om vad som förorsakat detta, just nu vill jag inte försöka en fjärde gång  men när besvikelsen lagt sig så kanske....



3 kommentarer:

  1. Fy så tråkigt med de vackra träden. Asksjukan har jag inte ens hört talas om, men almar och ekar är ju bekant. Alltid lika intressant när du berättar hur det ligger till. Lönnar är jag riktigt svag för och det kommer att planteras in i trädgården efter hand.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  2. Nej, va trist! Solfjäderslönn är jag så sugen på, men har inte köpt någon än. Jag har inte riktigt hittat någon plats att ha den på. Kanske lika bra det om den är så svår.
    Kram Nora

    SvaraRadera
  3. Som tur är har det mesta överlevt den torra och kalla våren. Förmodligen för Rolle varit jätteduktig på att vattna!
    Har också en solfjäderslönn som jag älskar mitt i murrabatten, som nu har växt och blivit jättestor och den mår alldeles utmärkt. Däremot har jag en liten rödbladigt prydnaskörsbär som redan förra året var angripet av nått. Försökte få den att överleva genom att klippa ner grenarna kraftigt och ta bort alla dåliga blad. Fungerade hyfsat, men nu är det likadant igen. Så nu ska den grävas upp och kastas.
    Kan inte ha en ful växt mitt på gräsmattan på baksidan. Bredvid växer en manschurisk valnöt, så man kan ju inte ha något fult bredvid den - och så kan det ju smitta också!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera