tisdag 21 maj 2013

Från trädgården idag..

Den gångna helgen ägnades åt alla besökare som kom till vår "Öppna trädgård" - vädret var fint men vi hade inte lika mycket besök som vi brukar ha på lördagen. Svårt detdär med marknadsföring och konkurrensen om publiken var stor mellan olika arrangemang här i kommunen.

Söndagen blev bättre och besökarna droppade in regelbundet.

Trevligt är det också med tidigare besökare som återvänder år efter år, som att träffa gamla vänner och alla har ett så enormt intresse för trädgård och en stor vetgirighet om allt från enskilda växter till hur man kan använda sten i trädgårdar, anlägga surjordspartier och väldränerade stenpartier.

Två intensiva dagar men trevligt är det att få nya trädgårdsvänner från när och fjärran.

Kanske någon blev besviken som hade hoppats få se mer av blommor men allt är sent i år och torkan gör att det inte växer så snabbt. Hostor, som jag har ganska mycket av har precis börjat bryta fram ur jorden. Men nu har jag gått runt med kameran idag så visst finns det lite här och där som vill visa upp sig.


Primula x pubescens - trädgårdsaurikel finns numera i ett stort antal varianter och mer kommer det varje år.
Svårt att hålla reda på namnsorterna men denhär kan möjligen heta `Marie Crosse´
Tacksamma små färgklickar som återkommer troget år från år. Får inte står för blött för då ruttnar de bort.




Dethär är verkligen en uppseendeväckande blå färg i rabatten på våren. Det är Gentiana acaulis - alpgentiana som är snabbt uppe när värmen kommer.
Jag är väldigt svag för gentianor i alla former, de är alltid vackra - inte minst höstgentianorna som lyser blått när allt annat vissnat ner.

Här är den planterad i ett grusparti med hälften jord och hälften grus och det fungerar fint för den vackra klockan.



Lewisia longipetala `Little plum´ sprider sig numera i gruspartiet. Jag har förlorat många lewisior tidigare, även med glasruta över på vintern, men är det bara tillräckligt dränerat i marken klarar de vintern utan större bekymmer.
De är känsliga för fukt vid rothalsen så lite grus runt växten håller det väldränerat och tillräckligt torrt för att de inte skall ruttna av vintervätan.



Lewisia tweedyi är en rikblommande sort som när den trivs kan bli helt översållad med vackra, färgsprakande blommor.

Finns i olika färger och trivs med samma förutsättningar som andra lewisior, väldränerat!








Darmera peltata - sköldbräcka är speciell då den skickar upp sina stora blomstänglar före bladen bildas.

Så småningom kommer bladen som även de är dekorativa under resten av säsongen.
Den vill ha fuktig mark, ja - tom blöt jord gillar den. Här växer den soligt men i en våtbädd där det alltid finns vatten och fukt att hämta.




Dryas suendermannii - hybridfjällsippa har nyss slagit upp sina blommor. Den är en krypande växt som gärna brer ut sig men vissa vintrar tar den lite stryk. De bruna bladen som ligger efter vintern täcks snabbt av nya gröna skott så man behöver egentligen inte klippa om den inte blivit för stor.

Vackra, ulliga fröställningar som finns kvar länge efter blomningen och har ett skönhetsvärde i sig.




Trillum grandiflorum har jag haft i många år. Vacker men här har den varit väldigt långsamväxande.

Växer här i fuktighetshållande surjord i lundmiljö med strilande sol mellan trädens grenar.

I år har den iaf två blomknoppar men det lär dröja innan där står en hel rugge - om någonsin?




Glaucidium palmatun - lunddocka blommar nu - även den vita. Alldeles förtjusande, vackra woodlandväxter som man bör njuta av så länge det varar.

Blomningen är i mitt tycke alldeles för kort och även om den har ett vackert bladverk under resten av säsongen så ligger ändå skönhetsvärdet i den vackra blomningen

1 kommentar:

  1. Vilka härliga blombilder!

    Jag hade ju planerat att besöka er i helgen, men lyckades inte lösa den privata logistiken med barnvakt. Var ett tag inne på att ta med sonen på 19 månader, men slog ifrån mig det ganska snabbt. Den åldern är nog inte den bästa för trädgårdsbesök. Nu hoppas jag kunna besöka er i juli istället.


    SvaraRadera