tisdag 2 augusti 2016

Sommaren går och torkan består

Ett allt varmare klimat visar upp det vi har att förvänta oss i framtiden. Forskningen har länge talat om extremväder där vissa delar av världen drunknar i våldsamma skyfall och jorderosion och andra delar utsätts för sådan torka att det inte längre är möjligt att odla och försörja sin familj och människor tvingas till att bli miljöflyktingar.

Även i vårt lilla land börjar extremvädret att bli tydligt, vissa delar av landet har drabbats av översvämningar och skyfall med regelbunden frekvens medan det i andra delar av landet är så torrt så det råder bevattningsförbud.

Här i Sörmland på den östra sidan av landet har det varit torrt sen sommaren gjorde entré, några åskoväder har släppt lite vatten men solen och värmen i kombination med tidvis kraftiga vindar har snabbt torkat upp jorden igen. Trädgården torkar och skadorna blir synliga. Vi har vattnat i princip varje morgon och kväll sedan början av juni men det hjälper inte, marken är så torr så efter 1,5 timmar med vattenspridare är det fuktigt endast på ytan. Vi har egen brunn och nu varnas det för extremt lågt grundvatten i Sörmland. Vi vet inte hur mycket brunnen tål, skulle vi ha kommunalt vatten och det inte råder bevattningsförbud skulle jag utan tvekan låta spridaren gå hela natten men vi vågar inte riskera att brunnarna sinar.

Tankarna kommer varje år, är det alls möjligt att hålla på med trädgård i ett allt varmare klimat där vattenbrist råder? Jag ser det inte som ett alternativ att börja odla kärleksört och jag har större ambitioner med trädgården än att växterna enbart överlever ännu en knastrande torr sommar.

Echinacea tål en hel del torka men nu börjar även deras blad att gulna men blommorna är en stor attraktion för humlor och fjärilar och nu surrar det och fladdrar överallt. Påfågelöga är en kär och välkommen gäst varje sommar.Hos Paeonia obovata har de flesta blad torkat bort men de vackra frökapslarna lyser lång väg.

14 kommentarer:

 1. Huff, ja den tørken hos deg og i det østlige Sverige begynner å bli fæl! Det er tragisk med alt dette ekstremværet, og at folk blir miljøflyktninger. Her har vi også brønn, og det går jo ikke å vanne med det så brønnen går tørr. Her har vi Norges tredje største elv i nærheten, så vi tar vann fra den til vanning i hagen.
  Håper du får noe regn snart!

  Klem

  SvaraRadera
 2. Skulle kunna göra ett inlägg med din rubrik och text! Även här i östligaste Svealand är det extremtorrt. Om det inte kommer regn snart och regnar i flera dagar så vet jag inte hur det blir. Försöker hålla liv i köksträdgården och i några rabatter men resten ser bedrövligt ut. Suck!

  SvaraRadera
 3. Det er barske forhold! Her mærker vi ikke klimaforandringerne lige nu. Der kommer masser af små regnbyger, så siden maj måned har vi ikke haft behov for at vande.

  SvaraRadera
 4. Ja det händer mycket nu. På västkusten får vi många fler skyfall än tidigare.
  //Helene

  SvaraRadera
 5. Lounais-Suomessakin on sama kuivuus ja tosiaan kasvit kaipaavat sadetta jo kovasti! Ääri-ilmiöt sään osalta tosiaan yleistyvät :(

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla
  Ja, regnet har tydligen varit mycket olika fördelat i år, i Värmland har jag turen att ha egen liten sjö - en vattenhåla som jag bara fyller vatten hinker och kannor från.
  Jag skulle nog köra på med vattnet. för att få klarhet över hur mycket din brunn kan ge?

  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Hei Gunilla! Her i Bergen har det vært nedbørsrekord i juli, hagen drukner nesten, og det er nesten ingen blomstring. Nå har ugresset tatt over nesten, det er så vått at det nesten ikke er råd å være ute og jobbe i hagen. Vi flyktet en uke til Kypros for å få sol og varme, ellers hadde høsten blitt tung. Vi får håpe det blir mer jevnt fordelt neste sommer og at august kan gi oss det vi trenger i år;sol til oss og regn til dere. Haen fin onsdag! Klem fra Anne-Kristin

  SvaraRadera
 8. Torkan till trots så är det fantastiska bilder du bjuder på.

  SvaraRadera
 9. Ja usch och fy för denna torka! Vi har ju också egen brunn och kan inte heller vattna obegränsat som man skulle vilja göra. I år har det till och med blivit torrt i en av våra våtbäddar och växterna slokade innan jag vattnade där. Jag har aldrig upplevt att våtbäddarna har blivit torra tidigare.
  I början av förra veckan var det översvämningar inne i Stockholm på grund skyfall, samtidigt var vi på stranden och badade och solen sken från blå himmel.....bara 2,5 mil från Stockholm!
  Nu återstår att se om vi får något regn i natt som det ska bli enligt alla prognoser. Det skulle vara skönt att få fyllt på regntunnorna igen.
  Frökapslarna på Paeonia obovata är otroligt fina - nästan så man skulle skaffa en planta bara för frökapslarnas skull:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla! Din solhatt är fin, och påfågelögat en välkommen gäst.Hoppas du får lite regn. Vi har haft två störtskurar så gatan svämmade över, men det ser väldigt torrt ut ändå i rabatterna. När det regnar så blir det så lite, så det gör ingen större skillnad.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Jag har hört om den hemska torkan i östra Sverige och det kan inte vara roligt att vara trädgårdsfantast under sådana förhållanden. Hoppas verkligen att vattnet räcker och att så mycket som möjligt av alla dina fina växter klarar sig! Själv tänker jag mest på de vilda djuren när jag hör om denna torka, och jag kan verkligen rekommendera dig att ställa ut några spannar med vatten på några skyddade ställen i omgivningarna. Är torkan svår, kan sådana spannar rädda liv! Nyss fick jag ett mail från en tysk rådjursfantast som hade hört om den svåra torkan i Sverige och tyckte att jag måste ställa ut några sådana spannar. Men det gällde ju inte min del av Sverige. Här på Västkusten har vi fått tillräckligt mycket regn för att jag gärna skulle dela med mig lite. Hoppas verkligen att regnmolnen drar österut!

  För övrigt är jag inne och läser här ganska ofta, även om jag tyvärr är dålig på att kommentera dina fina trädgårdsinlägg. Fina bilder tar du också. Solhatten, påfågelögat och pionfröna är ju riktiga små konstverk!

  Olle

  SvaraRadera
 12. Men hej på dig Olle, har saknat dig och undrat vart du tagit vägen, så trevligt att höra från dig och tack för tipset om vatten. Var ute och fixade det omgående, utanför elstängslet där rådjuren brukar gå och så har vi Max Hare på besök varje kväll som säkert också han är törstig. Här på tomten har vi vår damm där fåglar, fjärilar och allehanda insekter dricker. En ödla såg jag där i går och även Sir Väs, en snok har mer eller mindre bosatt sig i dammen, skrämmer slag på mig ibland när han piskar till. Dessutom har vi två fågelbad med vatten så innanför våra murar finns vatten men inte utanför. Nu lovar prognosen regn i natt, vi får se hur det blir med det.

  ..och så hoppas jag att jag vaknar i natt av att regent smattrar på takplåten!

  Jag har inte varit så flitig på bloggen heller, tappade lusten när torkan bara fortsätter och livet i trädgården förvandlas till en kamp om vem som skall få vatten och vem som måste lämnas åt sitt öde. Det blir allt annat än glädje och inspiration. Men så är det och vi får nog lära oss att leva med detta.

  SvaraRadera
 13. Hei!
  Det er skremmende. Her har det ikke regnet på flere uker. Har heldigvis brønn som gir vann lenge. Bank i bordet! I sommer har vi opplevd noen utrolige regnbyger andre steder og det er også veldig ødeleggende. Jeg legger avklippet gress på jorda, det hjelper å holde på fuktigheten.
  Det er meldt regn i natt. Jeg krysser fingre og tær. La det regne!
  Klem Anne

  SvaraRadera
 14. Jättebra att du ställer ut vatten till djuren, Gunilla! Jag vet ju att du är en pålitlig djurvän. Helst bör man använda spannar utan handtag, för om ett rådjur skulle få handtaget om halsen kan det gå illa. Och som du säkert vet, måste man byta vattnet med jämna mellanrum (helst varje dag) så att det inte blir dåligt. Men vi hoppas förstås att regnet snart kommer och att vattenspannarna inte kommer att behövas så länge. Här i Bohuslän har det kommit riktiga skyfall idag! Jag blåser regnmolnen österut...

  Olle

  SvaraRadera