måndag 5 februari 2018

En anlagd våtmark

Kallaste natten hittills i vinter, - 16 grader på morgonen och en klarblå himmel. Vi åkte till Ekeby våtmark efter lunch, konstgjorda våtmarker som anlades av kommunen för ca 20 år sedan. Dammarna omfattar ett område på ca 40 ha och är Sveriges största anlagda våtmark.


Torkan som drabbat oss under senare år beror inte bara på utebliven nederbörd utan de låga grundvattennivåerna påverkas i allra högsta grad av utdikningen av våtmarker, mark som de som haft makten att bestämma ansett gör mera nytta som jordbruksmark eller kanske för en nyetablering av ett köpcentrum. I Mälardalen återstår endast en tiondel av de ursprungliga våtmarkerna. Nu har man äntligen insett betydelsen av våtmarker i naturen och regeringen anslår nu 200 miljoner kr./år under ett antal år framöver för restaurering av våtmarker. Vi betalar av på tidigare synder.



 Vattnet är avfallsvatten från hushållen som först passerar reningsverket och sedan rinner ut i dammarna, hela processen tar ca en vecka. Från våtmarken går vattnet vidare till ån för att sedan rinna ut i Mälaren. 

Det var vackert här denna gnistrande vinterdag. Inte många besökare men en och annan vandrare med kameran i hand stötte vi på. Vassruggarna stod tätt och väl synliga i avsaknad av träd




Det jag inte var riktigt beredd på var de hundratals änder som hade valt att övervintra här. På de flesta vattenytorna hade isen lagt sig men en damm hade fortfarande öppet vatten och där fanns de, alla hungriga och frusna fåglar.






 En riktigt sorglig bild, så ensamt och kallt i den svenska vintern för en liten gräsand.


När vi parkerade och klev ur bilen kom mängder av änder nästan springande emot oss. Jag hann tänka hur obetänksam jag varit och inte tagit med mig mat. Utan mat var jag ointressant får fåglarna men ett äldre par kom fram med en stor plasthink och började kasta ut mat till de hungriga fåglarna.


Tyvärr innehöll hinken vitt bröd. Fåglarna äter det men bröd innehåller inget av det de behöver för att få energi och klara nattens kyla. Det är förödande att mata fåglarna med bröd och det kan även innebära att de fryser ihjäl. Mögligt bröd är giftigt för dem. De behöver mat som innehåller fett och energi. Bra mat för hungriga änder är majs, havre, fågelfrön och ris. Man kan även hacka lite sallad som smakar gott för en hungrig gräsand, vindruvor går också bra om det inte är så kallt att de fryser.

Jag är rädd för att det är ganska vanligt fortfarande att fåglar matas med gammalt bröd trots att det skrivits en hel del om detta. Änder tål kyla till en viss del men då måste de få energirik föda för att hålla kylan på avstånd under långa och kalla nätter.

När jag kom hem skrev jag till ansvarig förvaltning och bad dem snällt att sätta upp en liten skylt att inte mata fåglarna med bröd. Att vilja väl kan ändå bli fel.

15 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!

    Våtmarker er så viktigeå ta vare på. Vakre bilder av endene! Der er samme problem med mating av fuglene, og det er ikke enkelt for de fleste gir de jo brød.
    Håper det blir satt opp et skilt.
    Klem!

    SvaraRadera
  2. BRA att du tar upp detta att man inte ska ge fåglarna bröd! Fortfarande är det alltför vanligt, och det tycks finnas en utbredd missuppfattning att det som vilda djur äter med god aptit alltid är bra för dem. Så är det inte! Tänk bara på oss själva - vi dricker gärna kaffe och äter gärna chips och vingummi utan att det tillför något som kroppen behöver. I bistra vintertider tar djuren allt som finns att tillgå. Svultna rådjur som inte har sett något grönt på månader kan mycket väl äta julrosblad eller idegranbarr i brist på annat, för att sedan lida svårt eftersom de inte förstod att grönsakerna var giftiga. Det är jättebra att hjälpa fåglar och andra djur nu på vintern, men man måste vara påläst så att det blir rätt. Jag håller helt med om att det borde finnas informationsskyltar om sådant där änderna samlas i stora mängder. Vanliga fågelfrön fungerar utmärkt, och om man vill kan man beställa specialfoder för änder: http://www.vivara.se/product/id=409/ank-_och_svanfoder.html. Här i Stenungsund har den enda affären som brukar sälja jordnötter till fåglar nu sålt slut på dem, och trots att jag har pratat med flera i personalen tänker de inte ta in fler. Jag har skrivit en insändare till lokaltidningen om detta, för jag är säkert inte den enda djurvännen i kommunen och eftersom jag inte kör bil är det lite bökigt att behöva åka till någon av grannkommunerna varje gång jag behöver fylla på lagret av denna utmärkta fågelmat. I natt var det -10 grader här, vilket är ganska mycket på Västkusten, och på min fågelmatning är det full fart. På djurfoto.ifokus.se kan du se bilder från min matning om du vill.

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Olle!

      Har kollat dina bilder, jättefina som vanligt!

      Jag matar också fåglarna här med nötter, kan man ge det till änder också? Nötter är ju fettrika.

      Radera
    2. Jag vet inte om man kan ge änderna nötter, men tror nog att det borde gå bra. De är rika på både fett och protein.

      Radera
  3. Hej Gunilla!
    Vi hade lika kallt här, men i solen blev det en skön promenad. Fina bilder på änderna och vassruggarna. En skylt med vad som är lämpligt att mata fåglarna med, låter som en utmärkt idé. Hoppas de nappar på det.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  4. Hei:)

    Flott med våtmarker! Vet ikke om det er gjort tilsvarende i Norge, men mange våtmarker blir ødelagt her i landet hvert år.

    Jeg har hørt at ris ikke er bra å mate med, for risen sveller opp i magen på fuglene og de dør. Nygifte brudepar blir bedt om å si i fra til gjestene at de ikke kaster ris på dem etter vielsen, for fuglene spiser det opp etterpå.
    Og skal en mate med havre, må det værer den lettkokte varianten.

    Brød inneholder mye salt også, så det er ikke så bra å mate med. Men må innrømme at jeg bruker noe brød til mating, men da får de jo andre ting i tillegg.

    Flotte bilder du har tatt! Ha en fortsatt fin uke:-) Klem

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kathrine!

      Jo, jag vet att det ibland dyker upp påståenden om att ris skadar fåglar men det är en vandringssägen, en skröna alltså. Sveriges Ornitologiska Förening säger att det inte är sant, även Fältbiologerna samt uttalanden från veterinärer förnekar att ris skulle vara skadligt för fåglar. Bröd är däremot skadligt eftersom det bara fyller upp magen utan att leverera några nyttigheter och kan i värsta fall göra att fågeln dör. Är man trots allt orolig kan man koka riset först.

      Kram!

      Radera
    2. Gunilla, där skrev vi visst samtidigt! :)

      Radera
  5. Hej Gunilla

    20 år sen, det var framsynt av kommun... Det ser ut att fungera bra!

    Kul att se "vilda" djur på så nära håll:)

    Om någon väljer att ge fåglar mat är det såklart viktigt att man gör det hela vintern och såklart med lämplig mat ja!

    Ha en trevlig vinterdag

    SvaraRadera
  6. Det finns en hel del fördomar om fågelmatning, och jag hoppas att det är okej att reda ut dem lite. Salt är inte farligt för fåglarna, utan de behöver faktiskt lite salt. Att t ex lägga ut en bit julskinka är inga problem. Ris är inte farligt heller, för fåglarnas magar innehåller så lite vätska att riset inte sväller. Däremot är riset inte särskilt energirikt och av den anledningen mindre lämpligt. Om man slutar att mata fåglarna mitt i vintern drar de i regel vidare till någon annan matplats och klarar sig därför oftast utan problem. Men visst är det roligt att ha dem kvar på den egna matplatsen! Dessa fördomar och flera andra tas upp i den utmärkta boken "Mata fåglar" av Niklas Aronsson, som jag varmt rekommenderar.

    Hoppas ingen tar illa upp, för min mening är inte alls att vara polis. Man lär sig hela tiden, och jag minns ännu med viss glädje hur vi matade gråsparvarna med brödsmulor i min barndom. Vem visste på den tiden att det inte var bra?

    Olle

    SvaraRadera
  7. Hoppas att den framsynta kommunen lyssnar på ditt förslag när det gäller matning! Skylten skulle kunna kompletteras med förslag på vad som är bra att mata med!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Laila!

      Jo, jag skickade med en lista på lämplig föda.

      Det var faktiskt min man som en gång i tiden kläckte iden om en våtmark. Området är stort men sankt och lämpar sig inte till industrimark utan att det skulle kosta en förmögenhet. John jobbade politiskt under många år och satt i Kommunstyrelsen. Han föreslog då att göra området till en våtmark och fick gehör för idén och nu står den där sedan 20 år tillbaka. Vår och sommar är det massor med fåglar där, man har identifierat 200 arter på Ekeby våtmark, inte dåligt.

      Kram!

      Radera
  8. Oj, hade ni minus 16! Här var det "bara" minus 12. Trevligt att läsa att ni har en våtmark, vilken förutseende kommun och dessutom redan för 20 år sedan. Jag har vid enstaka tillfällen matat sjöfåglar med bröd till för inte alltför många år sedan då jag fick reda på att det inte alls var bra. Blev chockad då jag fick höra att jag kanske till och med ställt till med skada istället för nytta. Bra att du tar upp det och jag hoppas att kommunen sätter upp en skylt. För jag tror att många fortfarande matar med bröd och tror att dom gör något bra. Jag ska faktiskt ta och kolla om det finns några skyltar här i stan som upplyser om det olämpliga med bröd. Annars ska jag faktiskt ta och föreslå samma sak!

    Ha en fortsatt skön vintervecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  9. Hei Gunilla
    Det er enda godt at de har startet å nedbetale på sine synder. Håper det det går fort.
    Husker det store fra barndommen var å mate endene. Dessverre med brød.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
  10. Wetlands are absolutely critical yet we have drained so many of them and polluted much that remains. Hopefully, as humans we have begun to realize the damage we have done, and can accelerate the restoration of these areas so critical for wildlife and equally essential for our own well being.

    SvaraRadera