lördag 20 juli 2019

Vad har hänt här?

Sommaren 2014 planterade jag en Magnolia tripetala paraplymagnolia. Plantan var modell större och har vuxit bra sedan dess. Paraplymagnolia är ju litet utöver det vanliga med sina stora blad som ger en djungelkänsla i trädgården vilket också var anledningen till att jag valde just denna Magnolia.


Platsen där den är planterad är djupgrävd och fylld med massor av fuktighetshållande torv och fjolårets extrema värme och torka klarade den av hur bra som helst, inte ett enda torkat blad.

I vår betedde den sig helt normalt och för första gången blommade den, 5 - 6 jättestora, tjusiga magnoliablommor. För drygt en vecka sedan såg jag att den nedersta grenen började vissna, sedan gick det snabbt. Bladen fortsatte att missfärgas och torkade allt längre upp och nu är trädet dött. Jag brukar ha en hyfsad koll på vad som hänt när det sker otrevliga överraskningar i trädgården men nu har jag faktiskt ingen aning om vad som orsakade detta tråkiga slut för min vackra Magnolia. Den har inte torkat, inga vinterskador, inga sorkhål, inga missfärgade blad förrän den började visa upp att den hade problem. Den såg ut som om någon strypt vattentillförseln, sådär som krukväxter ser ut som inte fått vatten på flera veckor. Någon som har en rimlig teori om vad som kan ha hänt?


17 kommentarer:

  1. How sad, Gunilla, especially after such an auspicious start. Is it possible that there are pathogens in the soil that entered the plant and travelled via its nutrient system to kill it off? It would be nice to know the cause, especially if that knowledge can be used to prevent similar events with other species.

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla!

    Det var jo veldig trist! Det er ikke enkelt å si hva som har skjedd. Det ligner på en tørkeskade, men da er det jo ikke det. Håper du finner ut av det.

    Klem!

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla

    Det var tråkigt!
    Släktet Magnolia kan få Nectria cinnabarina - Och andra Nectria. Om der är detta, ser du det på att där bildas sporproducerande organ på grenar om inte så länge,....

    Kanske två års ekstrem torka ändå har satt sina spår, kanske du har grävt och sårad någon av dens rötter?
    Blomningen i år kanske var ett försök på överlevnad?

    Hoppas detta kan hjälpa...



    SvaraRadera
  4. Så tråkigt. Hoppas du kan reda ut orsaken och att du kan ersätta den med något lämpligt även om det inte blev vad du tänkte dig.
    Kram Helene

    SvaraRadera
  5. Nej hvor ærgerligt. Jeg købte en lille en i 2010, den har været ude for meget, nu er den ved at have samme størrelse som din, men vi har ikke set blomster endnu.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla!
    Det var tråkigt, och oväntat, när den äntligen blommade så fint. Kanske trädgårdsmästaren Per kan ha en förklaring.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där sa du något, skall konsultera vid nästa besök.

      Radera
  7. Nu har jag varit ute och kollat efter ev. synliga symptom på svampangrepp, hittade absolut ingenting.

    Jag har inte grävt eller trampat omkring i marken runt trädet, jag vet att magnolior har jättekänsliga rötter. Jorden är fuktig och andra växter i samma plantering visar inga skadesymptom.

    Bladen fick inga fula fläckar som kunde indikera svamp utan hela bladet bara vissnade ner. Kan ett svampangrepp ta död på ett stort träd så hastigt? Nu faller alla de stora bladen till marken och jag samlar ihop dem i en påse som skickas till förbränning, för säkerhets skull.

    SvaraRadera
  8. Hello Gunilla, I think we have some of these Magnolias growing in the forest near my home. It is sad the tree has died. In the first photo it looked beautiful. Happy Sunday, enjoy your day and wishing new a new week ahead. PS, thank you for the visit and comment on my blog.

    SvaraRadera
  9. Jag är rätt övertygad om att det är en effekt av kvardröjande torkskador på rotsystemet av föregående års torka. Hos mig hände exakt samma sak med en gammal koreansk kornell och även en ung magnolia. Till synes klarade de förra sommaren utan större skador och grönskade och blommade i våras. Plötsligt började bladen sloka och torka in och nu är de döda båda. Hur det rent fysiologiskt hänger ihop vet jag inte. Jag är ingen professionell botaniker men antar att rotsystemet fick obotliga skador förra sommaren och att det yttrar sig nu när buskarna dunstar alltmer i sommarvärmen. De skadade rötterna orkar inte med. Om du tänker plantera ny magnolia skall du nog tänka annorlunda då det gäller jorden. Djupgrävt med mycket torv låter mer som rododendronmiljö. Magnolia är en skogsväxt som vill ha näringsrik och bra fuktighetshållande jord med mycket lövmylla i ytan men inte näringsfattig och sur torv.

    SvaraRadera
  10. Tack för ditt svar!

    Utan tvekan en möjlig förklaring men jag kan tycka att den klarade sig länge, ända in i juli utan att uppvisa några tecken på skador. Ibland kan ju buskar och träd som fått vinterskador producera både knoppar och blad men det dröjer inte länge på våren förrän de vissnar ner.

    Jag har ett tiotal magnolior varav flera i samma storlek som denna men ingen har uppvisat några skador, jag kanske inte har sett allt ännu?

    Såklart jag inte har bara torv i jorden, den är gödslad. Trädgården ligger ju i skogen så mängder med löv och barr täcker också jorden på
    hösten och blir så småningom till fin mull.

    /Gunilla

    SvaraRadera
  11. Oho, erikoista tosiaan että puu surullisesti kuoli keskellä kesää. Toivottavasti muut puusi voivat hyvin eikä sama enää toistu! Hyvää uutta viikkoa sinulle! PS: ensi viikoksi tänne on luvassa super kuumaa helllettä. Minulla on työmatka Helsinkiin ja opetin tänään miestäni kastelemaan ruukkuja ;)

    SvaraRadera
  12. Jeg læste om det samme fænomen i går på en anden skandinavisk blog, hvor haveejeren var overbevist om, at tørken er skurken. Hvor er det et trist syn!

    SvaraRadera
  13. Hej Gunilla,
    Det var inte kul att höra! Det ser onekligen ut som torkrelaterade skador, men det är ju inte alltid enkelt att läsa av orsaker. Skulle trädet ha gett upp helt och behöver grävas upp kanske rötterna kan skvallra om orsaken.

    SvaraRadera
  14. Hei Gunilla!
    Man blir ganske fortvila når et tre bare dør. Treet kan ikke ha fått skader på barken slik at det ikke har fått tatt opp nok næring/vann? Jeg vil tro at et tre med så store blader trenger mye og har stor transpirering.
    En årsak må det i hvert fall være.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
  15. Så synd med magnoliaen din, den så veldig spennende ut. Håper du finner ut av hvorfor den døde. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  16. Magnolior har ett stort vattenbehov och det känns som förra sommarens torka ändå är en sannolik orsak. Jag tror att de fulla konsekvenserna av den kommer visa sig först nästa vår... Men så finns det ju också svampsjukdomar som kan ge plötslig nedvissning men har inte hittat något om det i relation till Magnolia.

    Acer och rhododendron kan få olika former av Verticillium och Phytophthora cactorum - enklast är att klippa i en gren och om den har ett mer eller mindre utbrett brunt centrum är de angripna. Nu är det ju försent för ditt träd. Jag har på rhododendron jag varit orolig för tagit en sekatör plus en burk med t-röd. Doppat sekatören, klippt, doppat och klippt tills dess jag kommit ner till helt frisk ved, dvs inget brunt i grenen alls. Så kan man rädda en buske som mår dåligt.

    Kan du inte kolla med Linuddens plantskola? Han är väl duktig på magnolia?

    Mycket tråkigt dock!! Kram, Carina

    SvaraRadera