söndag 22 februari 2015

Våren vinner mark!

Den senaste veckan har våren avancerat även här i Mälardalen. Det har varit sportlov och jag har byggt snögubbar med barnbarnen, tänk så roligt det är! Men gubbarna överlevde inte natten utan krympte fortare än blöta ullvantar tack var plusgrader dygnet runt.

Mesarna har ändrat tonfall och filar febrilt med sina locktoner, i morse hörde jag för första gången ljudet från en snattrande svanplog och rådjuren hade inte ätit upp all mat vid utfodringen. I natt fick vi ett lätt snöfall och det blev vitt igen på marken men det håller nu på att smälta bort, vintern får ge vika bit för bit.
 Dammens istäcke äts sakta upp av värmen och några fiskar rör sig lojt i det kalla vattnet.


Ljungen tittar fram överallt, nu är det snart dags att klippa höstljungen Calluna vulgaris för att få fina, täta plantor framöver. Annars fortsätter de att skjuta nya skott efter blomningen och det blir kala partier utan barr på grenarna där blommorna har suttit.

Calluna vulgaris `Seestern´
Nu börjar det synas att trädgården har ändrat karaktär efter år av en medveten omställning. När snötäcket försvinner framträder en stomme av städsegröna växter att glädjas åt, vårt fokus ligger inte längre enbart på blommande perenner. Många perenner har grävts bort under åren och ersatts med växter som erbjuder något mer än enbart vackra blommor. Blomningstiden är så kort och när vårt klimat blir allt varmare kommer de städsegröna växterna att spela en allt större roll i våra trädgårdar. 

Chamaecyparis pisifera `Filifera nana´ Abies veitchii `Rumburk´

Pieris japonica japansk buskrosling
   Mina juveler i trädgården är alla de Rhododendron vi planterat under åren, drygt åttio arter och hybrider som hittat hit och fler skall det bli. Jag odlar Rhododendron främst för bladverkets skull, nytillväxten och indumenterade blad, gärna kombinerat med en tät och vacker form av plantan. Det är något av det vackraste jag vet, blommorna är en bonus. Jag har planterat Rhododendron som jag troligen aldrig kommer att få uppleva som blommande plantor.

Just nu ser alla Rhododendron fräscha ut, inga vinterskador men tjälen ligger kvar länge i torvpartier så än är inte faran över. Det allra farligaste för Rhododendron är en brännande vårsol som värmer bladen och där tjälen ligger kvar i marken. Värmen dagtid gör att växterna behöver vatten men är marken frusen blir det tjältorka. Alltför kraftiga temperatursvängningar mellan dag och natt kan också förorsaka skador. Det här gäller förövrigt alla städsegröna växter - våren är en  kritisk period.

Rh. Insigne  Rh. hanceanum `Princess Ann´ Rh. ponticum `Kokardia´
Rh. calophytum
Rh. `Golfer´  Rh. roxieanum var. Oreonastes
Rh. hirsutum var. `Flore pleno´ en vildart som saknar indument men blommar rikligt
Rh. yakushimanum `Flava´
Rh. clementinae x bureavii
Rh. yakushimanum `Koichiro Wada´

12 kommentarer:

  1. Oj, vvilken stor rhododendronsamling. Du är kanske störst i Sverige. Sträckande svanar trevligt. Passerade idag Husebymaden söder Växjö med flera hundra canadagäss.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onej, onej, någon Rhododendronsamling att stoltsera med har jag inte, jag började alltför sent i livet med att upptäcka detta komplicerade släkte, det krävs nästan en livstid för att åstadkomma något som skulle kunna kallas samling, släktet är enormt stort och variationsrikt.

      Radera
  2. Visst är det vackert när det är grönt även på vintern! Hoppas allt klarar sig när vårsolen kommer. Och härligt att de första vårtecknen börjar dyka upp även hos dig. Här är det riktigt aprilväder. Igår var det så fint med +10 grader i solen framåt eftermiddagen. Snödroppar och krokus tittade upp i min äng, och på en stack hade till och med myrorna börjat vakna. I ett par dammar var det fullt med vattenloppor som jag snart kan börja mata mina akvariefiskar med. Idag snöar det för det vilda och är vitt på marken, men jag tror inte att det blir särskilt långvarigt.

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni är nog före oss där på västkusten, +10 grader låter fantastiskt. Några pyttesmå krokusar såg jag sticka upp ur marken igår men nu står allt stilla, kallt och blåsigt är det med ett par plusgrader - tyvärr inget uteväder brrrrr...

      Radera
  3. Vilka fina Rhododendron-bilder! Här kommer det också bli flera Rhododendron med tiden (jag har ju bara 7 olika sorter än) men utmaningen ligger i att då måste jag göra i ordning bäddar åt dem med surjord i. Här smälter nu den snö som kom i söndags och vårlökarna har börjat titta upp. Det är tidigt, men jag kan inte låta bli att njuta av det ändå. Hoppas vi slipper för stora temperatursvängningar framöver bara - det får gärna hålla sig kring nollan nu.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. åttio arter Rhododendron! Oj! Där ligger vi i lä. Härligt att se resultatet av planeringsmödorna!
    Allt gott!
    Laila

    SvaraRadera
  5. Härligt med vår och Rhododendron! Snart har ni en fantastisk blomning hos er. Vi har egentligen för torrt för Rhododendron i planteringarna men vill gärna ha dessa skönheter ändå så nu skapas nya bäddar där det är fuktigare på tomten.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  6. Efter att ha blivit inspirerad av er otroligt vackra trädgård så satt jag igår och spånade lite med min gubbe när vi var på väg till en skogsprommis. Det är så att jag fyller 70 i år och min kusin och min väninna ska slå sig ihop och ge mig något - och jag har naturligtvis önskat mig växter!
    Nu hade jag blivit så sugen på att göra om min "lyxrabatt" (som jag gjorde om förra våren) till en pytteliten rabatt för dvärgbarrväxter. Men.....efter att ha studerat den när jag kom hem så kom jag fram till att det inte skulle bli bra.
    Men jag är fortfarande sugen på lite fler barrväxter, har ganska dåligt med det. Så jag hittade en plats där jag kan ha åtminstone 2-3 stycken halvstora/stora. Så nu ska jag studera Zetas katalog (för det är där dom kommer handla), jämföras med boken "Odla Barrväxter" av Vrita Johansson och se vad jag vill ha..... Så man får tacka för inspirationen!!!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så kul Susie! Har du Brita Johansons bok så är den den absolut bästa guiden du kan ha om du vill odla barrväxter. Zetas har ett bra utbud av barrväxter generellt men om man vill ha dvärgbarr är utbudet något begränsat. Absolut största utbudet i Mälardalen har Burgers växtgård i Köping och ni skall ju åka till Sörmland i sommar så jag kan rekommendera en liten tur till Köping.

      Det man bör tänka vid inköp är att lyfta växten ur krukan för att kontrollera att det verkligen är krukodlat och inte barrotat med avskurna rötter som sedan tryckts ned i krukan och säljs till en dyrare peng.

      En del barrväxter är snabbväxande, titta på alla sockertoppsgranar som täcker fönster och garagenedfarter - inte så kul med sådana överraskningar, klokt att välja långsamväxande så vet man hur det gestaltar sig om fem år.

      Radera
  7. Rättelse; Skulle naturligtvis vara Brita Johansson - fingrarna slant!
    Susie

    SvaraRadera
  8. Tack för svaret! Jodå, jag har redan en del "roliga" barrväxter (och hade fler i Stockholm) så lite hum om att odla dom har jag. Alldeles nyss gick jag igenom boken och katalogen (det är ju "tjejerna" som ska handla, inte jag själv) och kom fram till några att välja mellan. Av dom gulbarriga; Abies koreana `Aurea´ med dom vackra lila kottarna & Picea pungens `Maigold´ grön men med en underbar gul årstillväxt. Sen har vi Taxus baccata `Fastigiata Robusta´ (har redan en gulbrokig idegran) och Tsuga diversifolia samt Tsuga mertensiana `Glacua´ så att dom får nått blåbarrigt att välja på också.
    Kan det vara något.....!?
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj så mycket fint du har hittat, har kollat i boken för jag kan dom inte utantill. Abies koreana är alltid odlingsvärd med de vackert färgade kottarna som står rakt upp. Picea pungens `Maigold´ är verkligen en skönhet med de gula skotten, den skall jag nog införskaffa också.

      Tänk så mycket färger det finns bland barrväxterna!

      Vilket de än väljer till dig så blir det ju något fint!

      Kram!

      Radera