onsdag 4 januari 2017

Insnöade

I morse när jag vaknade hade omgivningen förändrats radikalt, nattens snöfall på ungefär 3 dm hade lagt sig över naturen, bilarna liksom allt annat var täckta av snödrivor.


Vägen ner till huset var inte framkomlig. Vanligtvis brukar det fungera fint med plogningen härute men efter det kraftiga snöfallet i natt så var inte vår lilla väg prioriterad vilket jag har stor förståelse för. Jag plumsade ut till fågelmatningen och trots att jag bar stövlar så sjönk skaftet under snödjupet. Det är stora svängningar i väderleken, på nyårsafton hade vi värmerekord + 10,2 grader och nästa morgon visade termometern -9,8 grader, en variation på 20 grader under ett dygn mitt i vintern.
Trädgården dignade under snön så för att rädda buskar och träd,  jag vet sedan förut hur lätt det är att få fläkskador, blev det en räddningsaktion med borsten. En del av barrträden böjde sig som en u - sväng mot marken.


  Rhododendron har vikit ihop sina blad så de ser ut som cigarrer för att minska avdunstningen


Vi har varit förutseende nog att sätta galler som stöd för små barrträd till vintern, de klarar inte stora snömängder utan att knäckas.


Vid lunchtid kom plogen och vi fick kontakt med yttervärlden igen. Nu lovar SMHI att vi skall drabbas av en riktigt hård kyla de närmsta dygnen, ända ner till -25 grader enligt prognosen och det är mycket för oss även här i Sörmland. Det är väl bara att tacka för snön som bäddar in trädgården och skyddar växterna mot den värsta kylan men en del av de städsegröna växterna som sticker upp över snön kommer att få det svårt, lite beroende av hur länge kylan håller i sig och vad som hände med dem under värmen för några dagar sedan.
Dessutom ligger grundvattennivåerna långt under det normala i hela Sörmland och det enda som kan avhjälpa det är ett rejält snötäcke i vinter. 

17 kommentarer:

 1. Hei Gunilla

  Ja, dete er jo heldige tross alt som har fått så mye snø. Men -25 er jo veldig kaldt likevel. Skiftende hos dere også som her. Vi har ikke noe snø på bakken, bare is. Det skifter fra varmegrader til kulde her også. Akkurat nå skulle jeg ønske meg masse snø her også. Det er meldt om -15 her i natt. Så vær glad for snøen akkurat nå når kulden kommer.

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Det kalder jeg vintervejr!

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Sikken en masse sne, det er godt for planterne, hvis der bliver hård frost. Vi har fået et lille lag i dag.
  Ha det godt

  SvaraRadera
 4. Ja hua vilken (o)väder det blev! Vi har inte fått lika mycket snö men kallt och blåsigt så det räcker. Trodde jag skulle behöva borsta av våra stackars rådisar men det skötte vinden om. Alltid något. Sticker bara ut näsan när jag måste (hund, höns, ved). Nu ska jag sortera fröer och längta till våren!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  25 minus! ja, då är det kallt, super med 30cm snö, det isolerar så bra!
  I Värmland kallas det "snöböjor" när träden tyngs så mycket att de håller på att gå i backen.
  Här i de sydliga delarna av Danmark har vi just nu översvämning, värre än man har sett de sista 100 år.....

  Allt gott!

  SvaraRadera
 6. Ja smukt ser det ud, men det har jo også sine ulemper. Jeg håber ikke, I får 25 graders frost. Vi har endnu ikke haft sne i vinter.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Hei Gunilla!
  Det er så store forskjeller i været på kort tid. Det er skremmende. Å få et godt dekke med snø før kulda setter inn, er bra. Håper virkelig at dere slipper -25 grader.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 8. Ni har det tuffare än oss just nu. Vår granne plogade tidigt i morse och i morgon ska D ut med snöslungan.

  SvaraRadera
 9. Det ser likadant ut hos oss, jag plumsade i flera decimeter snö, när jag skulle ut i trädgården. Måste kolla till fågelmat och växthus. Men det blev ljust och fint.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 10. Vad mycket snö du har fått, Gunilla! Här i Bohuslän är det inte lika extremt, men det har kommit ca 5 cm snö under natten och varit under -10 grader. En viss skillnad mot nyårsafton då vi hade +9 grader och regn. Gulsparvar och mesar flockas på min fågelmatplats och snart kommer nog rådjuren fram till sina foderställ. Vi får se om detta är början på en riktig vinter eller om det snart blir milt igen.

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle!

   Kul att höra av dig!

   Ja, det kom mycket snö under en kort tid och nu är det kallt, termometern tangerade - 15 grader i morse. Jag har också massor med fåglar här som behöver mat för att hålla värmen under långa, kalla vinternätter.

   God fortsättning Olle!

   PS. Har du funderat på att börja blogga? Jag tänker på alla fina bilder du tar av djur och all den kunskap du har om naturen och dess innevånare, en kunskap som borde spridas.

   Radera
 11. Jag har inga planer på att börja blogga, för jag är rädd att det skulle bli ganska långt mellan inläggen i så fall. Är du intresserad skulle jag möjligen kunna skriva något inlägg som gästbloggare emellanåt. Överhuvudtaget är jag inte så aktiv på Internet längre sedan Naturfotoforum lades ner. De andra forumen jag är med på är inte längre vad de har varit. På djurfoto.ifokus.se lägger jag fortfarande in bilder ibland, men kan inte längre starta nya trådar där. På det danska www.fugleognatur.dk kan jag inte logga in längre och på det tyska www.wildtier-forum.de är aktiviteten numera lika med noll. Då känns det bättre att visa bilder och sprida naturkunskap på annat sätt, till exempel genom att hålla bildföredrag lite då och då. Senast jag höll ett sådant var på Göteborgs Biologiska Förenings julmöte på Naturhistoriska museet, och det blev mycket uppskattat.

  God fortsättning på dig också!

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nätet förändras snabbt men än lever bloggvärlden. Du får väldigt gärna skriva som gästbloggare om du har tid och känner för det någon gång. Jag vet att du har stor kunskap om naturen och dess innevånare - allt som ligger mig varmt om hjärtat.

   Radera
 12. It looks very beautiful there, Gunilla!
  Here the situation is not very good for the garden. We have some snow, but during the warmer days the layer of snow became thin and hard like ice. Now the temperatures are low, about -25 C and this might well be another killer winter. Perhaps I need to start stone gardening. :)
  Happy Epiphany!

  SvaraRadera
 13. Ser mjukt och tyst ut. Hoppas ni fått vägen farbar nu. Vi har kanske en cm snö här utanför Göteborg men kallt (-10 grader och kallare ska det bli i natt). Det blir ju snabbt en mycket tung snö när man först får 3 dm som ni har och sedan töväder så det är ju bra att du är förutseende och skakar av snön.
  //Helene

  SvaraRadera
 14. Wow! Länge sen jag såg så mycket snö. Hoppas ni inte behöver spendera dagarna med att skotta nu bara.
  Här är det just nu -15 och barmark. Visserligen täckt det allra känsligaste med löv och granris men en del kommer nog att stryka med i alla fall förhoppningsvis några sniglar också.
  Ha det så gott, på söndag ska det töa
  /Anette

  SvaraRadera
 15. Ja, fy sjutton så det blev nu då. Från +10,7 till - 22 grader som vi hade idag på morgonen bara på några dagar. Tur att snön kom när det blev så kallt så att inte allt fryser bort. Fast vacker är det ju. Ha en fin dag. Carita

  SvaraRadera