söndag 1 november 2015

Stubberiet - så blev det

Bilderna här är tagna december 2014 och visar området innanför rådjursstängslet som jag planerade att återta från naturen och göra ett stubberi av. Ordet stubberi har jag hittat på själv efter en direkt översättning från engelskans stumpery. Jag hade samlat på mig stubbar och grenar från naturen men så här i efterhand kunde det gott ha varit flera kan jag tycka.

Hela vår trädgård är anlagd i skogen och här var det tung, kompakt lerjord, igenvuxen av ogräs och trädrötter, som måste bytas mot lucker, fuktighetshållande torvjord för att passa surjordsväxter.



Grävningsarbetet påbörjades tidig vår så snart tjälen släppt. Alla rötter måste grävas bort för att slippa ett evighetsarbete med ogräsrensning. Gräns mot naturen blir det alltid någonstans och för att hindra grönskan att äta sig in i planteringen jämnade vi till en yta utanför stängslet och satte markduk och täckbark ovanpå. I sommar har det hållit borta ogräset ganska bra men jag är inte säker på att det håller i längden. Markduk sätter jag aldrig mera under planteringar, det blir bara bekymmersamt efter några år, antagligen för att kretsloppet bryts.


Det gick åt många balar med torv, ett tålamodsprövande och tråkigt arbete att blötlägga torven innan den placerades ut. Fem ihopkopplade trädgårdsslangar till brunnen så vi fick vatten på plats. Förutom torv blandade vi ner kompostjord, lite barkmull, massor med grus och så rododendronjord som jag alltid planterar i.


Dags att börja plantera, här i kanten är det ganska soligt så det blev mestadels ljung, både vår- och höstljung. En del hostor, modell mindre samt lite vårblommande primulor tillsammans med små barrväxter fyllde snabbt upp det hela.


Ett antal Rhododendron förstås, inga giganter utan några medelstora samt en del dvärgformer som passar bra i den här miljön. Två magnolior, en storbladig M. `Swede made´ samt den vackert blommande M. `Genie´ planterades för att bidra med lite höjd och lummighet.


Juli månad, allt har vuxit snabbt denna sommar, antagligen beroende på allt regn som fallit över oss. Jag planterar väldigt glest för att det inte skall växa ihop men jag anar nästan redan att några av Rhododendronplantorna kanske blir för stora med tiden. 




Linnea borealis som fick en bra plats vid stubbarna har vuxit ordentligt sen bilden togs, hoppas den överlever vintern, kan vara något känslig i konstgjord miljö.


Bilden av ljungen är tagen i september, motsvarar min bild av hur de skulle bli, riktigt nöjd är jag med de små ljungplantorna med olikfärgade barr som lyser så fint i höstsolen. När jag först upptäckte ljungen planterade jag in den lite här och där i olika planteringar men det blev inte snyggt, ljungen kommer bäst till sin rätt när man planterar många tillsammans - tycker jag numera.


4 kommentarer:

  1. Oj oj vilket jobb ni har lagt ner och snyggt är det också. Spännande att att se om några år! Önskar dig fin kväll! Merja

    SvaraRadera
  2. Oj oj vilket jobb ni har lagt ner och snyggt är det också. Spännande att att se om några år! Önskar dig fin kväll! Merja

    SvaraRadera
  3. Så roligt att läsa hur ni gjort ert fina stubberi! Jag blir så avundsjuk på era perfekta mossiga stenar som vi helt saknar. Det planterade har ju tagit sig jättebra för er. Här har dessvärre Grävlingen varit på besök två gånger sedan vi planterade in ormbunkarna.
    Ha en bra avslutning på helgen!

    SvaraRadera
  4. Otroligt inspirerande och mycket vackert!

    /Anja

    SvaraRadera