torsdag 1 september 2016

Calluna vulgaris höstljung - magiskt vacker i sin enkelhet

Många växter har kommit och gått i vår trädgård men ljungen kommer för alltid att ha en stor plats i mitt hjärta. Nu börjar vi kliva över tröskeln till hösten och då börjar denna enkla och underskattade växt att skifta i olika färger. Än är det mesta i knoppstadiet men man kan skönja de olika nyanserna på knopparna som snart kommer att slå upp sina små klockor i olika färger. Även när den inte blommar är den vacker på grund av barrens olika färger som smälter in så väl med varandra och den vackra formen den får när de växande skotten sträcker sig mot ljuset.

Först en liten raritet som aldrig blommar, en dvärgljung  Calluna vulgaris `Golden Kry´ som fått sitt namn efter Gunnar Kry som hittade den i en frösådd av en gulbarrig  Calluna vulgaris. Ett av naturens "misstag" där en skarpsynt växtkännare såg att plantan avvek från moderplantan på ett tydligt sätt. Den är mycket liten och framförallt extremt tät i barren, vacker gulgrön färg under säsongen för att under vintern få röda barr.


Här blommar Calluna vulgaris `Mair´s variety´ framför Daboecia cantabrica  `Arielle´ irländsk ljung.



"I enkelheten visar sig mästaren" ett uttryck som brukar tillskrivas Goethe som sannolikt inte tänkte på höstljungen när han yttrade sina visdomsord men just enkelheten har alltid tilltalat mig.





11 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!

    Vakkert med lyng i forskjellige farger! Enkelhet tiltaler meg også.
    Rabattene dine er så vakre!

    Klem

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla
    Du har de helt rigtige steder til lyngen, det ser fint ud. Jeg har ikke held med lyng alle steder, der er for meget andet bevoksning.
    Hilsen Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla

    Fantastiskt så många olika sorters ljung du har!
    Min internethöjd i Värmland är klädd i den vanliga ljuslila vulgaris ljung. Men på vägen upp dit, mitt i lingonriset, är det en fin liten fläck med bara den vita- Där brukar jag ta en liten paus:)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Hei Gunilla!
    Du har så vakre bed med spennende variasjon av planter og steiner.
    Klem Anne

    SvaraRadera
  5. Vackert, och det finns tydligen mycket att välja på. Har inte hittat till denna grupp av växter ännu, det kanske kommer. Hos dig ser de jättefina ut.
    //Helene

    SvaraRadera
  6. Jeg holder også meget af det enkle. Hvor ser det smukt ud i dine bede. Sten og lyng klæder hinanden.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  7. Ett "misstag" behöver alltså inte vara fel.

    SvaraRadera
  8. Så vacker den var... Gunnar Kry har jag läst om genom åren :) Det lutar åt en tomt likt din och därför är det extra spännande och intressant att läsa vad du odlar och hur. Ljung skulle passa väldigt bra i sluttningen och kvällssolen.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  9. Hej Gunilla!
    Så vackert, och många olika sorter.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  10. Alla mina ljung dog den hemska vårvintern/våren 2013 som vi hade här. Då dog alla vilda blåbärskvistar och den vilda ljungen i skogen.
    Nu har jag börjat skaffa lite nytt och blir väldigt inspirerad av dina bilder.
    Även artikeln i Natur&Trädgård om Brita Johansson och hennes ljung fick mig att vakna till.
    Har du någon bra webbshop som du själv anlitar?
    Ha det fint!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anja!

      Det är svårt att få tag på spännande ljung som du säkert vet. Av någon anledning är ljungen inte särskilt kommersiell, i alla fall inte i Sverige.

      Jag har beställt en del från Hachmann i Tyskland och sedan har jag tjatat på några små plantskoleägare att ta hem lite ljung. Jag skulle leta i Danmark, därifrån kommer jättefina ljungsorter.

      Radera