måndag 1 februari 2016

Rhododendron `Kermesina Rose´

R `Kermesina Rose´ är en japansk azalea med en fantastisk blomning, här blommar den i början av juni,  ett vackert blickfång när den lilla busken blir helt översållad av de tvåfärgade blommorna.

En hybrid av okänt ursprung, delvis lövfällande under vintern. Kompakt och fin i växtsättet, växer mera på bredden än på höjden.

Den kan odlas i full sol men även i halvskugga vilket inte påverkar blomningen.

`One of the toughest of the twotoned azaleas, excellent for U.K. and Northern Europe" Kenneth Cox i boken "Rhododendrons and Azaleas"

Jag var en aning osäker på härdigheten när jag planterade den så den fick en plats invid en stor sten. Stenar lagrar som bekant värme och dämpar något de kraftiga temperaturskillnader som kan uppstå mellan dag och natt under den nordiska våren. Busken verkar dock klara våra vintrar och vårar galant, inga vinterskador.

Det finns en helvit variant också, har aldrig sett den i verkligheten men skulle utan tvekan köpa den om dök upp någonstans.


4 kommentarer:

 1. Den står så fint mot stenen! Tror att jag har några men har för mig att mina är lite mer ilsket skära? Lite too much så de har fått en egen plats mitt i ett blåbärssnår en bit från woodland.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Azalea hör till de mest spännande rhododendron!
  På min långa "to do" lista står: Att få ett antal olika lövfällande rhodo!

  En fin kandidat denna "Kermesina"!

  Ha en bra kväll

  SvaraRadera
 3. Så vakker den er! Den skal jeg skrive opp navnet på :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 4. Jättefin och så vackert namn! Nu är jag igång med Rhododendronsådderna och ska snart komma med ett inlägg om det.
  Ha det bra!

  SvaraRadera