söndag 28 februari 2016

Våren - en kritisk tid i trädgården

Vårvintern är nog den mest riskabla tid för trädgårdens städsegröna växter. Jag har inte glömt mars 2013 när vårsolen strålade från en klarblå himmel dag efter dag med höga dagstemperaturer och mycket kalla nätter. Det var extremt, många fick sina trädgårdar förstörda och även i naturen såg man massor med barrträd som dött.

Det som drabbar växterna är tjältorka. Värmen från solen får växterna att vakna till liv och avdunstningen från blad och barr ökar, växterna vill fylla på vattenförrådet men ur den tjälfrusna marken går det inte att få upp någon fukt och växterna torkar bort. Ibland kan man läsa om det "goda rådet" att vattna med varmt vatten, enligt min mening förvärrar det problemet, det blöta blir is.


Picea glauca `Alberta Globe´ en klotformad vitgran blev ett av offren. Det syns tydligt på plantan vilken del som legat i solen. Det knepiga är att skadorna inte syns förrän tjälen släppt sitt grepp och plantorna börjat växa, då rasar det döda barr av växterna. Många Rhododendron fick också skador men det gick att klippa bort och de återhämtade sig. Ljungen fick svåra skador, speciellt höstljung Calluna vulgaris.

Nu börjar det vara oroväckande likartat som våren för 3 år sedan. De kalla nätterna gör att tjälen inte tinar alls och det tunna snötäcket vi haft denna vinter har inte hejdat tjälen från att tränga djupt ner i jorden. Ett veckolångt lågtryck med mulet väder och ingen frost nattetid är vad jag önskar just nu men prognosen framöver visar på liknande väder.

En ny `Alberta Globe´ inköptes och de senaste vårarna har varit skonsamma ut växtsynpunkt.


Nu har jag täckt den lilla granen med skuggväv och kan bara hoppas att det fungerar.  Vi har gjort vad vi kan, försökt skugga växterna med juteväv på skärmar. Långt ifrån alla har fått skydd, det är omöjligt i en stor trädgård och många växter är alldeles för stora. Så länge det är vindstilla sitter skärmarna kvar men om vinden tar fart så får vi flygande drakar i trädgården.


14 kommentarer:


  1. Hej Gunilla
    Tror du gör det enda, som fungerar.
    Vintrarna framöver blir blir nog med mycket mera frost på barmark, mera och djupare tjäle.
    Vi kanske får anpassa omgivningen? Plantera där det är skuggigt på vintern, och ja, kanske välja andra plantor? Lövfällande Azalea i stället för vanliga Rhododendron på utsatta platser?

    Där är mycket att fundera över när man har en riktig trädgård - bra att vi inte har facit i hand:)

    Ha en bra kväll

    SvaraRadera
  2. Hei!
    Det bekymrer meg også de kalde nettene og en mer og mer sterk sol på dagen. Våren 2013 døde det mange einer både i skogen og i hagene.
    Håper at beskyttelsen dere har gitt, er tilstrekkelig. Krysser fingre for at det snart blir mildere netter.
    Ha det så godt! Anne

    SvaraRadera
  3. Tjältorka, nu fick jag lära mig nåt nytt. Företeelsen känner jag förstås till sedan tidigare, men inte benämningen tjältorka.
    Härligt att se och läsa om era hjälpinsatser med jutevävsskärmarna. Ett önsketänkande är att alla gjorde vad dom kunde för att hjälpa naturen.

    SvaraRadera
  4. Vilket jobb! Hoppas att det skyddar för den värsta tjältorkan. Här har vi bara vilda barrträd och de brukar klara sig men våra rhododendron har det svårt just nu, i morse var det minus 10 och på dagarna blir det flera plusgrader när solen värmer.
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  5. Hei Gunilla. Takk for at du påminner om dette! Jeg var borte i trägården denne helgen og tenke akkurat det samme. Telen er dyp i år, men sneen helt borte. Dagene var fylt av sol, men nettene hadde vi temperaturer på ned mot -10. Ikke bra når ikke alle mine rhododendron er tildekkete. Jeg fikk desverre ikke tid å gjøre noe med det denne helgen, så nå håper jeg bare skadene ikke blir for store i år...
    Det var en riktig så dekorativ måte du har montert gjutväven på! :-D
    Ha en fortsatt riktig fin dag
    Stein

    SvaraRadera
  6. Ja, vinteren 2013 var fryktelig for mange vintergrønne vekster. I fjor var våren både tidlig og mild, så da var telen godt før solen begynte å gjøre skade. Flott skygge dere har laget for plantene!
    Her var det -9 i dag tidlig, så det er ikke mye varme om natten, nei. Det er spådd snø fra i morgen og til lørdag, og det skulle jeg gjerne slippe nå, men været bestemmer vi ikke over... ;)

    Ønsker deg en fortsatt fin dag, Gunilla!

    SvaraRadera
  7. Eftersom jag bara har en vägg av murgröna att täcka tar jag emot tjälen och hoppas den gör slut på riktigt många sniglar. Fina skydd du gjort!
    Ha det så gott
    Anette

    SvaraRadera
  8. Eftersom jag bara har en vägg av murgröna att täcka tar jag emot tjälen och hoppas den gör slut på riktigt många sniglar. Fina skydd du gjort!
    Ha det så gott
    Anette

    SvaraRadera
  9. Ett lurigt problem det där. Vi har tur som har snö ett tag till och våra barrväxter är fortfarande små. Men när snön försvinner täcker vi med.
    Hoppas vädret är på er sida!

    SvaraRadera
  10. Flott beskyttelse dere har satt opp !
    Vi måtte fjerne endel av det tildekkede da det blåste som værst, men nå må det opp igjen. Med -10 om natten og sol om dagen blir det lett skader.
    Den "berømmelige" våren for noen år siden måtte vi grave opp 27 busker og trær. Rododendron ble erstattet av azalear, og einere av annet vintergrønt.
    Nå se bambusene litt skadet ut :-(
    Takk for innlegget :-)

    SvaraRadera
  11. Det kanske är så här vårarna kommer att bli framöver, opålitliga. Man vet ju aldrig hur det blir, om man skall täcka eller inte. Vi kanske får byta ut en hel del av våra växter varje vår. Det känns inte alls bra. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  12. Just nu har vi ganska jämn temperatur dygnet runt men ingen snö och torrt i backen här på Öland. Jag borde nog snart både vattna och skugga min magnolia ifall solen börjar titta fram lite mer.. Tur att jag har många tunnor med regnvatten eftersom vi har bevattningsförbud från 1 april.

    SvaraRadera
  13. På andra kanten av Sverige (Bohuslän) har det snöat hela dagen och ska fortsätta även i morgon. Säkert kan det bli någon decimeter eller mer, även om det är ganska blött. Visst längtar vi efter våren, men ett snötäcke värt namnet är i alla fall bättre än barfrost. Hoppas dina växter klarar sig, Gunilla!

    Olle

    SvaraRadera
  14. Tjältorka, där fick jag ett namn på det dystra från 2013. Visst är det spännande att vänta - vilken blir den första blomkorgen att slå ut i år?

    SvaraRadera