fredag 13 juli 2018

Djuren lider i torkan

Ett gästinlägg av min gode vän Olle Arvids som liksom jag värnar om naturens innevånare. Tänk även på fjärilar och andra insekter som har det svårt nu och lägg ut ett fat med friskt vatten i trädgården. Sätt gärna några småstenar i fatet så inte insekterna drunknar.


Efter flera veckor utan en droppe regn fick vi faktiskt ett par åskskurar här på Västkusten i måndags eftermiddag. Långt ifrån tillräckligt, och prognoserna visade förstås på fortsatt torka. När jag kom hem från jobbet bestämde jag mig för att ställa ut mina genomvåta skor på tork i solen nästa dag, men glömde det. De åkte ut på onsdagen i stället, och när jag skulle hämta in dem på eftermiddagen hoppade en stor groda upp ur den ena. Äntligen hade grodan hittat en lite fuktig håla att ta skydd i under dagen!

Många djur lider när det är så här varmt och torrt. Älgar och rådjur saknar svettkörtlar och är inte anpassade till hög värme. Redan vid 15 grader börjar älgarna få det jobbigt och söker sig till vatten och skugga. Växtligheten kan inte ta upp lika mycket kväve när det är torrt och varmt, och innehåller mindre näring än under ett svalt och fuktigt år. Det betyder att djuren blir sämre rustade för vintern eftersom de inte hittar föda av lika god kvalitet. På kvällarna ser jag ofta hur rådjuren går och betar i dikena mellan åkrarna och vid vägarna, där det ännu finns lite frisk växtlighet och i bästa fall lite rinnande vatten längst ner. Något att tänka på när ni kör bil under mornar och kvällar.

Rådjurskiden har en sämre överlevnad än normalt under ett sådant här år, vilket har både direkta och indirekta orsaker. De direkta är lätta att förstå. Får mamman dåligt med vatten och näring kan hon inte producera lika mycket mjölk åt de små, och när kiden själva ska börja äta fast föda hittar de inte de friska, gröna bladen som borde finnas. Då växer de inte så fort som de borde. De indirekta orsakerna kan ha att göra med tillgången på t ex smågnagare och daggmaskar. Smågnagare är normalt rävens huvudföda, och som allt annat beroende av vatten och frisk grönska. Under ett torrår är det knappast läge att massföröka sig, och då måste räven hitta andra bytesdjur. Daggmaskar är normalt grävlingens favoritmat, men var hittar man sådana när marken är stenhård och kruttorr? För både räv och grävling blir kiden alltmer intressanta. Alla måste ju försöka överleva så gott de kan.

I vintras fick jag för första gången intrycket av att det fanns fler bockar än getter på min rådjursmatplats. Även det kan faktiskt ha att göra med att vi har haft flera rejält torra somrar efter varandra. Kidens kön påverkas nämligen av getternas kondition, främst under brunsten i juli-augusti men även senare under hösten och vintern. Friska, välnärda rågetter får oftast getkid, medan svagare getter oftast får bockkid. Bockkiden är oftast kraftigare och har större chans att överleva i svåra tider. Detta kan också ses som en självreglering av rådjursstammen. En stam som till stor del består av bockar kan ju inte föröka sig lika snabbt som en där getterna är flest. Tillväxten blir lägre (även utan mänsklig inblandning) och då räcker knappa födoresurser längre åt var och en.

Vad kan man då göra för att hjälpa djuren när det är varmt och torrt? Ni som bor med skogar och fält inpå er kan gärna ställa ut några vattenspannar åt djuren. Det ska vara spannar utan handtag, för skulle ett rådjur få handtaget om halsen kan det gå illa. Glöm inte att byta vatten varje kväll, så att det håller sig friskt. Små stillastående vattensamlingar (till exempel trädgårdsdammar) med dåligt vatten kan faktiskt bli dödsfällor för djur som desperat måste ha något att dricka. Spannar med friskt vatten kan rädda liv!
Olle Arvids

11 kommentarer:

  1. Good morning Olle: it is a great pleasure to meet you via Gunilla’s blog and you, as might only be expected of a friend of Gunilla, are sensitive to the needs of other creatures with whom we share the earth. I applaud your concern, appreciate what you have written, and only hope that you will consider me a friend too. With my very best wishes, David. (PS Give a giant hug to Gunilla from me.)

    SvaraRadera
  2. Ja det är många som far illa nu. Både växter och djur. Tänker ofta på Gunilla och hur hon har det nu. Tänk att även västkusten har rejäl torka.
    //Helene

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla
    Ja der er mangt og meget, der lider i tørken, det er forfærdeligt.
    Jeg tænker tit på, hvordan det går hos dig.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Ja, både dyr og insekter lider i varmen. Jeg har en stor hagedam, og jeg ser at insektene samler seg der.
    Hils til Gunilla!

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Tack, men innan man publicerar andras skriverier på egna ställen är det bra att fråga författaren om lov först. Du behöver inte ta bort det, men kan väl tänka på det till nästa gång.

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt! Jag har frågat varenda gång hittills men glömde denna gång.
      Tar bort den. Blev helt enkelt riktigt ledsen över en sådan ovänlighet.

      Radera
    2. Min mening var verkligen inte att vara ovänlig! Det är väldigt bra om detta sprids, men jag vill gärna ha lite koll på det hela. Du behöver väl inte ta det så hårt.

      Olle

      Radera
  7. Godt med en påminnelse. Her kom det en skjære i dag og prøvde å drikke fra et kar jeg vanner planter i, det gikk jo ikke, men jeg hentet et fat, så nå kan de komme og drikke, eller bade også om de vil. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  8. Hej Olle och Gunilla

    Så bra med denna påminnelse!
    Djur och plantor, alla är vi påverkade av denna extrema situation...

    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera
  9. The blog are the best that is extremely useful to keep.
    I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
    I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
    หนังออนไลน์

    SvaraRadera