fredag 9 juni 2017

I backspegeln - våren 2017

Senaste vinter var den mildaste vinter jag upplevt sedan jag började med trädgård. Termometern sjönk aldrig under -15 grader. Vintern innan hade vi några nätter som tangerade - 25 grader och så brukar det vara, alltid en omgång med rejäl vinterkyla under någon period.
Inte heller tjältorka ställde till problem för de städsegröna växterna, tjälen släppte bra innan vårsolen började värma. Kort sagt, en mycket bra vinter för växtligheten.

Påsken kom med sommarvärme och växterna vaknade till liv. Humlor, bin och fjärilar började surra och leta mat. Men i inledningen till maj månad slog vädret hastigt om och vi fick två perioder med mycket kalla nätter. Perennerna frös ner helt och hållet men det är ingen större fara med dem, de har förmågan att börja om på nytt. Men de vedartade växterna som börjat vegetera i värmen klarade inte den skarpa kylan som följde, inte heller insekterna. Jag hittade massor av döda bin och humlor i trädgården.


Nu har vi påbörjat det tråkiga och ledsamma arbetet med att ta bort döda växter.  Följande växter har vi hittills tagit bort;

* Sciadopitys verticillata solfjäderstall
* Rhododendron hybrid okänd - säkert tio år gammal
* Rhododenron bureavii 
* Rhododendron campanulatum
* Rhododendron burevii Lem's Form x Rex
* Rhododendron calostrotum Rock's Form 
* Magnolia loebneri `Wildcat´

Det finns lika mycket till som är så svårt skadat att det förmodligen aldrig kan bli någon vacker planta mer, bl. a tre japanska lönnar. Den som klarade sig var den grönbladiga  Acer shirasawanum.

Solfjäderstallen som jag haft i ca 10 år och som aldrig haft den minsta lilla vinterskada tvärdog. Från att ha varit vackert mörkgrön gulnade den på några dygn och barren började falla.
Såhär såg R. campanulatum ut och likadant ser det ut på många andra Rhododendron. Bladen faller av så fort man vidrör plantan och de klarar inte av att veckla ut sig igen.


R. `Wolly Dane´ står fortfarande kvar men tveksamt om den är något att spara. Det räcker inte att någon liten del av plantan lever om den förlorar all form. En växt som är så försvagad som den här blir lätt offer för insektsangrepp också, den kan inte försvara sig längre.


Hos de Rhododendron som trots allt klarade sig, det är några stycken, har nästan alla blomknoppar frusit och det är ett jobb att gå och plocka alla dessa hundratals torkade knoppar. Såhär ser det ut på samtliga buskar, de knoppar som ligger närmast marken har klarat sig. Här R. `Koichoro Wada´ 


24 kommentarer:

  1. Hej Gunilla
    Åh så trist et syn det er så ærgerligt, når planter der har fået en pæn størrelse bare dør. Jeg har også tre større rhodoer, som ikke ser for kønne ud mere. Jeg føler med dig.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla

    Det var triste bilder! Det er så sørgelig når en må ta bort planter som en har hatt i mange år.
    Klem!

    SvaraRadera
  3. Verkligen tråkigt när gamla och väl etablerade växter dör. Solfjäderstallen är så fin. Konstigt med Acer shirasawanum, den borde ju ha tagit stryk, men så bra att den seglade igenom. Mina Buddleja davidii dog men i övrigt inte några nämnvärda skador på vedartat i vinter.
    //Helene

    SvaraRadera
  4. Det var mange og store tab, jeg føler med dig.

    SvaraRadera
  5. Hejsan Gunilla!
    Förlåt om jag låter som en "besserwisser" - vilket jag förstås inte är, men just i detta fall tycker jag mig ha en erfarenhet som kan tillföra något.
    Detta har jag tjatat en del om i min blogg men jag vet ju inte om just du har läst någon av dem.
    2013 hade vi i Västsverige en naturkatastrof med sju veckors gassande sol på dagen - flera minus på natten. Städsegröna växter så som barrväxter och i princip alla ljungväxter, inkluderat - så klart- rododendron och även magnolior. Nästan alla mina rododendron och magnolior var "döda". Trädgårdsamatörena skulle besöka min trädgård med två busslass och jag hade inget att visa - i princip. En del som skulle visat sin trädgård då ställde in på grund av den bedrövliga synen av brunbrända, frystorkade växter. Många gjorde som du, tog bort de missprydande växterna. Jag däremot led av så stor separationsångest att jag lät allt vara. De flesta återhämtade sig under sommaren. De enda växterna jag förlorade för gott var en kryddbuske och alla vårljung.
    Alltså: Är du väldigt kär i någon växt som nu verkar död så vänta och se!

    Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. ps
      Alltså hämtade sig under SAMMA sommar :-)!
      ds

      Radera
    2. Tack Anja för ett uppmuntrande svar. Våren 2013 har jag inte glömt, vi hade också en besvärlig vår då men kanske inte lika hårt som på västkusten. Du har i alla fall räddat en del växter från komposten, jag låter dem vara och ser hur de utvecklas.

      Radera
  6. Dette så da ikke bra ut. Triste greier. En blir jo glad i disse plantene som står lenge i hagen.
    Jeg vet at med rhododendron så tåler de kraftig beskjæring. Kunne det hjelpe? De kommer jo igjen, har jeg hørt?
    Ønsker deg en fin helg, tross skadene:-))

    SvaraRadera
  7. Det er trist at udføre den slags havearbejde. Jeg håber glæderne kommer i overtal senere på sæsonen.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla

    Ja, tråkigt är det! Men vi får också vara tacksamma för det som faktiskt klarade sig eller kan återhämta sig...
    Det är en konstant chansning att ha trädgård, och ibland går det inte som vi hoppas... Men ja, det var mycket som gick förlorad på en gång... Detta får mig till att fundera: Borde jag kanske mera välja lövfällande Rhododendron i Värmland?

    Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Karsten!

      Jag har inget riktigt bra svar på den frågan, rent logiskt borde det vara bättre med lövfällande. Blir det bladskador kommer nya blad nästa år. På städsegröna Rhododendron hänger skadorna med år efter år.

      Det som hände här var i första hand inte ett härdighetsproblem utan att vi fick om jag minns rätt nästan 20 graders värme under påsken som därefter följdes av nätter med - 7 grader. Växterna började vegetera och klarade förstås inte av kylan då. Frystorka eller tjältorka har jag upplevt men det som hände nu har jag aldrig varit med om.

      Radera
  9. Nej, va trist! Vår Solfjäderstall är också en trist syn i år, men det beror nog lika mycket på att ett rådjur betade på den förra sensommaren. Den får stå kvar en så länge även om den är allt annat än snygg just nu......fast jag klarar inte att skilja mig från den....inte än i alla fall.
    Hoppas nu vi får en sommar med mera regn än våren har växterna inte får fortsatt stress.
    Kram Nora

    SvaraRadera
  10. Vad tråkigt att så mycket fina växter har dött! Hos mina grannar blommar rhododendron fint nu, inte minst är det en härlig prakt hos rhododendronspecialisten Börje Thorstensson som jag nyss har besökt. Själv har jag inga rhododendron. Här på Västkusten har det regnat ganska bra den senaste tiden, och mer lär vara på väg. Hoppas regnet når fram till dig också och sätter fart på växterna som har klarat sig.

    Olle

    SvaraRadera
  11. Hur fungerar det att få till ett användarnamn på OpenID, AIM, TypePad eller något liknande? Jag har försökt kommentera rådjursinlägget på Ullas Have, men lyckas inte få något sätt att fungera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Olle!

      Tyvärr, jag vet inte, hoppas någon läser som kan lämna information. Använder du ANONYM när du skriver här? Det valet tycks inte finnas på den bloggen. Jag skall kolla med Karsten, han är duktig på datorernas mystiska värld.

      Radera
    2. Jag använder alltid Namn/webadress när jag skriver här, och då behöver jag bara skriva Olle och sedan pricka för några bilder (t ex alla med bilar) för att visa att jag inte är en robot.

      Radera
    3. Hej Gunilla och Olle

      Det lättaste skulle nog vara att om du fick dig en Google konto, det får du lätt om du upprättar en gmail konto, om du är loggad in på denna, är det bara att kommentera!

      Hoppas detta hjäper?

      Radera
    4. Hur upprättar man då ett gmail konto? Tyvärr är jag en fullständig nolla på sådant här, så du får ta det från grunden om jag möjligen ska kunna begripa. ;)

      Radera
    5. Hej Olle

      Du går in på gmail.com och trycker på "upprätt en konto".
      Det borde inte ge problem :)

      Lycka till!

      Radera
  12. Ojoj så tråkigt! Även här gick det hårt åt en hel del växter även om jag inte har några värdefulla samlingar.
    Jag tror dock på is i magen en säsong och se hur det som ändå har liv återhämtar sig.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  13. Ja det er et trist syn i din have, men med lidt tålmodighed kommer dine elskede planter måske igen? Jeg synes der er en vis trøst at hente i Anjas kommentar.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  14. Usch så tråkigt jobb!!! Och så vackra saker du förlorade :( Jag har en Rh balfourianum jag är orolig för men där tror jag det är något annat än frost. Så en flytt är det jag funderar på just nu.

    Sen slog en Fritillaria ut hos mig som när jag såg den blomma påminde om den du visade för några veckor sedan, F affinis. Kan det vara den du hade?

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  15. Måste ansluta mig till Anjas kommentar och hennes jämförelse med 2013 här på Västkusten. Jag stod inte ut med synen av alla mina skadade rhododendron och flyttade dem till skogen utanför tomten. Alla återhämtade sig, fast det är inte förrän i år man kan prata om blomning värt namnet. Felet jag gjorde var att jag inte klippte ner dem helt, utan bara de värst drabbade grenarna, så de förlorade sin runda, jämna form. Men jag har lärt mig för livet att rhododendron bryter bra på gamla ved.
    Sedan är det en annan fråga om man har plats för en rehabavdelning eller inte.
    Nej, det här var tråkigt att läsa om.
    Marta

    SvaraRadera