söndag 8 april 2018

Nu händer det något..

Vilken värme vi fick idag, närmare 20 grader trots mulet väder! Nu får meteorologerna räkna dagar och dygnstemperaturer så mycket de vill men nog känner jag igen våren när den  äntligen är här.

Sädesärlan kom idag och trippade precis som hon brukar på gräset nedanför den gamla ladugården, där under taket blir det så småningom ett hem för den nya generationen som skall kläckas, matas och växa upp här tills det på senhösten är dags att flyga till värmen, kanske Egypten där många sädesärlor övervintrar. En lång färdväg med många vingslag för den lilla fågeln.

Och växterna i trädgården är snabba att svara på det varma vädret, Crocus sieberi `Firefly´ var först ut att börja blomma men den har hållit sig fint i det kyliga vädret som varit.





Crocus tommasinianus snökrokus öppnade sina kronblad idag. Denna vackra krokus anlände hit i höstas, massor av små lökar i ett postkuvert, avsändare Helene med bloggen Trädgård i Torslanda
https://tradgarditorslanda.blogspot.se/  Tack snälla Helene, de är jättesöta och jag hoppas de sprider sig generöst under kommande år.


När värmen kommer vaknar humlorna och bina och det är alltid matbrist under tidig vår. Sälgen har ännu inte börjat blomma men massor av krokus i trädgården ger insekterna vad de behöver så plantera gärna mera krokus, det skall jag göra. Här en nykomling för i år Crocus chrysanthus `Ard Schenk´. Jag som gillar vinteridrott minns mycket väl denna fenomenala skridskoåkare vid namn Ard Schenk som slagit så många världsrekord och tagit många OS medaljer och som holländarna nu  hedrar genom att ge en krokus hans namn.





Lite frostnupen i kanterna men strålar ändå som en sol Adonis amurensis `Beni Nadeshiko`


Många har visat bilder på blommande vintergäck, här kommer en bild till Eranthis hyemalis `Flore Pleno´ den dubbla vintergäcken. 

24 kommentarer:

  1. Snygga bilder Gunilla. Du har kommit raringarna nära. Vilken krokus-variation du har. De är verkligen efterlängtade. Roligt att lökarna jag skickade överlevde och blommar. Den dubbla vintergäcken var verkligen fin. Både till form och färg.
    //Helene

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla!
    Vilka ljuvliga bilder och vilka vårbuketter som växer hos dig. Älskar tredje bilden uppifrån. Så härligt drömsk och en läcker komposition. Log när jag läste att du kom ihåg Ard Schenk. Här har du en till. Tycker det är roligt att han blivit hyllad genom att fått ge sitt namn till en vacker krokus. Din solgula Adonis blev jag väldigt förtjust i. Vintergäck har jag aldrig fått att trivas här men skulle gärna vilja ha lite gula solar den här tiden på året. Har nu noterat namnet på din Adonis.
    Det verkar som om du har så gott som snöfritt nu. Här ligger fortfarande snön i nästan hela trädgården. Inte ens en liten snödroppe tittar upp ur snön. Men ... den som väntar på något gott ...

    Önskar dig en skön vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  3. Så fina bilder på krokusarna! Ni har tydligen nått dit vi alla
    längtar, till våren..! Nog är den på gång här nu också, men
    ack vad det går trögt. Idag skyfflade jag undan högvis med snö runt körsbärsträdet där mina krokusar står. Det lär nog dröja en tid innan de går i blom ännu...
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla
    Så blev det vår hos dig, også du har krokus billeder nu. Men din Adonis er dog flot, jeg bliver helt misundelig, din erantis er også flot og anderledes.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla!

    Så vakre de er! Heldige deg som har fått vår allerede. Jeg blir helt oppgitt over været her. Kun 5 grader i dag.
    Klem!

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla!
    Lika ljuvligt väder här, fantastiskt fina dina krokusar. Vintergäcken är så fin, hittade en gul blomma i min rabatt idag, måste ha följt med något annat jag köpt. Tror det är vintergäck.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla

    Ja, i detta vädret går det fort!
    Så mycket nytt du har:)
    Fin stämning på bilderne av "firefly".

    Ha en trevlig ny vecka

    SvaraRadera
  8. Hei Gunilla!

    Himla vakkert. Kjenner at jeg lengter mot våren, og jeg tror ikke det er lenge til. 20 grader blir det nok ikke i den nærmeste framtid, men halvparten holder.
    God natt! Klem Anne

    SvaraRadera
  9. Krokusar är en så fantastisk fin och underbar vårblomma. Gott för oss att se, underbar för insekterna att hämta föda hos. Jag hade en citronfjäril också hos mig idag - i krokuslandet. :)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  10. Härliga bilder! Första spaningshumlan siktad och stora blomflugor i krokusarna. Man kan nog inte få för många krokus. Jag fyller på varje höst men det känns ändå som en droppe i havet. Även snökrokusen flyttade också in. Nu känns det som vår på riktigt. Det ska bli 20° idag!
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
  11. Så otroligt fina bilder, så som du brukar ha! Visst känns det alldeles när "vår" pippisar återvänder! Igår anlände våra änder och plaskade i grannes naturdamm. Få se när vår sädesärla kommer. Rödhaken såg jag igår.
    Ja, nu är man euforisk och välkomnar hem alla "vännerna" från fjärran länder.
    Ha det supergott!
    /Anja

    SvaraRadera
  12. Krokus forstår at kvittere for solskin og varme. Tommasinianus breder sig ret hurtigt og er virkelig smuk med det karakteristiske farvespil.

    SvaraRadera
  13. Vidunderligt med de mange krokus i din have. Nu sker der virkelig noget - og snabbt!
    Fandt ud af at sädesärlan er vipstjert på dansk, fordi den "vipper med stjerten" ganske enkelt. Altid hyggeligt når fuglene indfinder sig om foråret.

    Nu må vi bare nyde den korte tid inden ukrudtet vælter op af jorden.
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  14. Nydelige bilder av vårblomster! Tenk 20 grader da. Herlig.

    :-)

    SvaraRadera
  15. Hei igjen
    Jeg måtte google Ard Schenk (ikke krokus, de har jeg heldigvis), men skøyteløperen. Jeg tror nesten jeg var forelska i han. Selv om han slo de norske. Det var ikke bare han som slo oss, men Kees Verkerk. Husker du han? Og litt før det igjen Jonny Nilsson, men det var litt før min tid som skjøyteentusiast. Etter maaange år uten noe store norske på skjøytebanen, lykkes de igjen i år. Det er deilig å være tilbake i sofaen og heie, lukke øynene - klarer han det, juble og stå i sofaen med armene i været.
    Flere krokuser med navn fra gamle (gjerne nye) helter ønskes. Foreslår Magdalena Forsberg. En vakker krokus som heter Magdalena F. (Marit Bjørgen tar vi seinere).
    Klem Anne
    Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!

      Det är länge sedan men visst minns jag Kees Verkerk! Det vore väl förträffligt att hylla Magdalena med en krokus som får hennes namn. Och en till, som är en av de största vinteridrottarna i världen borde uppmärksammas genom att få sitt namn förevigat genom en blomma, jag tänker förstås på Ole Einar!

      Radera
  16. Dejligt at foråret også er kommet til dig. Krokusserne kikker mod solen og stråler. Jeg vælger ‘Ard Schenk’ som min favorit.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  17. Fra vinter til 20 grader?! Da er det ikke rart det eksploderer i hagen :-)) Vi gleder oss til å krype over 10 grader og vi erklærer herved våren for offisielt å være åpnet?!

    SvaraRadera
  18. Våren har definitvt kommit längre hos dig än här! Så många fina krokusar, blir vansinnigt avundsjuk. Dels älskar jag krokus, dels behöver våra bin deras pollen så här års. Men hittills har bara enstaka slagit ut och jag inser att jag har alldeles för få. Lovar bättring!
    Har varit krasslig sedan påsk och gotlandsresa till giftiga barnbarn. Men idag bara måste jag ställa mig och plantera om trettio tomatplantor som blivit halvmeterhöga och alldeles för frodiga för sitt eget bästa. Tur att jag har plats för stora krukor i orangeriet!
    Kram

    SvaraRadera
  19. Vilken otrolig rugge - den första! Jag satte sorten i höstas och mina står glesare men nu vet jag vad jag ser fram emot. Den där adonisen var en kan-dö-för-växt ;) Ja du vet hur man säger. 'Ard Schenk' var kul att se bilder av. Jag har planterat den men också flera andra så jag har tappat bort den bland andra men vill få ordning på dem igen.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  20. Underbar vårblomning! Ja vi hade första vårdagen idag även om det är mycket snö kvar.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  21. Mye fint. Ja, nå er våren her. Enda varmere hos deg enn her. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  22. Vilka fina bilder, Gunilla! Du har verkligen lärt dig hantera kameran!

    Av alla skönheter du visar så är nog Adonisen min favorit. Jag tycker de är enastående vackra!

    Kram Nora

    SvaraRadera
  23. Ja vi hade första vårdagen idag även om det är mycket snö kvar.
    Allt gott!


    สมัคร D2BET

    SvaraRadera