torsdag 3 maj 2018

Majblomning och grundvattennivå

Regndroppar faller som skön musik på taket, jag är tacksam för allt vatten vi får, jag kommer aldrig mer att klaga på nederbörd efter den hemska torkan vi hade i fjol.

Den första vårblomningen är över men det finns många efterföljare, nu kommer alla Primula, inte samtidigt men några i taget. Denna rikblommande viva har jag köpt på någon växtmarknad för länge sedan, har dessvärre inget namn på den. Jag får dela den med jämna mellanrum men det går så enkelt, bara ta någon liten rosett och plantera den på en ny plats.  Den lyser upp var än den hamnar och blir helt översållad med blommor som håller länge.


En annan liten viva Primula pruhoniciana `Schneekissen´ 


Jo, jag gillar vivorna i alla deras former, här kommer en till Primula marginata dvärgaurikel


En liten okänd Saxifraga, frösår sig gärna i grus och dyker upp här och där i trädgården. Den är så liten så frösådderna är aldrig något problem, den försvinner efter ett tag men då har den förökat sig och några nya små plantor dyker upp och tar över fortplantningen.


Viburnum furcatum japanskt gaffelolvon är en buske som har det mesta man kan önska sig. Jag har haft den i många år och den har uthärdat både sen kyla och en förfärlig torka. Den har tagit stryk flera gånger men kommer tillbaka nästa år, fin och fräsch. Blommorna som ligger i klasar är typiska olvonblommor som just nu börjar blomma. Bladutspringet kommer samtidigt och på hösten får den en utsökt röd färg på de vackra bladen. Jag odlar den tillsammans med Rhododendron.



 De första magnoliorna har slagit ut,  Magnolia salicifolia `Wada´s Memory´ med sina kritvita, lite sladdriga blommor som fladdrar vid minsta vindpust. Jag har två exemplar av denna lättodlade Magnolia. Den verkar klara det mesta men kommer det en frostknäpp när blommorna slagit ut blir de helt bruna. Inte varje år den klarar sig från frosten men i år har det hittills gått bra.



Om jag måste välja en enda tulpan så skulle jag välja vildtulpanen Tulipa turkestanica. Den är  så vacker i all sin återhållsamhet. Kanske ingen tulpan som ropar på omedelbar uppmärksamhet men just den blygsamma framtoningen är väldigt attraktiv i mina ögon. Den är dessutom trogen och återkommer varje år, trivs den breder den ut sig och det har jag ingenting emot.




 Avslutar med en uppdatering av grundvattennivåerna i landet i april. Statens geologiska undersökningar SGU bjuder på en god service varje månad med sina månadskartor.  Vi har ett bättre utgångsläge nu än i fjol våras och de små magasinen, i huvudsak våra enskilda brunnar är fyllda.  Men det går ett brett band över hela landet som visat att de stora vattenmagasinen fortfarande ligger under normal nivå. 


24 kommentarer:

  1. Hej Gunilla
    Fine blomsterbilleder, nu er du ved at følge med os i Danmark, ser det ud til. Min Magnolia er ikke helt udsprunget endnu, det er så også en anden type.
    Det med tørken kender jeg, mens andre har fået 30 mm, fik vi kun 12, heldigvis trænger vi ikke så meget endnu.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hello Gunilla: Water is so critical to everything, but we need just the right amount and we need it distributed correctly. Too much and it can be very destructive. With climate change it sometimes seems that we have floods or nothing at all. I remember that when my daughter was a little girl we would go for a walk in the rain - nice, gentle soft rain that soaked into the soil gradually. We don't seem to have much of that any more. In any event your flowers all look splendid and I am sure they bring you great joy.

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla

    Bra att grundvattnet är bättre och nästan normalt i år.
    T. turkestanica har jag som T. bifloriformis Tror inte de är eniga om namnet:) Håller helt med dig - den är bara så fin!
    Specielt den sista bilden tycker jag om!

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla!

    Så godt at grunnvannet stiger hos deg! Jeg husker hvor kritisk tørt det var i fjor. Vakre primula.
    Klem!

    SvaraRadera
  5. T.turcestanica er en av mine favoritter. Må nok flytte mine til et annet sted, de blir færre for hvert år. Får håpe du slipper frost nå som Magnoliaen blomstrer:-) Her blir det nok frost i natt, men så skal det gi seg med kalde netter!!
    Ha en fin helg/Eirin

    SvaraRadera
  6. Hei Gunilla!
    Dette har jeg lengta etter, å se vakre vårbilder. Jeg er så enig at T.t er en favoritt. Det beste over alt, er at jeg tror den sprer seg i hagen.
    Nå er det vår Gunilla. Klem Anne

    SvaraRadera
  7. Her slap vi for nattefrost, mens magnoliaen blomstrede, heldigvis, for som du skriver, tager den fuldstændig pynten af de fine, kridhvide blomster. Ikke underligt, at du holder øje med vandreservoirerne oven på sidste års katastrofe.

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla!
    Så mycket vackert du har. Ljuvlig Magnolia, min har knoppar men de är väldigt små. Din Japanska Olvonbuske ser spännande ut, vackra blommor.
    Primulor i alla former har blivit en favorit.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  9. Många har bloggat om vivor nu, jag har ingen. Måste ha.....
    Vildtulpaner har jag några i olika färger och storlek. De är så bedårande.
    Kram Karin

    SvaraRadera
  10. Tak for alle de smukke forårsbilleder! Turkestanica er også min favorit. Jeg kan godt lide, når blomster ikke er alt for prangende.
    Hav en god weekend!

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  11. Maagisen hienoja kuvia ihanista kukkasista, Gunilla! :) Magnoliat ovat ehkä upeimmat, mutta Primulat ovat söpöimmät.
    Kiitos kommentistasi tänään. Huomasitko edellisen postauksen valkoisen ja vaaleanpunaisen sinisateen? :)
    Keväistä viikonloppua - sadetta ja paistetta sopivasti! Kram!

    SvaraRadera
  12. Skønne billeder. Jeg har også primula marginata, men blot en lille en i en potte i mit aurikelteater. Har dog delt den sidste år, så egentlig har jeg 5 små potter med den.
    Turkestanica er lækker...jeg har den...ligesom jeg også har Tulipa Tarda...som har de omvendte farver.

    Jeg håber I får noget mere regn, så de store vanddepoter også bliver fyldt op.

    SvaraRadera
  13. Hvor er det nogle dejlige primula. Den dvægagtige marginata er helt utrolig sød og små saxifraga er også så fine. Jeg er også glad for min Tulipa turkestanica, som er så elegant og let i modsætning til så mange andre tulipaner.
    Viburnum skal også finde plads i vores have. Det er en hårdfør og nem familie med mange forskellige udtryk og noget at se på året rundt.

    God weekend!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  14. Tänk, för några år sedan var jag inte alls förtjust i Primulor. Nu kan jag inte få nog av dem och skaffar nya hela tiden - tur man kan ändra smak:-)
    Oron för torka delar vi du och jag. Vi fick 18 mm regn i April och så här långt i Maj har vi fått 10 mm. Nu ser det ut till att bli en lång period med sol, skönt på sätt och vis men jag hade ju gärna sätt en regndag eller två i 10-dygnsprognosen också!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  15. Oron för torka hos dig och oro för skyfall och översvämning här. Väldigt fina bilder och jag blev särskilt förtjust i dvärgaurikeln med det blågrå bladverket till den blålila blomman. Läcker färgkombination.
    Kram Helene

    SvaraRadera
  16. Hej Gunilla!

    Jag är också tacksam för att det regnat rikligt nu i vår. Minns förra året när jag började vattna redan i april med fasa. (Hade dock tur som kunde vattna.) Hemskt att nivåerna fortfarande är låga i så stora delar av landet.

    Var hos en vän och fotograferade hennes gaffelolvon igår och hon är precis som du mycket förtjust i sina. Jag förstår er. En riktig önskeväxt.

    Fina vivor, och dvärgaurikeln den var verkligen näpen.

    Mina flocktulpaner har rådjuren mumsat i sig. ??? Tycker de borde förstått att de var vilda och inte skulle ätas. :)

    Önskar fortsatt fin vecka!
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  17. En favorittulpan här också men när jag ser dina bilder undrar jag om mina kommit upp i år... Vackra bilder oavsett :) Och gaffelolvonet är en av de där borde-finnas-i-varje trädgårdsväxt. Så vacker.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. (Det blev många skrivfel)
      Hejsan Gunilla och tack för att du delar med dig av dina fina bilder igen!
      Vem älskar inte Primula ?
      Bilden på Saxifraga tror jag inte är en - Saxifraga - utan en grusviva, Androsace carnea subsp. rosea. Jag har den vita, A. carnea ssp. brigantiaca. Ska vi göra bytesaffär? Skulle gärna ha en tuss av din rosa så får du en tuss av min vita. Den frösår sig lika villigt som din.

      Radera
    2. Tusen tack för namnet Anja, det stämmer mycket bättre med Androsace än med Saxifraga. Jag har den vita också men jag delar mer än gärna med mig av den rosa, har massor. Men inte just nu, lider av tidsbrist men om du kan vänta skall jag fixa det under sommaren.

      Kram!

      Radera
    3. Ingen panik! Tusen, tusen tack. Ska klura ut något som kanske skulle passa damen:-)!

      Radera
  19. Deilige vårbilder! Den lysrosa primulaen din uten navn ligner en som heter Primula vulgaris subsp. sibthorpii. Det er en primula som er flott i litt store grupper i hagen. Hilsen Solveig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Solveig!

      Tack snälla du för namnet, jag har googlat och det ser ut att stämma. Jag är lite nördig när det gäller namn och är jätteglad när en anonym planta får ett namn.

      /Gunilla

      Radera
  20. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article.
    But should remark on some general things, the web site style is perfect,
    the articles is really great : D. Good job…
    หนังออนไลน์

    SvaraRadera