söndag 11 oktober 2015

Rhododendrons vackra blad - några exempel

Rhododendron har en enorm variation när det gäller bladen, inte bara formen utan även den filtade yta som täcker både ovan- och undersidan på bladen på en del arter och hybrider. Det som finns under bladen kallas för indument och ovansidan för toment men i dagligt tal pratar man oftast om enbart indument. En vackert indumenterad Rhododendron räcker långt i skönhetsupplevelse.

Rh. makinoi `Silber´ en selektion av japansk vildart med spetsiga, smala lancettformade blad, en bladform som ofta går igen där Rh. makinoi är inblandad. Men riktigt vackert är det silverfärgade indumentet som kommer på nytillväxten på våren.


Rhododendron `Teddy bear´ ( Rh. bureavii x Rh. pseudochrysantum) har avvikande färg på de nya bladen som kommer på våren men under bladen finns ett tjockt, brunrött indument som visar på släktskapet med Rh. bureavii, också kallad kanelrhododendron.


Rh. `Golfer´ ( Rh. degranianum ssp. yakushimanum x Rh. pseudochrysantum) är en oerhört vacker, liten bladplanta. En långsamväxande buske som behåller de silvriga bladen under hela säsongen.


Rh. pachysantum en vildart som nog tillhör mina favoriter i släktet, där Rh. pachysantum är inblandad brukar det bli riktigt vackra plantor. Plantan är mycket långsamväxande och har aldrig blommat hos mig men det är ingen nackdel alls. På våren när de nya bladen spricker är de till en början nästan silvriga för att så sakta övergå i en mera brunaktig nyans. Så  småningom färgas indumentet till en vackert brun, tät filt som täcker bladen under resten av sommaren.


Rh. `Rusty dane´ ( Rh. bureavii x pachysantum) en av de vackra Rhododendron i Dane serien som tagits fram av en dansk hybridisör, samtliga växter i denna serie är mycket odlingsvärda, fokus ligger på bladen men växterna är dessutom mycket kompakta och fina i formen.2 kommentarer:

 1. Helt klart har du sålt in rhododendronen ordentligt hos mig. Jag börjar verkligen gilla dom! Snart kanske jag till och med börjar anlägga nån liten plantering, vem vet...
  Förutom vackra indument lägger jag också märke till skyltarna. De svarta syns ganska lagom utan att vara störande. Får de vara i fred för fåglarna? Inget man gör själv antar jag... beställer du nånstans?
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Virkelig vakre bilder av dine rhododendron! Favoritten ble Rh. "Golfer" for min del. Den skulle jeg gjerne hatt i min egen trädgård.
  Jeg har noen Rh. Pachysanthum som jeg kjøpte som stiklingsplanter for noen år siden. De ser faktisk fortsatt ut som stiklingsplanter hos meg, så jeg holder med deg i at de vokser meget langsomt ;-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvaraRadera