tisdag 4 februari 2014

Taklök - sedd men sällan iakttagen

Taklöken tillhör inte trädgårdens mest exklusiva växter och inte lyser den som en primadonna heller men ack så söt den är när man tar sig tid att titta på den på lite närmare håll.

Den är väldigt anspråkslös under vissa förutsättningar, den gillar inte att få det för blött för då ruttnar den bort. Däremot tål den torka mer än de flesta andra växter och tar vatten när tillgång uppenbarar sig. 

Väldränerat är vad som gäller, speciellt vintertid för att den inte skall ruttna .Grusblandad jord där det aldrig får bli stillastående vatten och en solig plantering och taklöken kommer att tacka trädgårdsmästaren genom att villigt sprida sig och bilda vackra mattor.

 En sån här matta av olikfärgad taklök tar några år att åstadkomma men sedan sköter den sig mer eller mindre alldeles själv.  Den kan se lite tilltufsad ut efter vinterns påfrestningar men återhämtar sig snabbt när värmen kommer.


Taklök är användbar i många olika sammanhang, här har jag planterat i gamla dräneringsrör som jag hittat i  ladugården men det går alldeles utmärkt att plantera i vad man råkar ha till hands. Gamla skor, konservburkar eller gamla krukor fungerar fint eller en sten där det finns en liten urgröpning som rymmer lite jord. Det enda man bör se till är att det finns avrinning för vatten som kan samlas.
När den trivs sätter den i gång och blommar, blommorna är uppseendeväckande i förhållande till det anspråkslösa bladverket men efter blomningen dör den bladrosett som blommat och efterlämnar en brun och nedvissnad rosett som man får plocka bort. Dethär är taklökens sätt att skapa utrymme.  

Den sprider sig gärna hos oss i sanden mellan de stenlagda gångarna och det är enbart trevligt, ingen ogräsaktig invasion och den är betydligt lättare att flytta på än många invasiva marktäckare.

Taklökens anspråkslöshet och det lilla formatet gör att den inte lämpar sig särskilt väl i traditionella, blandade rabatter. Andra, mer starkväxande perenner tar över och taklöken riskerar att hamna i bladskugga och då kan den ge upp. Men i stenpartier med andra lågväxande perenner går det bra  bara det finns tillgång till ljus.....eller en hel plantering i gassande sol med enbart taklök i olika färger.

Taklök är också lätt att föröka, lönar sig knappt att hålla på med frösådder, det är bara att plocka de små sidolökarna och plantera om dem, antingen i kruka eller på en ny växtplats.


3 kommentarer:

  1. Taklök har jag i några av murarna här hos oss. Torrt och soligt som attan och taklökarna älskar det och är hur fina som helst!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Älskar taklök och har alltid några krukor med dom. Har också försökt odla dom på friland - vi har det ju erkänt torrt - men.....jag vattnar alldeles för mycket! Så egentligen skulle jag behöva anlägga en ny rabatt (igen) där jag bara skulle ha grus och taklök. Dock inte i år, i år ska jag ägna mig åt STORA växter! *fniss*

    SvaraRadera
  3. Jag gillar taklök. Vi köpte en massa på utförsäljning i höstas som placerades i växthuset . Få se om dom tar sig. Ha en fin dag/Carita

    SvaraRadera