tisdag 1 september 2015

Stenkul!

Ända sedan de första åren med trädgård har jag fascinerats av sten - natursten. Blicken letar alltid efter vackra stenar och trots att vi har hur mycket sten som helst i marken har vi hämtat hit massor av spännande, användbara stenar.

Att sätta sten på tidigare outnyttjad mark där naturen fått råda och där ogräs, sly och trädrötter invaderat jorden ger verkligen en omedelbar behovstillfredsställelse, skillnaden blir stor för varje sten som hittar sin plats.

Tidpunkten var förstås inte den bästa, marken var torr och svårgrävd och det blev svettigt värre i den gassande solen men det blev en liten bit varje dag.


Stenhögen bara växte allteftersom  vi grävde oss fram och trots att vi byggde en stenmur mot naturen fanns inte användning för all sten. Några växter planterades för att mjuka upp och här fick jag ett bra tips av Ulrika på visningsträdgården Hällans trädgårdsblogg.

En Cotoneaster radicans `Eichholz´  skall få krypa över stenmuren för att mjuka upp det hårda intrycket av mycket sten. Den går bra att klippa och frisera som man önskar, det gröna är inte tänkt att bli heltäckande. Rätt växt på rätt plats, ett av trädgårdens viktigaste budord och det här är ingen plats för mer känsliga växter. I mitt trädgårdssinne lever alltid den utopiska visionen om att ha en trädgård  som har något att bjuda på under årets 365 dagar, alltså blev det städsegrönt med tydlig form, en Taxus baccata `David´ samt en liten klottuja Thuja occidentalis `Danica´. En liten murklocka som borde klara sig här får bidra med färg Campanula portenschlagiana.


 Planteringen till höger kunde utvidgas och där finns plats för en bergspion som måste flyttas i höst.


Några krukor får bidra med lite grönska. Den otroligt vackra ljungen är Calluna vulgaris `Skyline´ som jag hittade bland Plantagens höstljung. Den är perenn men inte säkert alls att den överlever i kruka så jag skall ta några sticklingar i höst för att säkra fortlevnaden.


Och när gången möter en annan gång är projektet klart.

11 kommentarer:

 1. Suck, såå snyggt, jag blir avundsjuk på alla era stenar och naturmark. Ha en fin vecka. Carita

  SvaraRadera
 2. Skikkelig vakkert! :-D Jeg er enig med kommentaren ovenfor. jeg blir avundsjuk på alle deres stener :-) Her hos oss er det knapt en sten å finne, så jeg må få den tilkjørt annetstedsfra
  Takk for informasjonen om Metasequoia og kryddbusk!
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvaraRadera
 3. Vilket otroligt fint jobb ni gjort, det är så vackert. Skall bli spännande att se när planteringarna vuxit till sig.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 4. Ni är fantastiskt duktiga på att få till den där naturliga känslan som jag gillar så mycket. Gångarna med stenar är verkligen fina. Snyggt också med krukorna med höstfägring /Titti

  SvaraRadera
 5. Skyline...från Hornbach m. fl. har överlevt i kruka hos mig, men du har ju en högre zon med mera vinter. Snyggt delprojekt! ...som vanligt!

  Ninnie

  SvaraRadera
 6. Det är så sanslöst vackert att jag tappar andan.
  Längtar sååå efter att få komma tillbaka till er trädgård igen..... nästa sommar blir det nog :=)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Det var den snyggaste gång jag sett på länge! Vem som helst hade nog frestats att göra en jämn kant mot jorden och fått ett stelt intryck, men så här ska det ju se ut.
  Lite avundsjuk på alla stenar som ser perfekta ut får stenmursbygge. Tro det eller ej men här i Småland där det borde finnas hur mycket som helst att välja på är de för runda för att bygga med.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 8. Så flott. Et godt eksempel på estetisk bruk av stein i hagen.

  SvaraRadera
 9. Håller med om att natursten tillför förhöjda dimensioner i en trädgård.
  Du har verkligen legat i och fått det väldigt fint.
  /Anja

  SvaraRadera
 10. En fröjd att titta in hos er. Som vanligt hur snyggt som helst och fantastiskt vad det är vackert med sten!

  SvaraRadera
 11. Väldigt vacker gång. Att ha tillgång till mycket stenar är en riktig rikedom. Tjusigt värre!

  /aNJA

  SvaraRadera