torsdag 4 februari 2016

Blommande buskar

Förutom alla Rhododendron har jag inte så många blommande buskar i trädgården.

Många buskar kräver ordentligt med utrymme men framförallt behöver de regelbunden beskärning för att inte bli för yviga och spretiga och jag besitter inte den ädla konsten, är alltför feg med sekatören och så tycker jag det är särdeles svårt att bestämma formen - borde gå en beskärningskurs...

Men några finns det som jag gillar, bl.a. Fothergilla major stor häxal. En surjordsväxt som lämpar sig väl i samplantering med t.ex. Rhododendron. Förutom vacker blomning i maj får den också vackra höstfärger på bladen.Enkianthus campanulatus klockbuske översållas med vackra små klockor under försommaren.Den här lite speciella busken som ger ett exotiskt intryck är relativt ny i trädgården, mitt minne säger att den planterades för fyra? år sedan. Den är kraftigväxande, kan nå en höjd på 2m så efter första året fick jag flytta på den då den växte ur sin plats. Calycanthus x raulstonii `Hartledge wine´ ( syn. Sinocalycanthus) är en korsning mellan amerikansk och kinesisk kryddbuske, lång blomning under försommaren.


R. `Persil´ och R. `Satan´, lövfällande Rhododendron är en effektfull kombination när de blommar på försommaren. `Persil´ slår ut några dagar före `Satan´ men de hinner ändå få en blomningstid tillsammans - doften sprider sig i hela trädgården.R. `Persil´ i närbild med den karakteristiska gula fläcken i blomman.


11 kommentarer:

 1. Så mange vakre blomstrende busker du har! Fothergilla er utrolig flott :)
  Persil er også så ren og fin! Den har jeg alltid likt.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Du har bestämt ett ganska så bra urval av blommande buskar.
  Och flera, för mig, okända arter!

  Tack för inspirationen!

  Och ha en trevlig kväll.

  SvaraRadera
 3. Jeg synes fothergilla er en fantastisk smuk busk. Den har de flotteste blomster og nogle fantastiske høstfarver. Du har nogle spændende buske.
  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 4. Nu längtar jag verkligen efter den här blommande tiden när jag ser dina vackra bilder. Vi köpte en Fothergilla major Blue Shadow förra året med riktigt blåtonade blad. Hoppas att den klarat vinter. Jag vet inte om den får lika vackra höstfärger. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 5. Først og fremmest er det utroligt smukke billeder, du viser af dine spændende buske. Fothergilla har jeg især beundret med høstfarverne, men du viser jo, at den også er virkelig smuk i blomst.

  SvaraRadera
 6. Fina buskar och de är såå lagom i storlek. Har för lite surjordsområden inser jag men det kan man ju jobba på.
  Helene

  SvaraRadera
 7. Oj, vad jag önskar att jag åtminstone hade någon surjordshörna i trädgården. Men man kan inte få allt. Jag har några blåbär i baljor med surjord. Jag kanske skulle testa med någon liten rhodondendron också.
  Trevlig helg /Kerstin

  SvaraRadera
 8. Så fina buskar, och så fint det ser ut hos dig! Häxalen gillar jag skarpt, men har ingen ännu...måste ju skaffa. Tål den skugga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte helskugga men halvskugga eller vandrande skugga går utmärkt.

   En mycket vacker buske är det men man ser den sällan i trädgårdar, kanske oupptäckt?

   Radera
 9. Der viser du en busk jeg ikke har sett før Gunilla.
  Enkianthus skal jeg kjøpe hvis jeg kommer over den. Veldig vakker !

  SvaraRadera
 10. Häxalen och Klockbusken har jag också och jag kan bara hålla med dig om att det är riktigt trevliga buskar!Jag har inte vågat mig på lövfällande Rhododendron även om jag är sugen på att skaffa några. Men eftersom vi har besök av hjortar och rådjur ibland så måste jag först hitta en plats för dem där de är skyddade. Vi får väl se om jag lyckas - blir bara suget tillräckligt stort brukar man kunna hitta lösningarna också :-)

  SvaraRadera