fredag 1 april 2016

Vårljungen blommar, solen skiner och arbete pågår

Varje vår gödslar jag och fyller på med mull i alla planteringar. Alla fjolårslöv och barr ligger kvar under det nya täcket och blir så småningom ny fin jord. Nästan 40 säckar Rhododendronjord är utlagd över surjordsrabatterna plus gödsel och en del barkmull. I gångarna fyller jag på täckbark när den gamla täckbarken förmultnat, det behöver göras ungefär vart tredje år. Slitigt och tungt men det blir snyggt på en gång och sedan behöver man inte göra så mycket mer under säsongen.

Calluna vulgaris höstljung är nerklippt och Erica carnea vårljung blommar för fullt till glädje för fjärilar, humlor och bin. Skogsträdgården är snart genomgången, sedan återstår hela den övriga trädgården. I natt föll 15 mm regn/blötsnö, nu kan det börja växa!
Erica carnea `Foxhollow´ i närbild


9 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Så flotte dine bed ser ut nå etter at du har fylt på med jord. Da er det klart for ny vekst, ja. Det ser så ryddig og flott ut i hagen din :)
  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla

  Detta ser så nytt och fint ut:) Imponerande att du gör du sånt varje år Gunilla - men vad händer med alla stenarne, sjunker de inte och blir helt begravde?

  Ha en fin helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst händer det men en del av stenarna är placerade på stenar som inte gått att ta bort för att markera att där är det omöjligt att plantera, man glömmer så lätt. Jag brukar sätta ett underlag av grus där stenen skall placeras, ibland får man lyfta upp och fylla på mer grus efter några år.

   Radera
 3. Hvor ser det fint ud i bedene. Når arbejdet er færdigt, må det da være en fornøjelse at gå rundt derude og nyde resultatet. Hvor er dine sten dog flotte.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 4. Så snyggt det blir i planteringarna och va skönt att ha det gjort så tidigt på säsongen. Vilken gödsel använder ni till era Rhododendron?
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder organisk specialgödsel för Rhododendron, det går bra med pelleterad hönsgödsel också. Konstgödsel använder jag aldrig till växterna.

   Dessutom faller det ner mängder med tallbarr som blir fin gödsel så småningom, de bryts ner väldigt långsamt.

   Radera
 5. Tack för påminnelsen, skulle också behöva fylla på mull i surjordsrabatterna! Vad gördlar du surjordsväxterna med?
  Vårljung måste jag skaffa!
  Önskar dig en skön helg/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du skall ha vårljung, en viktig växt för de första insekterna som vaknar till.

   Organisk specialgödsel för Rhododendron brukar jag använda, finns flera olika sorter. Pelleterad hönsgödsel, tallbarr och skogsförna är också bra, Rhododendron är inte så näringskrävande.

   Radera
 6. Hei!
  Du har så vakre bed. De er som landskap. Vårlyng er fint og så er det fint å ha mat til insektene.
  God helg! Klem Anne

  SvaraRadera