onsdag 19 april 2017

Vinden har vänt..

..och idag har det blåst en frisk sydvästlig vind som borde föra med sig lite varmare temperaturer. Kanske, kanske klarar vi oss utan nattfrost i natt, inte en dag för tidigt.

En rolig bild fick jag av Jeffersonia dubia den blå presidentsippan där den modigaste knoppen slagit ut. Den står skyddad mellan stora stenar som avger lite värme, bra mikroklimat för sippan.


Julrosorna blommar för fullt, en okänd Helleborus i kvällssolen


Den här julrosen har jag inget namn på heller. Har haft den i många år men det är inte alltid den klarar av vintern utan att frysa ner men i år verkar det gå vägen. Den är full med knoppar. Jag fick ett tips av Karsten att det möjligen kunde vara Helleborus x sternii, vad säger du Karsten?


Trillium är och förblir en gåta för mig. Jag har planterat många under årens lopp men jag blir aldrig riktigt klok på dessa vackra växter. En del äter mössen upp medans andra inte visar sig på flera år för att sedan plötsligt bara dyka upp igen. Detta är troligen Trillium cuneatum, namnskylten har försvunnit ner i jorden. Den dök upp i fjol igen efter att ha varit borta flera år och nu kommer den med full kraft igen. Lite krullig i bladen av kylan gissar jag.



Och idag har Tulipa turkestanica bestämt sig för att slå ut - får man säga gullig om en växt?



Och en favorit i repris, backsippan P. vulgaris slår rekord i blomningstid tack vare kylan i år.



21 kommentarer:

  1. Hej Gunilla

    Så vakre bilder, og spesielt det av Jeffensonia dubia! Ja, nå må det bare bli varmere. Snart 1. mai, og fortsatt nattefrost her.
    Klem!

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla
    Vi slap som nogle af de få for nattefrost hos os, vi har for en gang skyld heller ikke haft vind i dag, men når solen ikke var fremme, var det koldt.
    Smukke billeder - lige i dag fandt jeg en Jeffersonia, som jeg købte for et par år siden, den har jeg ikke set siden, jeg plantede den :) Mine Trillium driller også.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla
    Ja, x sternii eller kanske en selektion av den ena av förälderna. sternii är H. lividus subsp corsicus x H. lividus.
    Så man kan uppfatta X sternii som en selektion av Helleborus lividus:)

    Bra bilder! Din Jeffersonia dubia ser verkligen ut at trivas!

    De ser så lika ut, dessa mörka Trillium, och om det var Trillium cuneatum da hadde där, då är det nog den ja:)

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  4. Härliga bild på Jeffersonian! Jag är så glad för de jag skolade isär förra året blommar i år, det hade jag inte trott. Trillium gör så där, särskilt om man stör de så kan de gå i vila. Har varit med om att Erythronium gjort samma sak.

    Hur har du planterat din mosippa? Jag hittade en på en plantskola och nu funderar jag på var och hur jag ska sätta den.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!

      Grattis till att ha fått tag på en mosippa, de är inte vanliga i handeln. Det var nipsippan jag visade på bild, har ingen mosippa i trädgården. Jag har helt enkelt inte ens försökt med mosippa för jag vet att de är svårodlade men jag kommer inte ihåg varför de är så knepiga att få att trivas.

      Radera
    2. Såg det nu... ..jag var nog trött när jag läste tror jag. Tack ändå. Jag fick rådet sandbädd i fuktparti för den kan inte torka ut så som P vulgaris kan.

      Radera
  5. Vår Jeffersonia står også inntil et par steiner og ser ut til å ha greid kulda fint. Din ser virkelig ut til å trives :-)
    Fint å høre at Trillium kan bli borte, og så komme igjen. Trøst for meg, som savner en vi har hatt i mange år.. De andre vokser seg bare større.
    Nå ser det ut til at det blir litt varmere:-)
    Nyt vårdagene.
    Eirin

    SvaraRadera
  6. Hei Gunilla
    Går og venter på at kubjellene skal blomstre. Nydelig blomstring hos deg.
    Klem Anne

    SvaraRadera
  7. Har samma erfarenhet som dig; En del växter bär sig väldigt konstigt å! Fast man kanske ska säga "speciellt". Men ibland retar det mig att man aldrig kan vara riktigt säker på om dom är bort för gott eller inte. För det är ju så att man har andra växter man gärna skulle vilja gräva ner på exakt det stället - men man vågar inte!
    Trots allt så tycker jag att din Trillium cuneatum är otroligt vacker (jag har ju lite speciell förkärlek för vackra blad)!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla!
    Ja nu får det vara nog med kyla och frost. Igår var det en varm skön dag. Blir förvånad över din backsippa, jag ser knappt mina. Hoppas de inte försvunnit helt. Fina bilder.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
  9. Vilka superfina fotografier!
    Den där trillium tänder även jag på. Varifrån tycker du att man ska beställa den för att vara säker på att få fina plantor. Sprider den sig?
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Laila! Jag tror inte det spelar någon roll varifrån man införskaffar Trillium, de är egensinniga helt enkelt.

      Trillium är en växt för lunden men bör inte stå för blött. Tyvärr ingen spridning att tala om, trivs de bildar de stora vackra ruggar så småningom, annars försvinner de eller det dyker upp en liten planta varje år med ett fåtal blommor.

      Radera
  10. Underbara växter, dom ser så frodiga ut. Snygga trilliumblad. Och backsippora är jättefina i år och står så länge. HA det fint. Carita

    SvaraRadera
  11. Vad långt din trädgård har hunnit komma?! Angående vissa växters hemliga liv så som Trillliums - ja, är det någon överhuvudtaget som egentligen vet ;-)?
    Jag har också en del växter som dyker upp, som varit "döda"eller försvunna...
    När det gäller din önskan om namn på julrosen: Då hänger jag på. Har den också och har försökt luska reda på namnet utan framgång.
    När det gäller tulpanerna tycker jag att "vackra" duger också bra;-)-för att inte tala om presidentsippan...undrar vart min har tagitvägen? Syns inte något på jordytan.
    Ha det!
    /Anja

    SvaraRadera
  12. Dejlige forårsblomster, og så er de tilmed seje og lader sig ikke slå ud af kulden. Yndige Tulipa t., jeg har dem i haven i år for første gang, og jeg er allerede blevet begejstret for dem.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  13. Så mye spennende du har, en av mine juleroser gikk helt ned seg i vinter, men heldigvis ser jeg at den har begynt å spire igjen.
    Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  14. Spesielt flott fargespill ijulerosen på det nest øverste bildet Gunilla.

    SvaraRadera
  15. Hej Gunilla!
    Vill börja med att säga att dina bilder är underbara. Vilken lyster, vilket ljus! Mycket njutbara! Blev mest förtjust i den på dvärgtulpanen (T. turkestanica) och i hur "praktfull" denna egentligen så lilla tulpan ser ut bland dina stenar. Har den också och väntar på att den ska sprida sig. Tycker om att den bara öppnar sig när solen skiner och det får vi hoppas att den snart gör nu efter påskens snö, blåst och kyla.
    Hoppas du fått lite vårvärme hos dig och att du har en fin helg!
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  16. Ja aivan ihania kuvia jälleen! Nimetön punainen jouluruusu on upea.
    Toivottavasti sää nyt pysyy keväisenä! Oli kurjaa lukea magnolioitten kärsineen kylmästä.
    Täällä on tänään ehkä ensimmäinen kevätpäivä, teitäkin pystyy jo haravoimaan hieman, mutta lämpötilat ovat ennusteen mukaan öisin pakkasella vielä pitkän aikaa.
    Aurinkoista viikonloppua! Kram!

    SvaraRadera
  17. Verkligen vackert! Det känns faktiskt som att vädret vänt nu, lite varmare vindar och mildare nätter även här. Kul med växter som kommer igen då blir man riktigt glad.
    Skön söndag!

    SvaraRadera
  18. Hei. Jeffersonia dubia har jeg lett etter i noen år her i Norge, men ikke funnet den. Den er så fin!!
    Trilliumene mine kom ikke igjen i fjor(de ble kjøpt i 2015), men kanskje de bare hadde et hvileår? Tomt i pottene fortsatt, så jeg tror ikke de kommer igjen i år heller.. Men kanskje neste år?
    Takk for flotte blomsterbilder!
    Ha en fin dag:-)

    SvaraRadera