söndag 26 juli 2015

Skogen blev vår trädgård

När vi flyttade in på Hagtorpet julen  -98 fanns ingenting som man kunde kalla trädgård. Den senaste ägaren hade haft vildsvinsfarm där vildsvinen kunde ströva fritt inom ett inhägnat område, stängslet gick nästan fram till huset. Nedanför huset fanns ett litet område som var klippt, allt annat var igenvuxet.

Vi började klippa och röja allt sly som fått växa fritt och satte upp ett staket för att i någon mån markera var naturen börjar och tomten slutar. Vi skaffade fem baggar och inhägnade deras betesmark. Här hade de ett fint liv och höll växtligheten nere, i ladugården fick de tak över huvudet. Men baggar blir gamla och sjuka och en efter en fick de komma till baggarnas himmel med veterinärens hjälp, de två sista fick somna in tillsammans. Jag saknar dem...

När vi sitter på altanen är det här vad vi ser, öppna landskap. Vi klipper området utanför staketet en gång om året för att hålla det öppet.



På andra sidan, där vägen till huset går gick viltstängslet ända fram till vägen. Där hade naturen fått bestämma under årtionden och växtligheten bestod mest av asp, rönn och gran och örter som klarar av att leva i en sådan natur. Några gamla äppelmadamer som någon planterat för länge sedan hade lyckats överleva i skogen. Det var här som trädgården började en gång med några rabatter där jag sådde ringblommor vid vägkanten.

I dag ser framsidan av trädgården ut såhär, den är omgjord några gånger. Jag läste massor av glassig trädgårdslitteratur men saknade både erfarenhet och kunskap om hur växter beter sig och hur man planterar. Alla råd är inte goda...


En av ingångarna till trädgården


..och en annan ingång, de gamla äppelmadamerna finns fortfarande kvar, vackra i sitt åldrande.


3 kommentarer:

  1. Så fint du har det! Vilken härlig natur runt omkring dessutom. Jag gillar särskilt de vackra stengångarna som ringlar sig fram mellan mossiga stenar och träd.

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig kontrast, från de släta gröna gräsmattorna till den kuperade biten med stenar och vackra gångstigar. De stora mossiga stenarna är underbara, har ni fixat mossan själva eller fanns den redan där? Ser fantastiskt ut./ Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just här växer den naturligt men jag har planterat en hel del mossa. Det är väldigt trevligt att ordna mossplanteringar med stenar och stubbar som dekorativa inslag, det blir grönt och fint på en gång.

      Radera