måndag 13 januari 2020

Rapport från en grönskande trädgård

I helgen började körsbärsträd att blomma i Stockholm, sorgligt nog kommer de inte att bära frukt eftersom pollinatörerna sover sin vintersömn just nu. På min promenad idag såg jag att sälgen börjar lämna sitt skyddade skal. Sälgen blommar normalt i mars och är den i särklass viktigaste blommande växten tidig vår när de första humlorna och bina vaknar. Utan blommande sälg finns inte mat till yrvakna och hungriga insekter i vår.

Själv har jag undvikit att mera noggrant inspektera vad som händer i trädgården denna varma vinter. Jag har ägnat mig åt förnekelse som är så populärt numera för jag vill egentligen inte veta vad som sker med växterna som just nu borde sova djupt för att väckas till liv av en värmande vårsol i mars. Men den fristaden är bedräglig så med kamerans hjälp och ett betydligt ljusare väder än vi haft de senaste tre månaderna blev det en dokumentation över de rekord som nu slås med råge i trädgården.


Helleborus niger den vita julrosen har blommat sedan november vilket den brukar göra om inte snön täcker den helt. Den har nog haft en optimal vinter med värme, snöfritt och fuktig mark.


Men den här vårblommande narcissen är alldeles för tidigt ute, den skall blomma i april.

Rhododendron `Flautando´ liksom många andra Rhododendron har väldigt stora knoppar nu, blir det kallare så tror jag att de klarar sig men om värmen håller sig kvar eller ännu värre, om temperaturerna stiger ytterligare är risken stor att de faktiskt slår ut i blom och vid nästa köldknäpp fryser de sönder.



Adonis amurensis `Beni Nadeshiko´ en guldadonis som brukar vara tidigt ute i mars men nu kan man ana de gula knopparna som gör sig redo att börja blomma.


En annan marsblommande växt är trollhasseln Hamamelis x intermedia `Diane´ som nu bestämt sig för att våga språnget två månader tidigare än normalt.



Olika krokus tittar upp lite här och där, på en del syns redan blomknopparna precis ovan jordytan.


Europa upplevde den varmaste december månad som någonsin uppmätts, 3,2 grader över genomsnittet under åren 1981 - 2010.  Globalt blev året 2019 det näst varmaste året hittills och de senaste fem åren är de varmaste i modern tid.

På många platser i trädgården börjar perenner titta upp med sina gröna skott. Jag har ingen aning om vad detta kommer att betyda för växtligheten, varken jag eller växterna har upplevt detta förut. På onsdag kan vi drabbas av nya värmerekord enligt prognoserna och utan att veta så kan jag gissa att det är illavarslande. Vi har 1,5 månader kvar - åtminstone, av det som vi brukar kalla för vintermånader där temperaturen nattetid kan sjunka till minus 20 grader här där jag bor.  Om träden börjar suga upp sav nu i värmen så kommer barken att spricka sönder om kylan kommer. En del vårlökar och perenna växter är säkert kapabla att börja om på nytt men det kostar energi. Utebliven eller skadad vårblomning kommer att drabba insekterna som inte hittar mat, det blir en kedjereaktion i många led. När min flygande vän, den svartvita flugsnapparen Ficedula hypoleuca som endast äter insekter anländer från andra sidan jordklotet kanske matbordet är tomt.

20 kommentarer:

  1. Hello,
    The warm temperatures are definitely fooling the plants and trees. The cherry tree blooms are lovely, but it is very strange to see them this early. Our weather is flip-flopping back and forth from cold to warm temps. Wishing you a great day and new week!

    SvaraRadera
  2. ..och jag har våriris i knopp, en knopp som är på väg att slå ut. Krokus och annat också. Adonisen klarar det för den är ungefär lika långt här, som din, som den brukar vara men jag är orolig för träd och buskar om det blir vinter på riktigt. Och det blir ju säkert det. Just nu hoppas jag den kommer snart!

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla!

    Ja, det er en merkelig vinter vi har. Her er det ventet mye regn i natt og i morgen, og normalt skulle det kommet som snø. Men denne vinteren er ikke normal, så vi vet jo ikke hva vi kan forvente av vær. Det er all grunn til å frykte ødelagt blomstring hvis dette fortsetter.

    Klem!

    SvaraRadera
  4. Ja det er sørgeligt, vinter ser vi ikke meget til. Vi ønsker vist alle mindst 14 dages frost og gerne sne, men sådan er det ikke. Måske til marts, da er vi ikke interesserede.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla

    Ja, detta är en helt extrem "vinter" - Det ovanliga blir det nya vanliga.
    Oerhörs stressigt för våra växter, Kanske nästa vinter eller om en månad, går vinden i öst och det blir polarvinter.....

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  6. Det er ikke opmuntrende at læse dit indlæg, og jeg kan selvfølgelig også bekymre mig om klimaændringerne. Men jeg har bestemt, at jeg ikke hele tiden vil gå og bekymre mig, jeg vil i stedet glæde mig over haven, som den ser ud netop nu. Jeg nyder at gå derude i det milde vejr, der er jo altid noget spændende at iagttage.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  7. Hello Gunilla: I have no idea what it is going to take for people to understand that the inter-relationship between different and mutually dependent organisms that exists within a healthy, functioning ecosystem cannot be tampered with without the integrity of that system breaking down. When I contemplate the extent of forest fires throughout the world over the past few months, the amount of carbon released into the atmosphere is both staggering and disturbing. Day after day here the temperature is above freezing. And Europe seems to be facing the same situation too. I think we have passed the tipping point,

    SvaraRadera
  8. Så spesielt med kirsebærtrærne i Stockholm. Her har vi det også mildt og grønt, men det er ikke uvanlig for oss i Haugesund, sånne vintre har vi med jevne mellomrom. Har vært en del vind fra sør i det siste, og da blir det mildt, men sommerlig er det ikke akkurat. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  9. I 2005 havde vi også rekordhøje temperaturer i januar, kan jeg læse på min blog...i 2007 var det også grøn vinter...og alligevel kom der sne og frost senere.
    Jeg har indtil videre to krokus, der står med knopper. Erantis og enkelte vintergækker er begyndt at springe ud.

    Jeg håber der kommer rigtig vinter, så alting bremses lidt.

    SvaraRadera
  10. Hej Gunilla!
    Det är ovant med värmegrader och regn i januari. På blogg efter blogg ser jag växter i blom som inte brukar visa sig nu. Har inte sett några hos mig, men de ligger inbäddade under löv.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  11. Ja, ur led är tiden ... eller i alla fall vintern. Sorgligt om vintern slår till på allvar nu i slutet av januari och februari, speciellt om det inte kommer snö före kylan. Milda vintrar har vi haft förr ... men det här är så extremt. Har inte sett så många vårtecken i trädgården, men rhododendronen har stora knoppar här också ... och hasselns hängen slår snart ut, men blommorna ser ut att vänta lite till. ...
    Kram

    SvaraRadera
  12. Hej Gunilla!

    Skrev själv ett inlägg idag om oron över "vintern" eller vad vi nu ska kalla den. Körsbärsträd som blommar i januari ... i Stockholm. När jag ser dina rhododendronknoppar blir jag sorgsen, trots att dom är njutbart vackra. Min trädgård är ju alltid sen och jag har mycket löv som ligger som skydd. Men mina rhododendron är jag orolig över.
    Och så våra fåglar som nu sjunger sina vårsånger för fullt.
    Fortfarande spås tvåsiffriga plusgrader imorgon. Vi får väl se om det blir värmerekord.

    Kram Anita

    SvaraRadera
  13. Hei Gunilla!
    Jeg tror planter fra vår region, vil klare seg stort sett. Plantene klarer store variasjoner. Verre kan det være for planter vi importerer.
    Det som er verst at insekter blir lokket ut og etter hvert møter kulde. Husker for tre-fire år siden var det nesten ikke insekter i mai pga av kulde. Da døde mange fugleunger.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
  14. Här är det varken vår eller vinter, utan det känns närmast som höst tycker jag. Regn, blåst och omkring 7-8 plusgrader nästan varje dag. Några vårblommor har jag ännu inte sett, men vet att snödropparna börjar komma igång inte så långt härifrån. Det är riktigt att insekterna drabbas hårt av detta, och jag tänker också på alla andra som sover på vintern. Vid +7 grader börjar igelkotten vakna upp ur sin dvala och förbruka energi, och blir det +12 grader lufsar den ut och börjar leta efter maskar och sniglar - mat som inte finns så här års, ens om det är några plusgrader. Samma sak med fladdermöss, grodor, ormar... och så finns ju alla väderflyttande fåglar som kan dra norrut alldeles för tidigt (om de inte har övervintrat) och rentav gå till häckning när det ännu är risk för rejäla bakslag. Själv blir jag så trött av detta mörka vädret, och längtar verkligen efter ljus! Tänk om det hade varit klara, kalla nätter då jag hade kunnat gå ut och lyssna efter de första ugglorna som ropar i fullmånens sken över gnistrande snötäckta fält, eller kanske någon kärlekskrank räv borta i skogen... Ja, de ska ju föra livet vidare oavsett väder, men jag undrar om inte djuren också påverkas av det så sällan finns något nämnvärt ljus. Rådjur och älgar blir lätt överhettade om de måste anstränga sig i det här vädret, för de saknar svettkörtlar och är anpassade till kallt väder med en tjock vinterpäls och ett rejält fettlager under huden. Alltså är det viktigt att de får lugn och ro, och inte störs av människor eller hundar. Vilket är lätt att säga nu, när det ännu är jakt på dem. Hela systemet påverkas, och för de allra flesta skulle det bästa säkert vara om det blev riktig vinter åtminstone hela februari. Vågar man hoppas på det?

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, snödroppar blommar för fullt inne i Stenungsund...

      Radera
  15. Hei Gunilla,
    kiitos kauniista kuvista, jotka on kyllä otettu aivan väärässä kuussa.
    Täällä sataa vettä, lämpötila +4 C ja lämpöasteita on ollut melkein koko tammikuun. Lumet ovat sulaneet jääkerrokseksi. Nämä ovat huhtikuun säitä. Varmasti pakkasta vielä tulee,mutta jos sitä ennen ei sada lunta kasvien suojaksi, käy aika huonosti.
    GoogleTranslate kääntää muuten postauksesi nautittavaksi englanniksi, joten alkuperäinen teksti on varmaan todella hyvin kirjoitettu. :)
    Halaus!

    SvaraRadera
  16. Jeg faldt over din Adonis, som er så tidligt på færde. Vores vinteradonis plejer at blomstre i månedsvis, men i år ser det ud til, at regnen har ødelagt mange af knopperne. I stedet for står den allerede med mange blade, hvilket ellers normalt først sker ud på foråret.

    SvaraRadera
  17. Hi Gunilla!!!Very nicely photographed.
    Many thanks for your kind comment... Regards from Madrid...

    SvaraRadera
  18. Jeg kan jo også bekymre mig om det nye vejr vi har, og kan se på de mange kommentarer at det er en helt almen bekymring, men jeg vil altså også nyde livet og haven og alt det andet. Tænker jeg bare har dette ene liv...
    Jeg er helt overbevist om at naturen vil indrette sig efter forandringerne, som den altid har gjort.
    Måske bliver det en anden slags natur end den jeg har kendt, måske bliver det ikke min have der overlever, mine planter og mine idéer om hvordan det hele skal fungere, men det er heller ikke sundt for mig at tro jeg kan kontrollere det hele. Naturen er i konstant forandring, og vi skal ikke tro den er i balance. Naturen er i og for sig i konstant ubalance i det små, og nu ser det ud som om vi skal opleve en af større.
    Og måske skal vi slet ikke have vinter i år?

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera