tisdag 10 maj 2016

Glaucidium palmatum lunddocka

Jag som ofta upplever skönhet i det enkla är en beundrare av den vackra lunddockan. Som framgår av namnet lämpar sig lunddockan för trädgårdens svala och skuggiga miljö. Jorden får aldrig torka ut för att denna skönhet skall kunna överleva och så småningom bilda fina, blommande ruggar. De är surjordsväxter och kan med fördel planteras tillsammans med Rhododendron i mullrik, fuktighetshållande och syrerik torvjord.

Lunddocka hittar man aldrig i traditionella plantskolor, de är inte kommersiella växter som blommar år två efter sådd och är därför inte attraktiva för de stora kedjorna. Kanske kan man ha tur och hitta en planta på Trädgårdsamatörernas växtmarknader eller någon liten specialiserad plantskola. Efter blomningen finns de lönnliknande bladen kvar med sin fräscha grönska och pryder sin plats.Den vita varianten Glaucidium palmatum `Album´22 kommentarer:

 1. Beautiful spring flowers !!
  Lovely photos !!
  Greetings

  SvaraRadera
 2. Disse er så utrolig vakre! Nei, de selges meget sjelden i planteskoler, selv om min hvite ble kjøpt på et sånt sted. Den rosalilla kjøpte jeg på et planteloppemarked. Så stor din hvite er! Jeg håper at min også blir sånn :)

  Klem

  SvaraRadera
 3. Många av trädgårdens vackraste och mest intressanta växter finns sällan att köpa hos de stora kedjorna - vilken tur att det finns växtmarknader och små "entusiasthandelsträdgårdar". Tur också att det finns trädgårdsägare som du som visar och berättar om många av dessa växter.
  Lunddockan är underbar!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Den vita varianten är otroligt läcker!

  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 5. Du har alltid noe jeg ikke har sett før Gunilla.

  SvaraRadera
 6. Du har helt ret i, at de også pynter efter blomstringen med de store blade og frøstandene ragende op over planten. Den hvide er sværere for mig at få til at etablere sig end den blå.

  SvaraRadera
 7. Lunddockan har jeg aldri sett før. Skal på et par plantemarkeder som , pleier å endel spesielle planter, så jeg får være på utkikk.
  Den hvite var virkelig vakker:-)
  Ha en fin dag.
  Eirin

  SvaraRadera
 8. Se där, ännu en nyhet för mig. Och vilken skönhet sen.

  SvaraRadera
 9. Du har så mange spændende planter. Jeg kender ikke glaucidium. Den ser så fin ud både i den blå og den hvide udgave. Efter din beskrivelse kan den ikke gro i mit havejord, så jeg nyder billederne.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. Lunddocka! Den blir jag tvärförälskad i! Ska hålla ögonen öppna och hoppas hinna den någonstans, skulle passa bra i den surjordsrabatt vi håller på att anlägga lite norr om orangeriet!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 11. Dina blommar väl inte än? Mina är på god väg att lyfta huvuden från myllan. De fröar av sig flitigt och har bildat ruggar lite här och var. Måste säga att mina växer både i surt och i neutralt. De vita är mer benägna att sprida hos mig än de gråblå.
  Ha det fint!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, de blommar nu. Det var bra att få veta Anja att de gärna fröar av sig så jag inte rensar bort eventuella frösådder. I fjol blev det inga blommor alls, mössen bet av alla stjälkar men i år har de fått plastburkar som skydd när de började visa sig och det gick ju bra.

   Radera
 12. De er rett og slett skjønne. Jeg ser at Impecta har frø til noen som er rosalilla.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 13. Det var en söt växt! Så gullig! En nyhet för mig, men jag ska definitivt hålla utkik efter dem.
  Må så gott

  SvaraRadera
 14. Vilken fin blå färg!Just den blå är ganska sällsynt i trädgården. Fick en liten fröplanta av en vän förra året. Den blommar nu med en (1) blomma som är svagt rosa. Den kan tydligen variera ganska mycket från vit till lite pastell, men din blå den var verkligen ursnygg.
  Helene

  SvaraRadera
 15. Å, nu har jag äntligen tagit mig i kragen och gjort ett besök. Bläddrat lite bakåt och njutit! Återigen en upplevelse rikare!
  Lunddockan är en sådan växt som jag sett i litteraturen och fått en längtan till! Den blommar tämligen kort, om jag minns rätt, men bladverket är ju stiligt det med!
  Jag rodnar när jag läser, i ett annat inlägg, hur du raljerar lite över oss som är lite hipp-som-happ i trädgården och tror att vi lättvindigt ska få det som i er underbara skapelse...fast nä, jag tror inte det men skulle vilja att vägen var lite lättare! Har ett litet område som jag vill förvandla långsamt - om orken håller i sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Agneta, kul att höra från dig!

   Jag antar att du syftar på inlägget om den arbetsfria trädgården. Nej, jag raljerar inte över trädgårdsägare utan över okunniga trädgårdsskribenter som sprider dessa osanningar. I alla andra sammanhang så förväntar vi oss en sanningsenlig och faktabaserad information men när det gäller trädgård kan vem som helst tydligen sno ihop en artikel och få betalt för den. Budskapet är ju lätt att ta till sig, vem vill inte ha en arbetsfri trädgård, men drömmen slutar i besvikelse och kanske aldrig mer trädgård och det vore ju synd.

   Radera
 16. Oi! De var skikkelig vakre. Både den blå og hvite varianten. Takk for at du alltid skriver litt om vekstforhold og annet når du presenterer en plante på bloggen din :-D
  Vet du noe om herdighetssonen på denne vakre planten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stein!

   Den skall vara härdig i hela landet så det är inget bekymmer.

   Radera
 17. Men.....så söt! Jag har hört talas om den men inte haft någon eller sett så här fina bilder på den. Den ser nästan otrolig ut, så stora fina blommor och i så fina färger! Jag måste ut på jakt!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 18. Jag älskar lunddockan, blev helt betagen när jag såg den första gången. Men jag gissar att de inte skulle triva särskilt bra i vår torra sandjord, behöver i så fall göra specialanordningar för dem. Ska grunna lite extra på det, så får vi se hur det slutar.
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
 19. Jag som såg den vita i blom på växtmarknad men var för snål! Som jag ångar mig! Har en gammal blå planta som håller på att bli större än sin rhododendrongranne, så jag tänkte att jag inte har plats.
  Vid tillfälle kanske du vill avslöja var du finns och om man får komma på besök, för det skulle jag verkligen vilja göra....
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera