måndag 6 februari 2017

Har ni upptäckt barrväxterna?

En något provokativ fråga kanske men anledningen är att jag upptäckte barrväxterna ganska sent i mitt trädgårdsliv vilket är något jag ångrar. På näthinnan fanns bilder av tujor och sockertopps granar som var så populära på 80 - talet när man skulle ha en arbetsfri trädgård. Än idag kan man se dessa enorma och förvuxna barrträd som växer över fönster, gångar och garagenedfarter, ibland upp till taknocken på huset, felplanterade och inte omskötta. Barrväxterna fick ett oförtjänt dåligt rykte.

Idag när man pratar om barrväxter handlar det ofta om häxkvastar, små, täta och långsamväxande miniatyrer som är oerhört användbara i trädgårdar. En häxkvast är en genetisk missbildning som kan uppträda på vedartade växter. Det finns människor som åker världen runt för att upptäcka och ta hem dessa missbildningar för att sedan sticklings föröka eller ympa dem, man får då en tät liten planta med eget utseende. Titta uppåt när du går i skogen!

Barrträd är mycket användbara i trädgårdsmiljöer, här är en liten lärk Larix marschlinisii `Filips Road Show´ som jag planterat i en upphöjd grusbädd. Lärken tappar ju sina barr på vintern så man får inte njuta av grönskan året runt men å andra sidan är det en skönhetsupplevelse utöver det vanliga när de ljusa barren visar sig på våren. Att den tappar sina barr gör också plantan mindre känslig för den farliga vårsolen.  En annan fördel med lärk är att den tål sekatören väldigt väl.

En sak man bör tänka på när man planterar barrväxter är att de inte får hamna i skuggan av starkväxande och yviga perenner. Blir det för mycket skugga på någon sida av växten fäller den sina barr på den sida där ljuset är för dåligt, den har hel enkelt ingen nytta av barr som står i skugga.



En av mina favoriter är Pinus strobus `Minitwist´ en weymouth tall. Den har långa, lite böjda barr som är ljusare på undersidan vilket ger ett trevligt intryck. Den här lilla tallen föredrar surjord. Annars kan barrväxter planteras både i vanlig jord och surjord men en del, som Weymouth tallen t.ex. föredrar jord med lägre pH värde, annars blir barren väldigt ljusa.




Pinus strobus `Torulosa´ också en Weymouth tall som var ny här våren 2016. Den skulle vara extremt långsamväxande men det ser faktiskt inte så ut när jag tittar på de långa årsskotten från i fjol. Nu verkar den växa mest på höjden så det gör inte så mycket. Den har ett oregelbundet växtsätt som är en del av dess charm och som tilltalar mig. Samma vackra barr som `Minitwist´ men i en mörkare nyans.





19 kommentarer:

  1. Hej Gunilla
    Det er spændende vækster, du viser, jeg kan vældig godt lide dem. Jeg viser sjovt nok også tre stykker i dag, men de er slet ikke som dine.
    Jeg er vild med dine bede.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla

    Ja, barvekster er viktig i hagen, og det er flotte planter du viser. Jeg tilhører en de få som liker thuja, og kjeglegraner/ Picea glauca ;)
    De vintergrønne plantene er spesielt flotte om vinteren når alt annet er dødt.

    Klem

    SvaraRadera
  3. De små heksekoste er bestemt både dekorative og særdeles anvendelige. Desværre koster de kassen at anskaffe. Din Pinus strobus har nogle charmerende nåle.

    SvaraRadera
  4. HeiGunilla!
    Jeg ser at barvekster er både fascinerende og vakre. De finnes i så mange uttrykk.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
  5. Har inte hittat till de små barrväxterna ännu. Men planterat en del lite större. Letar just nu efter en ljust grön barrväxt. Din 'Minitwist' verkar vara det. Alla dina ser väldigt fina ut i en rabatt där de får utrymme, men det är svårt att inte få någon skuggsida.
    //Helene

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla

    Jag tror också att barrväxter håller på att få en renaissance i trädgårdarna. De, som du visar, imponerar på mig, och den intressanta hybridlärken leda till denna leverantör: http://www.edwinsmitsconifers.com/
    Han har 1246 olika ser jag!

    Ha en trevlig ny vecka

    SvaraRadera
  7. Om jag har!!! Fast det visste du ju redan :-) Barrväxter håller på att bli ett av mina största intresseområden i trädgården och när man väl upptäcker vilken otrolig variation det finns av dem är det lätt att bli "ha-galen". Tyvärr är inte utbudet alltid det bästa i handelsträdgårdarna, men förhoppningsvis blir det bättring så småningom.
    Kram Nora

    SvaraRadera
  8. Det er så smukt i dine bede. Jeg har skrevet det før, det er en meget smuk kombination af planter og sten. De små stedsegrønne holder jeg meget af, de klæder din have.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  9. De stedsegrønne er nærmest blevet genopdaget, vil jeg mene, især i form af heksekostene. De er da
    også både dekorative og yderst anvendelige, men hundedyre, desværre.

    SvaraRadera
  10. Jag har alltid gillat barrväxter och har några här trots att jag egentligen tycker att dom passar bättre i din miljö. Här är det bara enar och tallar som verkar passa in..... *fniss*
    Nä, skämt å sido så försöker jag alltid få med lite vintergrönt (både barr- och bladväxter) när jag planterar för det ger en helt annan dimension åt trädgården. Just nu är det dock lite sorgligt eftersom min gulbarriga uppstammade tuja har dött och jag har ännu inte orkat ta bort grenarna med dom torra röda barren! Och där vågar jag ju inte sätta nån ny barrväxt, vet ju inte varför den dött!!
    Du skrev att jag hade bra färgsmak, men det är inte så bara att jag är enormt petig när det gäller färger och dess nyanser. Får inte bli fel.....
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  11. Hej Gunilla!
    Väldigt fina de du visar, med fantastiska barr.
    Så snyggt i dina rabatter.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  12. Förstår att man kan bli förälskad i de där tallarna! Ska hålla utkik efter dem när jag kommer till någon bra plantskola framöver!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  13. Jo jag gillar dem! Även de uppväxta. När jag letade hus kunde jag spana efter de där förväxta men i bra lägen. Det går att göra så mycket läckert genom att stamma upp dem.

    Lärk är en favorit hos mig. Små, lite större, hängande - jag vill ha flera. Tack för de fina tipsen du gav. Tallarna gillade jag. Så småningom kommer jag till Japanbilderna som visar hur de formar sina träd. Kanske kan det ge dig inspiration till den som växer på höjden.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  14. Hej Gunilla

    Sikke nogle smukke bede du viser billeder af.
    Stedsegrønne synes jeg er et must i en have, netop for at det hele ikke skal blive brunt om vinteren.
    Især holder jeg meget af formklippede.

    Tilføjer lige din blog til min blogroll, så jeg kan finde den igen. Har vist ikke været herinde før :)

    SvaraRadera
  15. Very interesting, Gunilla, and in your photos there are some wonderful (small) conifers. Oh, those curved needles are so very elegant!
    I too have discovered them only recently and now appreciate very much their being evergreen and beautiful all year round. I have planted more of them... and noticed that the hares feed on young twigs of mountain pines. I clearly will not need to prune them. :)
    Your garden looks wonderful from every angle.
    Hugs!

    SvaraRadera
  16. Så vackert lärkträd och härliga tallar! Har två stycken vanliga lärk här som jag planterat , men inte vågat gå på med sekatören än. Men nu ska jag nog pröva när du säger de är tåliga!:)

    SvaraRadera
  17. Hej Gunilla!
    Weymouth tallarna var otroligt fina. Speciellt förtjust blev jag i den lite ljusare. Den ska jag lägga på minnet inför framtida inköp.
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  18. Så mange fine barvekster du har, og mye fin mose, ser jeg. :)
    Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera