Ljung är anspråkslösa växter men under denna vårvinter, som skadade så många städsegröna växter fick ljungen också rejäla skador och blev brun men de flesta återhämtar sig även om formen kan vara något skadad.
Ljungen behöver inte mycket näring och växer i jord med lägre pH värde. Jag blandar torv och barkmull med grus och sand för dräneringens skull, även lite kompostjord blir bra i planteringarna och inte alltför djup skugga. Den tål mycket soliga placeringar.
Vill man ha lite extra blomsterfägring på våren passar olika Primulor bra tillsammans med ljungen och små barrväxter i kombination med ljungplanteringar är riktiga skönhetsupplevelser.
Ljung gör sig också bra i grusplanteringar där underlaget framhäver växterna på ett särdeles fint sätt.
Det finns både vårblommande ljung Carnea och höstblommande Calluna ljung. För att plantorna skall hålla sig buskiga och fina klipper man ner dem efter blomningen. Annars fortsätter de att växa där blommorna suttit och det blir tomt på blad på en del av stjälken.
Bladen som mera liknar barr finns i många olika färger som lyser upp även när plantan inte blommar. Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra och varierande utbud av ljung. Växtmarknader eller privata trädgårdar där man för länge sedan upptäckt denna förtjusande växt är ett sätt att införskaffa plantor. Den enda plantskola jag hittat som har ett varierat utbud på ljung är Zetas i Stockholm, i övrigt är det tunt.
Behöver jag säga att den blåfärgade ljungen som säljs överallt är en styggelse och kommer inte in i vår trädgård i alla fall.
I sammanhanget kan jag inte låta bli att även nämna Cassiope, kantljung. Blommar med klockliknande blommor som påminner om lingonblommor. Tyvärr har jag ännu inte lyckats få mina Cassiope att gå i blom men växterna är vackra och täta och fyller sin funktion även utan blommor.
Thuja occidentalis `Teddy´ en minituja |
Erica carnea `Altadena´ |
Min man kom hem med Höstljung förra året, men den klarade inte vintern (eller skall vi säga vårvintern) här.
SvaraRaderaMen någon gång tänker jag försöka igen, för de är alldeles ljuvliga.
Kram Nora
Hej!
SvaraRaderaVilken annorlunda och spännande trädgård ni har! Hittade hit från Fagerdala trädgårds blogg. Gillar skogen och alla de mossklädda stenarna.
Tack för titten!
Hej Merja och välkommen hit!
RaderaTrevligt att du ville skriva en kommentar också, uppskattas!