onsdag 25 maj 2016

Trillium treblad

Det här är resterna av snötreblad Trillium nivale efter att mössen ätit upp halva plantan, förövrigt den vackraste Trillium jag vet. Jag såg när den tittade upp tidigt i våras och tänkte när jag gick in att i morgon måste jag sätta en plastbytta på den lilla växten. Nästa morgon var det för sent, då var den redan tuggad på. Den fick skydd varje natt i flera veckor efteråt men sedan har det inte hänt något alls med den lilla plantan. Hoppas den kan samla kraft och komma igen nästa år.

Bara att konstatera att Trillium är begärlig för möss, det är de späda skotten som först kommer som lever farligt, sedan får de vara ifred. Två av mina vackraste treblad T. albidum och T. kurabayashii gick samma öde till mötes i fjol våras och har inte visat sig i år.

Jag är förtjust i de vackra trebladen men förtjusningen är inte ömsesidig. Jag har planterat många men på våren dyker de inte upp, det märkliga är att plötsligt växer det upp plantor av Trillium på ställen  där jag inte ens har satt namnstickor. En del dyker upp efter att ha varit borta flera år och andra på nya platser. Fröna är, precis som hos blåsippan, begärliga för myror så det skulle åtminstone delvis kunna vara en förklaring. Trebladen tar hjälp av myrorna för att sprida sig.

Trillium är en lundväxt som har god härdighet i vårt land. Halvskugga, där jorden inte får torka ut men inte heller bli för våt på vintern är vad som önskas, god dränering krävs. Jag har odlat alla mina Trillium i surjord men trebladet är nog ingen utpräglad surjordsväxt. Jag tror - utan att veta - att fuktig och porös jord är viktigare än pH värdet. Några bilder från de treblad som fortfarande växer här.

Trillium grandiflorum flore plenoHär en Trillium som bara dök upp, omöjlig att identifiera i efterhand
Trillium camtschatcense ?Och till Karsten, såhär ser min T. luteum ut och när jag kollar i min växtlista är den noterad som Trillium sessile var. luteum.


12 kommentarer:

 1. Underbara Trillium! Tråkigt att de ska bli mus-mat, men så är det ju tyvärr med trädgårdsarbete...både glädje och sorg.
  Ha en fin vecka!
  Titti

  SvaraRadera
 2. Hvor er de fine, det trøster lidt, at du skriver, de an springe et år over. Jeg har haft den dobbelte grandiflorum i flere år, men i år er den ikke dukket op, så jeg får håbe for næste år :)
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 3. De är så vackra, jag har 3 varianter men ingen sån där vacker dubbel. Den är ju helt magisk!

  Hur den lilla uppätna skulle se ut håller jag tummarna att få se nästa år :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 4. Så vakker din doble trillium er! Den er helt nydelig :) Jeg har kjøpt den og hadde den i flere år, men i de siste årene har den ikke vist seg. Får håpe dine kommer igjen til neste år.
  Klem

  SvaraRadera
 5. Jag köpte ett antal små Trillium för tre år sedan och resultatet har varit sisådär. Några av dem lever fortfarande men även här har några ätits upp. Men vackra är de - därom råder verkligen inga tvivel!
  Håller tummarna för att din nivale ska överleva trots mössen.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 6. Hei!
  Trillum er for meg en eksklusiv, vakker og spennende plante. Den har så mange nydelige varianter. Har en enkel hvit. Håper maurene sprer frøene i hagen som dine gjør.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla
  Ja, Trillium sessile var. luteum är gamla namnet för Trillium luteum.

  Kanske din är lite mera gul än vad min är?
  Tack för bilden!
  Många Trillium arter ser ut att ha gula versioner, ock en ny med namnet: "Trillium sessile Yellow form" ser ut at vara accepterad
  Din Trillium nivale borde kunde klara sig. Vi får se till nästa år!

  Här fortsätter det torra vädret. ingen regn i prognosen än.....

  Ha en trevlig torsdag

  SvaraRadera
 8. Inte kul när de blir uppätna! Hoppas den kommer igen och blommar nästa år. Blir mer och mer sugen att prova om jag skulle klar det. Finns det någon särskild som är mer lätt odlad än andra?
  Tack för svaret ang. min rhododendron buske:)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Merja!

   Jag begriper mig inte på dessa treblad, jag tycker att de är egensinniga växter så jag törs inte ge något annat råd än att stöter du på någon Trillium, de är inte lätta att hitta, så gör ett försök. Du lyckas säkert mycket bättre än vad jag gjort!

   Radera
 9. Treblad; nyheter för mig. Men, ack så bedårande. Även möss och myror dras till det vackra.

  SvaraRadera
 10. Vakre bilder av trillium ! Synd med den musespiste, har aldri opplevd det her.
  Vi har mye maur her og de er flinke til å spre frø.:-)
  Ha en fin helg.
  Eirin

  SvaraRadera
 11. Så vackra...och så svårodlade! I alla fall här hos mig!! Har försökt ett antal gånger i utkanten på murrabatten där det är vandrande skugga, sur genomsläppig jord och där jag vattnar. Numera har jag både en azalea, en rhododendron och en japansk lönn där istället.

  SvaraRadera