tisdag 16 februari 2016

Pulsatilla - vårens vackra sippor

När backsipporna blommar i april - då är det vår!  Så fort tjälen släpper och temperaturen stiger så börjar de grönska, fjolårsbladen bör klippas när man ser de nya skotten komma.

I vilt tillstånd växer de på öppna kalkrika marker och det ger en vägledning om hur de vill växa i våra trädgårdar, soligt, väldränerat och öppet. I Sverige är samtliga backsippor fridlysta.

Efter blomningen bildar de vackra fröställningar som håller sig länge, fröna är försedda med hullingar och kan med vindens hjälp förflytta sig långt från växtplatsen. Odlar man backsippor i trädgården dyker det upp lite frösådder här och där, vill man ta vara på sådderna bör man göra det omgående innan de växer till sig. Backsipporna har en kraftig pålrot och det är svårt att gräva upp dem när de väl etablerat sig, de brukar inte överleva den behandlingen.

Hittar man frösådder får man kalla dem Pulsatilla vulgaris sp.

Här den vanliga Pulsatilla vulgaris som också växer vilt i naturen, köpt från plantskola


Den sköna Pulsatilla vulgaris `Röde klokke´ .Nipsippan Pulsatilla patens brukar blomma först av alla.


Pulsatilla halleri ssp. slavicaPulsatilla vulgaris `Papageno´ finns i olika färger, `Papageno´ har mer flikiga blad.


Backsippans vackra fröställning


15 kommentarer:

 1. Hade faktiskt ingen aning om att det finns så många varianter! Trevligt att de frösår sig och dyker upp här och var - sådant passar i vår trädgård!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. En rigtig forårsbebuder du giver et portræt af i dag. Både frøstande og blomster er så elegante. Vores jord er nok for tung til, at de sår sig selv her i haven; men hvis vi sår friske frø, spirer de meget villigt.

  SvaraRadera
 3. De er så vakre! Jeg har hvit og mørk rød, men skulle gjerne hatt flere. Jeg var ikke klar over at de frøsådde seg så lett, så det må jeg se etter om noen har gjort her. Flott portrett av de!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Pulsatilla vulgaris eller Anemone pulsatilla (som den kallas ibland) är inte fridlyst här, men: "Bør ikke indsamles i naturen, da den er sjælden."
  Riktigt fint urval du har, Pulsatilla patens har en fantastisk färg!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 5. Hei! På norsk blir de kalt for kubjeller. Vet ikke hvorfor. Har to forskjellige eksemplarer i hagen. Har ikke sett frøplanter.
  Vakker bildesamling du viser. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 6. Så många fina du har, de är gudomliga gillar även dess ludenhet:)
  Jag önskar dig en underbar dag!!

  SvaraRadera
 7. Backsippor är så charmiga, och väldigt välkomna när de dyker upp. Papageno var verkligen läcker, den ska jag leta efter. Har inte sett den förr. Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 8. Hvor er de smukke. Jeg var slet ikke klar over, at de findes i så mange forskellige farver. På dansk hedder de kobjælde.
  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Vilka finingar! Pulsatillor gillar jag med och har några.
  Ha det gott! /Anja

  SvaraRadera
 10. Så vackra, jag gillar Pulsatillor. Många klipper bort fröställningarna men jag tycker dom är som en andra blomning. Ha det fint. CArita

  SvaraRadera
 11. Virkelig vakre kubjeller !! Har ikke sett de med flikete blad før.
  Her har kubjellene frøsådd seg bra, og det er bare å glede seg til de titter fram. Takk for gode råd om vekstforhold :-)
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 12. De är så läckra och trivs väldigt bra häruppe.
  Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
 13. Så många fina det finns. Har bara vanlig Pulsatilla vulgaris, vit och lila men den frösår sig lite sparsamt så det blir långsamt fler.
  Hälsning Helene

  SvaraRadera
 14. Pulsatilla är favoriter här också och de trivs bra i de torra delarna av trädgården. Jag håller alltid ögonen öppna efter nya sorter och det brukar bli någon ny varje år. Få perenner är så fina i hela livscykeln som dessa skönheter!
  Kram!

  SvaraRadera
 15. Backsippan är fin, så härligt när den tittar fram tidigt på våren.
  De är vackra när de blommat över också. Skall nog bli några nya i vår.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera