tisdag 29 april 2014

Vårt woodland - en process som närmar sig slutet

Bit för bit börjar nu vårt woodland få sin slutliga utformning. Det fanns inget färdigt koncept hur det  det hela skulle se ut när vi började för ett antal år sedan  utan vi har arbetat med ett område i taget. Stora stenar som inte är flyttbara har fått skapa någon sorts ram, gångar måste finnas med i planeringen för att man skall få åtkomst till planteringarna, kanske finns det rum för en sittplats till innan allt är klart.

Det här grävarbetet påbörjades hösten 2013 men hann inte bli klart innan vintern, orken sinade...


De stenar som varit möjliga att flytta med handkraft har grävts bort och kommer till användning någon annanstans. Allt är inte möjligt att få bort så de får helt enkelt bli kvar därunder. Nu finns inga ogräs kvar i marken under och det är det viktigaste.


Sedan skall allt återfyllas med ny och ogräsfri jord samt viss gödsling. Vi beräknar att det gått åt ca 1,5 kbm jord för att fylla den stora planteringen. Det är inte färdigplanterat men det lilla Ginkgoträdet har fått sin plats här. Längs kanten mot gången har jag planterat en rad Hostor av samma sort  `Orange star´ för att försöka åstadkomma en Hosta path. Det blir effektfullt om det lyckas.


Nu börjar woodlandet så småningom få en helhet, bilden tagen uppifrån sett.

 
...och från andra sidan


En trevlig Valborg!


söndag 27 april 2014

Det blev sommar alldeles för tidigt!

De senaste dagarnas sommarvärme har gjort att växterna formligen exploderat i trädgården - det blommar överallt! Inget är som det brukar vara - björkarna slog ut under långfredagen och det har jag aldrig upplevt tidigare. Björken brukar få musöron  under Valborg, en dag före eller en dag efter, men aldrig denna stora avvikelse i lövsprickningens tider. Klimatförändringarna som förorsakas av våra utsläpp av växthusgaser kommer att medföra stora förändringar för våra trädgårdar och för allt liv. De som inte klarar av att ställa om sig kommer att gå förlorade. Torrt är det också, har vattnat med spridaren varje dag under en vecka, april månad som brukar betyda fuktig jord efter snösmältningen men så inte denna vår.

Dammen har vaknat och kabbelekan speglar sig i vattnet


Massor av vivor blommar, här Primula vulgaris `Blue sapphire´


Vårens skönhet framför andra Sanguinaria canadensis `Multiplex´


Fritillaria meleagris `Alba´


Pärlemorfjärva `Mertensia virginica´

 

Hundtandslilja Erythronium californicum `White beauty´








fredag 25 april 2014

Adonis vernalis - våradonis

Gulare än så här blir det inte, den vackra våradonisen lyser lång väg i trädgården. Våradonis tillhör familjen ranunkelväxter, är vackert tuvbildande i sitt växtsätt med finflikiga,fräscht gröna nästan dillika blad. Den blir några dm hög och är inte svårodlad, trivs bäst i något fuktig jord.

På kvällen och vid mulet väder sluter sig blommorna..


När solen skiner strålar även våradonis..


Tuvan blir långsamt större och våradonis blommar länge..en önskeväxt


onsdag 23 april 2014

Magnolia

Magnolia `Merril´
Under åren med trädgård har vi planterat tio magnolior, åtta av dem finns kvar. `Leonard Messel´ dog förra vintern av okänd anledning, den har funnits här i kanske fem år och tillhör de mera lättodlade av det stora magnoliasläktet. Den andra magnolian tog vi bort efter att den stått och stampat i fem år. Det var en `Magnolia obovata´ junimagnolia och en gissning är att den var alldeles för liten för att planteras ut och tillväxten blev nästan negativ.

Nu blommar de tidigaste magnoliorna på bar kvist, den senaste veckans  värme har lockat fram dem ur det skyddande pälshöljet.

Ibland går det väl men i natt kommer det sannolikt att bli frost och de exotiska blommorna som fladdrar i trädgården tål inte frost och svartnar. Så idag gick jag omkring med min kamera och tog lite bilder av det som förmodligen inte finns kvar i morgon. Själva trädet skadas inte av lite vårfrost utan kommer så småningom att veckla ut sina blad.

Underbart är kort sägs det eller så blir det underbart just därför att det är så kort...

Magnolia `Wada´s memory´

 


måndag 21 april 2014

En fulhörna mindre!

Den här rabatten har aldrig gjort mig glad och ingen annan heller för den delen har smålett förtjust vid anblicken. Den är säkert runt tio år gammal men det är inte åldern som tagit ut sin rätt, den har aldrig varit vacker.

Här har vuxit drakmynta i alla år och för att dölja den anskrämliga planteringen brukar jag ställa några krukor med Agapanthus på kullerstenarna framför rabatten.

Nu skulle den bort  men det blir inte alltid som man planerat . När all jord och alla drakmyntor var bortgrävda visade det sig att under halva rabatten dolde sig en jättestor sten - som jag glömt! Problemlösning hör trädgård till och nu stod ett litet förtjusande dvärgkörsbär Prunus incisa `Kojou-no-mai´ och väntade på placering.
Det blev ett större projekt än vad jag tänkte från början men nu är det lilla trädet på plats, utanför stenens räckvidd och en Hosta är planterad vid kanten mellan stenarna för att i någon mån sudda ut gränsen mellan stenar och rabatt. Återstår att hitta något som kan växa i jorden ovan stenen - men det löser sig nog. På hönsnätet kommer så småningom en Clematis att slingra sig.




lördag 19 april 2014

Vackrast idag?

Magnolia `Merril`

Sorbus commixta `Dodong´  ullungrönn

Rhododendron `Hammer fox´

Veratrum nigrum - svart nysrot

Linuddens plantskola - premiärbesök!

I går tog vi ett nödvändigt uppehåll från trädgårdsarbetet och åkte iväg till Linuddens plantskola utanför Nyköping. Det är  trevligt att promenera runt där och botanisera bland alla växter i det ovanliga sortimentet. Beundran väcker alltid magnoliorna som planterades för ca 15 år sedan och numera är vuxna träd och alldeles fulla av pälsklädda knoppar som precis står i startgroparna för att släppa ut sina vackra blommor. Det blev lite inköp förstås, en plastback fylldes snabbt med olika perenner, bl.a.åtta stycken nya Hostor som jag aldrig tycks få nog av.

Planerade inköp blev det av;

   * Magnolia tripetala `Bloomfield´ paraplymagnolia
   * Magnolia x loebneri `Wildcat´
   * Ginkgo biloba

Den nya, stora surjordsrabatten som vi gjorde klar i höstas är inte färdigplanterad och där i mitten, för att ge höjd till rabatten skall paraplymagnolian planteras. Den är hyfsat härdig för våra förhållanden och den är lite speciell genom sitt växtsätt och det enormt frodiga och stora bladverket.

Har en plats i trädgården som ger ett alltför stenigt intryck, speciellt på våren.. Där har jag letat efter en växt som kan passa in för att ge ett mjukare intryck. Köpte årets perenn, det vackra gräset Sesleria heuffleriana - vårälväxing som borde passa bra att planteras strax ovanför tråget bland kullerstenarna.


Snart har jag arbetat mig igenom hela trädgården. Städat, gödslat, klippt och fyllt på i samtliga planteringar med ny och fräsch jord. Det tar sin tid och det är ett ganska tungt arbete som jag snart börjar skönja slutet på. Men visst är det underbart med den tidiga vårblomningen och den fräscha grönskan som börjar visa sig här och där och inte minst, fåglakören som är så intensiv just nu.




torsdag 17 april 2014

tisdag 15 april 2014

Varning för sjögull!

Nymphoides peltata sjögull
Läser i dagens lokaltidning att nu har växten sjögull spridit sig till Mälaren från Arbogaån. I Kungsör har man med olika metoder under ett antal år försökt få bort den invasiva växten men inget har fungerat. Numera finns den i ett 30-tal sjöar och ett 10-tal vattendrag runt om i Sverige. Såväl badliv som båtliv omöjliggörs där växten har fått fäste.

Sjögull är en introducerad växt som inte finns naturligt i Sverige. Bladen liknar näckrosens men är något mindre, blommorna är gula och vackra men kan inte förväxlas med den gula näckrosen. I början trodde man att sjögull skyddar fiskyngel men det akvatiska livet i invaderade sjöar påverkas negativt genom att växtens blad så effektivt täcker vattenytan och stänger ute allt ljus. När den enorma växtmassan sjunker mot botten på hösten uppstår syrebrist i vattnet.

Växten sprids dels genom frön men minsta lilla vegetativa bit som rycks loss från plantan kan följa med vattnet och bilda ett nytt bestånd. Båtar som kör genom invaderade vatten bidrar till spridning genom att växtdelar rivs loss. Alla växtdelar av denna växt måste brännas och aldrig kastas tillbaka i vattnet!

Nu satsar kommuner miljoner för att bli av med denna vidriga, invasiva växt. Tyvärr har ingen ännu hittat en fungerande metod.

Tidigt i våras såg  jag i Bakkers växtlista att de saluför sjögull, tre plantor för 159 kr. Den marknadsförs som rikligt blommande syreväxt! som håller vattnet i dammen klart. Våra trädgårdsdammar utgör säkert en spridningskälla när aningslösa trädgårdsägare planterar in sjögull i dammen. Jag skrev till Bakker och påpekade att denna växt kostar massor för drabbade kommuner som försöker bli av med den samt informerade om den oerhörda skada den åsamkar vår natur.

Att Bakker lever på nybörjare inom trädgård är känt sedan länge, med sina oseriösa försäljningsmetoder och fejkade bilder har de för länge sedan fått ett dåligt rykte. Men dethär är ännu allvarligare enligt min mening, svenska vattendrag och det akvatiska livet i sjöarna hotas av denna invasiva växt och den bör absolut inte säljas för att bidra till ytterligare spridning.

Jag fick inget svar på min skrivelse och sjögull finns fortfarande till försäljning på deras websida.

söndag 13 april 2014

Det gör ont när knoppar brister...

...skaldade Karin Boye så vackert, varför skulle våren annars tveka?

Kanske handlar det endast om att våga språnget från det skyddande höljet som varit vinterbostad för knopparna under lång tid. Men helt skyddslösa är inte knopparna när de äntligen bestämt sig för att befria sig från vinterkläderna. Många växter använder sig av ett rött ämne som skyddar mot den värsta kylan på våren, när det inte längre behövs övergår bladen i grönt.

Vackraste borstarna har nog herrgårdspionen

Paeonia x hybrida

Buskpionens skott ser mer skyddslösa ut

Paeonia suffruticosa `Hinun´
Frilandsadiantum är fascinerande i dethär stadiet, när de ringlat ut sina skaft och temperaturen är rätt blir  stänglarna så småningom svarta.

Adiantum pedatum

Svavelpionens blad, röda och rullade som cigarrer.

Paeonia mlokosewitschii


fredag 11 april 2014

Kråkbär - Empetrum nigrum

Empetrum nigrum `Bernstein´
Håller på att plantera ut mina drygt 30 ljungplantor, ett vackert kråkbär fick också följa med hem.

Plantan var välformad med lysande gula barr och är en förädlad variant av vårt vildväxande kråkbär. Liknar inte alls de något spretiga och intetsägande kråkbär jag minns från vår sommarstuga.

Den här växten bör planteras med omsorg eftersom den är allelopatisk liksom även den populära flocknävan - Geranium macrorrhizum. Allelopati är växters förmåga att avge ämnen som förhindrar andra växters utveckling. En slags kemisk krigsföring som drabbar andra växter i närheten och som skapar utrymme för allelopatiska växter att bre ut sig ,ett konkurrensmedel bland många andra i vår komplicerade natur.

Följaktligen bör dessa växter aldrig planteras i blandade rabatter. Här fick kråkbäret en egen kupé utanför rabatten och vid kanten av gången. Förutom att  den nu inte kan hota någon annan växtlighet  ger det ett trevligt och levande intryck att ibland plantera någon växt utanför rabatterna. Jag gör så emellanåt med växter som jag vill ha men som är omöjliga att ha i samplanteringar.

torsdag 10 april 2014

Mod eller dumdristighet?

Euonymos planipes
Körsbärsbenveden har bestämt att nu är det dags att krypa ur det skyddande höljet - voila!

Jag vet inte om jag törs lita på trädet, riktigt kyliga vindar och senaste natt var det minusgrader igen. Hoppas den vet vad den gör!

Men vi har äntligen fått en ordentlig rotblöta, 40 mm på drygt ett dygn. Det är bara att tacka för givmildheten från ovan för det började bli ordentligt torrt i backarna. Ingen snösmältning att tala om i år och envisa vindar som torkar ut marken gör att våren i april höll på att bli riktigt torr vilket inte hör till vanligheterna.

De modiga förtrupperna i trädgården blommar för fullt men evolutionen har gjort dem härdiga mot kyla och frost så de klarar sig utmärkt. Tidig vår är deras högsäsong, fuktigt i marken, massor med ljus innan träd, buskar och senare perenner börjar konkurrera om ljus och vatten. I naturen finns inget tomt utrymme för alla har hittat just sin speciella nisch.

Den lilla dvärgaurikeln med farina på bladen är en riktig tuffing- låter sig inte nedslås av kylan.

Primula marginata
 Lite tulpanfägring bör det finnas i aprilrabatterna. Inget överdåd men några trogna, återkommande tulpaner som inte sviker. Många av de flashiga, moderna tulpanhybriderna är förmodligen predestinerade att aldrig komma tillbaka nästa år. Vill man försäkra sig om återkommande tulpanblomning  är det klokt att välja botaniska tulpaner.  De sviker inte, är dessutom låga och kraftiga och lägger sig inte på marken för vare sig regn eller vindar. Lite aprilsnö stör inte.

Tulipa ancilla



Tulipa corona

söndag 6 april 2014

Vackrast igår

Erythronium dens-canis `Rose queen´  hundtandslilja


lördag 5 april 2014

Att skapa olika trädgårdsmiljöer

Om jag skulle tvingas välja bland alla de olika sysslor som ingår i arbetet med en trädgård så är det nog skapandet av olika trädgårdsmiljöer som är det roligaste av allt.

I början handlade det mest om att köpa växter, blommande, vanliga växter som fanns att köpa i varje plantskola. De har blivit vanliga just därför att de sällan kräver någonting, de bara växer på så snällt var man än placerar dem. Med tiden kan dock många bli rätt besvärliga eftersom de fortsätter att växa och snart har man en djungel av växtlighet där man knappt kan urskilja de enskilda växterna och på sensommaren brukar sådana rabatter inte vara så dekorativa.

Utmärkta nybörjarväxter som inte sviker odlaren och som håller trädgårdsintresset vid liv.

Här på framsidan fanns tidigare en plantering med allehanda växter, många växte sig höga och klarade inte av vinden som ständigt blåser just här. Det var också en rabatt som fick ta emot växter som jag inte visste var jag skulle plantera - jag köpte växter först och letade plats för dem där det fanns utrymme.

För några år sedan grävde vi bort allt, fyllde planteringarna med hälften jord, hälften grus för att få till en bra dränering. Rabatten är också upphöjd vilket gör att det inte blir stillastående vatten under växterna. Nu växer här barrväxter av karaktären mycket långsamväxande blandat med lågväxande stenpartiväxter. Den ettriga vinden fäller inte längre några plantor och planteringarna håller sig snygga faktiskt under hela året.

 Eftersom hela trädgården är uppbyggd i skogsmiljö där vi efterhand har grävt oss fram bland stenarna, föll det sig ganska naturligt att skapa woodlandmiljö och det är också de växter som jag så småningom kommit att uppskatta allt mer. Det är växter som kräver torvbaserad jord med lägre pH värde, som aldrig bör torka ut och inte utsättas för gassande sol hela dagarna. Dit hör t.ex. magnolior, rododenron, trillium och en uppsjö av mindre vår- och höstblommande perenner. Hostor är utmärkta woodlandväxter. Här prioriterar jag vackra blad och spännande växtformer framför blomning. Många eleganta barrväxter med karaktär kan planteras i denna miljö
Vårt woodland som vi påbörjade för ca 5 år sedan växer. Det är arbetsamt att gräva bort allt ogräs och dålig jord i den steniga marken men det är värt besväret. Jag rensar sällan ogräs. Här är det inte färdigplanterat och ser lite ödsligt ut såhär tidigt på våren men det är ingen brådska, jag låter det växa fram i min egen takt. Några magnolior till blir det med all säkerhet men överplanterat får det inte bli.

Mitt senaste projekt, högst upp i trädgården intill rådjursstängslet har jag grävt fram under några år. Marken är svårforcerad och helt infiltrerad av rötter så det blir en bit i taget, kuperad terräng som jag försöker jag framhäva. Här kommer solen till ganska bra så det blir planteringar för ljung och små, långsamväxande miniatyrbarrväxter. Olika sorters ljung planteras så att det blir både höst- och tidig vårblomning, några enstaka primulor får också plats. Försöker undvika att rada stenar för att det hela skall få en naturligare framtoning.
Naturen här är den som sätter ramarna och innanför dessa ramar får fantasin flöda. Jag har aldrig kunnat rita upp en plantering på ett papper utan jag sätter mig på en sten och filosoferar. Ibland är det idétorka och kreativiteten lyser med sin frånvaro, då väntar jag. Plötsligt finns tanken där om hur detta skulle kunna se ut och då är det bara att sätta igång. Åtskilliga timmar har jag suttit och bara låtit tankarna fara, dessa stunder är högtidsstunder och det bästa med trädgård! Att först skapa miljön  sedan blir det så mycket lättare att hitta lämpliga växter - inte tvärtom.



fredag 4 april 2014

Burgers växtgård

...i Köping har länge tillhört våra favoriter, vi brukar göra några besök varje säsong. Han är en mästare på barrväxter, speciellt de som kallas för häxkvastar, de små miniatyrbarrväxterna. Det som Per inte vet om barrväxter tillhör antagligen avdelningen onödigt vetande.

Idag behövde jag en liten barrväxt som skulle matcha fint till mina ljungplanteringar.

För några år sedan pratade jag med Per om hur svårt det är att hitta ljungplantor på marknaden, utbudet är minst sagt torftigt. "Kan du inte..." Jag skall se vad jag kan hitta var svaret.

Och nu stod de där, rad efter rad av olika ljung, kråkbär och små Kalmia polifolia. Det var nog de fräschaste, vackraste ljungplantor jag någonsin sett och massor av namnsorter. Plantorna kom från en liten plantskola i Danmark, var nerklippta som sig bör och gav ett frodigt och välskött intryck.

Det blev tre barrväxter, kråkbär, Kalmia och ett antal ljungplantor till fast jag ännu inte planterat alla jag beställde från Tyskland.

Gillar du ljung och bor inom rimligt avstånd så är det verkligen värt ett besök!


torsdag 3 april 2014

En del...

..blommor bör man inte nöja sig med att betrakta på avstånd

Helleborus orientalis
Man bör titta dem rakt i ögat


onsdag 2 april 2014

Välkommen våren - nu är det april!

Åter en kall natt,  -5,4 grader i morse. Julrosorna hukade under kylan men reste sig när den värmande solen visade sig. Fjärilar och humlor flyger runt mig på dagen i sitt sökande efter mat. Krokusarna har blommat över och de kyliga nätterna håller annan växtlighet tillbaka , nu gäller det att överleva.

Men denhär delen av trädgården är nu avklarad. Städad, gödslad och påfyllning av jord i rabatterna.

Nu kan det börja växa!


tisdag 1 april 2014

Vackrast idag!

Adonis amurensis `Sandanzaki´ guldadonis