tisdag 9 augusti 2016

Overshoot day 8 augusti 2016

Ute dånar vindarna för andra dygnet i följd, nyheterna rapporterar om katastrofala skyfall med dödsoffer i Makedonien och i andra delar av världen brer torkan ut sig. Klimatexperter intervjuas och säger att man inte vet om just denna storm eller denna översvämning har med klimatförändringar att göra men däremot ser man att frekvensen med extremväder ökar. Planeten mår illa.

I går inträffade Overshoot day, den dag då vi förbrukat alla resurser som planeten producerat för innevarande år. Konsumtionen ökar men resurserna är slut och från och med idag lever vi på förskottsuttag från naturen.

Vind och solkraft ökar sin andel av vår energiförbrukning men trots det har vi aldrig använt så mycket fossila bränslen som idag. Produkterna vi konsumerar tillverkas med allt mindre energi och råvara men varuflödet ökar och våra ekologiska fotavtryck blir allt större.

I mikrofonen dånar Trumps stämma "kol är ren energi" och det borras och sprängs så jordskorpan liknar en schweizerost i jakten på fulolja och naturgas.

Det finns inte längre några dolda, oförstörda platser på vår planet. Varje lite del av av planeten har påverkats, artutrotningen har aldrig varit större än idag. Den biologiska mångfalden är mänsklighetens viktigaste resurs och idag listar forskningen att mer än 9000 växtarter och 10.000 djurarter är hotade. Utan det lilla biets ekosystemtjänster skulle vi faktiskt svälta ihjäl.

Ingen tjänar på en död planet, en sanning som inte går att ifrågasätta men ändå fortsätter vår överkonsumtion att accelerera medan Moder jord ryter till med allt högre röst och vår gemensamma skuld till planeten växer för varje år som går, budgeten är med råge överskriden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fakta om Overshoot Day  (från WWFs hemsida)
Bakom Overshoot Day står organisationen Global Footprint Network med säte i Kalifornien och som samarbetar med WWF. Varje år beräknar forskarna konsumtionens belastning på naturen. Under större delen av historien har naturens resurser använts för att bygga städer och vägar, odla mat och absorbera koldioxid i en takt som rymts inom jordens budget. I början av 1960-talet användes cirka tvåtredjedelar av resurserna och länderna hade ekologiska reserver. Men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. 1987 inträffade Overshoot Day 24 december och 2012 var det den 11 augusti.

Overshoot Day genom åren:

1987 – 24 december
1990 – 13 oktober
1995  – 7 oktober
2000 –  25 september 
2005  – 29 augusti
2007  – 19 augusti
2008 – 20 augusti
2009 – 24 augusti
2010 – 14 augusti
2011  – 11 augusti
2012 – 11 augusti
2013 – 10 augusti
2014 – 10 augusti
2015 – 9 augusti

9 kommentarer:

  1. Ja, vad kan man göra? Trump vinner terräng bland vita underklassmän - och de är många i USA. Även en kille som Clint Eastwood talar varmt för Trump. Jag som trodde att den skådisen hade ett par hjärnceller som kommunicerade.
    Alla tycker att någon annan ska göra något - bara just jag slipper.
    Dessutom är det "omöjligt" att påverka vissa saker som t.ex. förpackningar. Allt är förpackat.
    Själv funderade jag på häromdagen när jag hade köpt ett par trädgårdshandskar att alla prislappar är fastsatta med en jävulusisk plast"nubb" (vet inte vad den där lilla t-formade manicken heter). Undrar hur ofta en sådan hamnar rätt, d.v.s. i soporna? Den är så liten och vass och kan lätt hamna i en näbb eller fiskmun.
    Att vara "fattigpensionär" som jag gör att taket för konsumtion ligger hyfsat lågt. Inte alltid så kul, men ibland tänker jag att det är ok. Jag tvingas att utveckla min kreativitet, vilket jag kanske inte skulle göra om jag kunde köpa allt jag önskar. De gånger jag tycker att det är trist att inte ha att ösa ur är när jag skulle vilja köpa en del tjänster som att klippa häckar :-). Det är numera jobbigt.
    Det är turbulent tid vi lever i nu. Djur, människor och barn lider under exploateringar och eller krig, sjukdomar och misär. Man utnyttjar naturen och allt levande för egen vinning skull. Ändå är det dessa, när de väl ha kammat hem en miljardvinst på miljöns och allt levandes bekostnad som "vi" bugar för!
    Undra varifrån vi kommer att få den där avgörande varningen? Och när? Och hur?
    Jag kan se, som någon slags tröst, att generationen dit mitt 22 åriga barnbarn tillhör är kloka på många sätt och vis. Daniel, som han heter, sparar just nu pengar för att åka till Karibien med början av Kuba för att se världen. Han är social, intelligent, reflekterande och stor social patos. Hans kompisar är likadana. Kanske är det dessa som ändrar kursen? Han är inte impad av rikedomar utan vill förstå sin samtid. Dessutom är han duktig på historia ;-) (måste skryta)!
    Detta blev väldigt långt men du tar upp så viktigt ärende.
    Ha det bra!
    /Anja
    ps
    Så fina bilder från din trollträdgård!
    ds

    SvaraRadera
  2. Hej Anja!

    Du får skriva hur långt som helst, själv känner jag behov av att skriva när frustrationen blir alltför stor - som om det skulle hjälpa men det lättar för en stund.
    Kanske är det den unga välutbildade generationen som kan göra skillnad eller tvingas göra skillnad. Fast samtidigt upplever jag att människor distanserar sig allt mer från naturen, härom dagen läste jag en fråga om var man kan köpa klorofyll till växterna!!

    Tack för att du tog dig tid att svara Anja!

    SvaraRadera
  3. Huff ja, det er tragiske tider vi lever i. En skulle tro at med den utdannelsen som folk har i dag så skulle de vite bedre, men nei...
    Det er også skremmende når politiske ledere oppfører seg som de gjør.
    En kan bli oppgitt av mindre.
    Vi får gjøre det lille vi kan vi andre og håpe at verdens ledere gjør alt det de kan. Utviklingen må snu!

    Klem!

    SvaraRadera
  4. Ja, nog märker man att klimatet börjar bli alltmer extremt. Även här har det stormat ordentligt i ett par dagar. Nu har vinden mojnat, men det är väldigt kallt för årstiden. Just nu +10 grader. Är vi inte i början av augusti?

    Jag håller helt med Marit om att folk borde veta bättre. Men det är lättast att kräva att andra ska leva miljövänligt, för då behöver man ju inte ändra på några egna vanor. På mitt arbetsrum på det miljökonsultföretag där jag jobbar sedan i vintras (inte samma där jag har jobbat tidigare) får jag inte ha mer än ett av de två lysrören tänt och inte ha elementet för högt uppskruvat på vintern. Hellre ta en extra tröja på mig. Företaget ägs av ett par där frun är städpedant och använder en hel del skumma kemikalier (som ofta sätts i mina händer) för att allt hela tiden ska vara skinande rent, både på kontoret och hemma i deras stora, flotta lyxvilla. Säkert skulle miljön vinna mer på om hon drog ner på städningen än vad den gör på att jag måste sitta och småfrysa på ett halvskumt rum - men som sagt, att ändra sina egna vanor går inte. Och som relativt nyanställd (fortfarande med provanställning) vågar jag inte säga så mycket mer än Lady och Lufsens spaghettikock: "Okej okej, du vara chef..."

    Olle

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla

    Ett mycket viktigt problem du tar upp.
    Den största ökningen i förbrukning sker i länder som inte har vår nivå. När de ser hur rika vi är, så vill de ha samma förmåner.
    Kommer vi att vara villiga till själv att reducera konsumtionen?

    Det krävs politiskt mod och vilja - hos folket och de parlamentariker vi väljer.

    Jag hörde att natten i natt skulle bli den kallaste på 30 år.
    Vi får nog vänja oss vid dessa extremer. Att ha en trädgård blir ganska så spännande.

    Allt gott härifrån

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karsten!

      Visst, de som inte har vill naturligtvis också ha det som rika länder har och det finns många som menar att fattiga länder är de som måste få öka sin tillväxt medan rika länder måste hålla tillbaka konsumtionen. En omöjlig uppgift att få något sådant till stånd, tror jag, så solidariska kommer vi aldrig att bli.

      I Sverige används ca 70 miljarder Skr varje år till marknadsföring som i första hand inte är produktinformation utan har ett känslomässigt budskap, vädjar till något annat än förnuftET för att få oss att konsumera mera - det är inte lätt att stå emot denna massiva påverkan med alla köpbudskap.

      Men åsikter kan omvandlas till insikter och när man börjar ifrågasätta upptäcker man så småningom hur mycket onödigt som inhandlas och det känns inte som en uppoffring längre. Men det räcker förstås inte vad vi enskilda förmår göra så länge ingen ansvarig parlamentariker vågar säga rakt ut vad som krävs för att hejda klimathotet.

      Tack för din kommentar Karsten!

      Radera
  6. I natt har det varit +6 grader, och nu på morgonen har det stigit till +7,5. Det kan förstås vara en tillfällighet, men känns knappast normalt för södra Bohuslän i början av augusti. Klimatförändringar behöver ju inte innebära att det blir varmare överallt.

    SvaraRadera
  7. Hej Olle!

    Här har det också varit liknande temperatur som hos dig, riktigt kyligt.

    Och visst är det så, klimatförändringar innebär att den globala medeltemperaturen ökar och med den ökningen får vi se allt mer av extremväder. Det behöver inte betyda att just vi får det varmare där vi bor.

    Allt gott Olle, kul att du fått jobb, låter spännande att få jobba med mijöfrågor.

    SvaraRadera
  8. Såg det på nyheterna och kände att det var skrämmande tidigt på året. Hade gärna sett att man slagit upp det större, mycket större. Visat på konsekvenser och gett tips om vad vi behöver göra mer av.. Det är säkert någon som tänker till då.

    Jag ska prata med miljöförvaltningen på måndag. Se om jag kan fixa till ett avlopp där jag kan återvinna rent vatten och använda i trädgård till exempel.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera