Men undantag finns förstås, frön som är stora som ärter och mera lätthanterliga, växter som gror utomhus och inte blir långa och skrangliga av ljusbrist, de passar mig bättre.
I den här enkla kallbänken frodas nu frösådder svavelpioner och lackpioner. Kallbänken har maken byggt av två pallkragar med ett öppningsbart lock av plast. Fylls med sand som håller fukten bra, ett litet drivhus i miniatyr.
Fröplantorna är nu tre år, det första året syns ingenting i krukorna då bildas endast rötter. Det andra året kommer tre blad på plantan och sedan händer inget mer och nu i år är plantorna redo att lämna sin skyddade miljö.
Paeonia mlokosewitschii svavelpionen anses av många som den kanske främsta pionen av alla, en vildart som härstammar från Kaukasus. Den bjuds sällan ut till försäljning eftersom priset blir högt, den blommar först efter 5 - 6 år och skötseln för den långa tiden inkluderas i priset. Svavelpionen är inte pålitlig i färgen och kan blomma med allt från rosaröda blommor till svagt gula. Alla önskar sig den klargula färgen men det finns ingen garanti. Mina frösådder kommer från min egen gula svavelpion och jag fick lära mig att det ökar chanserna till gula blommor av mina danska bloggvänner men någon garanti är det inte.
Svavelpionen genomgår många skepnader under odlingssäsongen, just nu ser den ut såhär.
Här börjar den visa sina enkla, vackra blommor i slutet av maj.
En bit in i juni börjar den vara överblommad
Men det är inte slut med blomningen, hösten bjuder även på grannlåt i form av frökapslar.
Paeonia obovata lackpion är också en egen art som härstammar från Asien. I vilt tillstånd lever den i skogsmiljöer och kan därför planteras på lite skuggigare platser. En vacker, enkel röd blomma som står på stadiga stjälkar och inte behöver stöd, något jag uppskattar.
För tre år sedan kom ett paket med frön och en utvecklad planta av lackpion från snälla Helen i Piteå med bloggen http://helenstrdgrd.blogspot.se/
Helen är superduktig på frösådder och delar generöst med sig av både plantor och kunskap. Den lilla plantan som fanns i paketet tillbringade första vintern i kallbänken men i fjol planterade jag ut den och just nu ser den ut såhär.
Stort tack Helen för gåvan och inspirationen, utan dig hade det inte funnits några fröplantor alls.
Så flott kaldbenk du har! Enig med deg, sånne bittesmå frøplanter er ikke enkle å få priklet om. Svovelpion er veldig fine. Jeg har P. obovata, og den er fin den også. Alle peoner er fine :)
SvaraRaderaKlem!
Spændende indlæg om dine pæoner, hvor er de fine.
SvaraRaderaVilken jättefin & praktisk låda! Jag har ju mina i växthuset i lerkrukor & igår lyckades Dirren välta en ...attans vad jag fick leta frön fniss
SvaraRaderaKRAM från mig!
Härligt med "självuppdragna" Pioner. Svavelpionen är ju så underbart vacker. Jag har precis besökt Moutan Botanical Centre utanför Rom. De har världens största samling av Trädpioner och totalt 150 000 plantor av 600 sorters Pioner. Det var en syn jag aldrig glömmer!
SvaraRaderaTrevlig helg!
Titti
Hej Gunilla
SvaraRaderaJag har sett Paeonia mlokosewitschii som stickling hos en leverantör. Vil prova senare i år.
Den vita Paeonia obovata har en fantastisk fin och enkel blomma!
Ha en trevlig helg
Vi kan sammenligne frøplanter senere på sæsonen, for jeg har også sået frø af mlokosevitchii for to år siden. Helen er vel flyttet og har droslet ned på frøsåningen; men hendes hjemmeside er stadigvæk enguldmine af information.
SvaraRaderaHei!
SvaraRaderaSvovelpeon er noe av det vakreste som finnes. Så morsomt det må være å lykkes med å få fram peoner. I går oppdaget vi en ny peon i hagen. De må ha sådd seg selv. Skal bli veldig spennende å se.
Klem Anne
Pioner är ju ett så trevligt samlarområde och jag känner som vanligt att det finns massor att lära som att fröså dem till exempel. Väldigt spännande att se vad det blir för färger och några år går ju så fort nuförtiden! Fin kallbänk. Jag har också sand i mina men inga lock.
SvaraRaderaHa det så gott
/Anette
Så fin odlingsbänk och smart att sänka ned hela krukan i sand. Ska testa det.
SvaraRaderaHåller tummarna för att det blir gula Svavelpioner hos dig!
Svavelpion, tänk så många olika skepnader en blomma kan ha. Urläcker. Frökapseln fängslar mig mest.
SvaraRaderaTänk va fort några år går. Helt plötsligt blir små plantor större och då är det värt all möda man har lagt ner. Lite extra roligt är det ju med sådder när man har fått fröer av en god vän också!
SvaraRaderaLycka till vidare med Pionerna, du kommer nog klara det galant skulle jag tro!
Kram Nora
Är det de blå fröna man planterar när frökapslarna spricker upp på hösten. På vissa pioner ska kapslarna klippas bort men inte på svavelpionen som jag förstår.
SvaraRadera