lördag 18 juni 2016

Cypripedium guckusko

Det är många år sedan nu när jag en senhöst lyssnade till ett av de mest fascinerande föredrag om växter som jag någonsin upplevt. Jag kom hem med denna lilla rotbit som planterades omgående i den kalla och blöta höstjorden.

Vi var ingen stor publik denna söndag, kanske för att det finns en del fördomar om att det är svårt att odla orkidéer i våra trädgårdar. Svante Malmgren heter han och besökte vår trädgårdsförening tillsammans med sin fru Ulla Silkens. Han var skicklig på att avdramatisera odling av orkidéer och jag vågade mig på ett försök. Han driver upp orkidéer till försäljning i sitt laboratorium, i en steril miljö skapas dessa unika växter. Han har dessutom gjort mycket för att värna om växterna i deras ursprungsmiljöer.

Orkidèer är fridlysta i naturen och man bör försäkra sig om att det är plantor som drivits upp i kommersiellt syfte om man vill köpa en orkidè. I naturen är det lilla fröet helt beroende av mycorhiza för att gro, det saknar helt enkelt energi för själv att kunna producera en planta och tar då hjälp av svamptrådar. Åter igen, naturens samspel är fantastiskt!

Här kan man läsa om orkidèodling på Lidaforsgården.

På hösten får Cypipedium `Ulla Silkens´  ett litet skydd i form av några takpannor för det är vinterblötan som är det största hotet mot växten. Den oansenliga lilla roten som följde med mig hem har sedan dess utvecklats till en livskraftig planta som bjuder på en otrolig blomning i månadsskiftet maj/juni.





En nykomling i trädgården Cypripedium `Gisela´



8 kommentarer:

  1. Cypripedium är verkligen vackra, men jag har inte provat på att odla dem (ännu). Va bra att det finns entusiaster som förser trädgårdsintresserade både med kunskap och växter!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla
    Ja, Guckusko hade jag tidigare växande vilt i naturen kring huset i Värmland - de är borta nu, bare hål i marken finns kvar.
    Roligt att du har fått "Ulla Silkens" direkt från Svante Malmgren och Ulla Silkens.
    Fina bilder!

    Ha en bra helg

    SvaraRadera
  3. Mycket vackra. Tänker att man behöver odla som du gör med lite luft mellan växterna för att de skall synas och komma till sin rätt. Här tror jag de skulle trängs ut om jag inte passar på dem hela tiden, så jag har inte vågat skaffa några. Men verkligen helt fantastiska.
    Helene

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt vackra! Som små mästerverk:-)

    SvaraRadera
  5. De er så smukke, frueskoene, men jeg tilstår blankt, at jeg er en af dem, som har svært ved at få dem til at trives. Det er den rette fugtighedsgrad i den veldrænede jord, jeg ikke er god nok til at ramme.

    SvaraRadera
  6. Härligt att få veta historien om namnet på denna skönhet. Jag har också skaffat mig den i år och grubblar mycket över placeringen. Man vill ju att den både ska trivas och synas.
    Sedan tidigare har jag en gulblommande namnlös guckusko som köptes på Blomsterlandets höstrea nervissnad och till synses livlös för flera år sedan men som i år blommade med 7 blommor, så självförtroendet är på topp.....
    Ha det fint!
    Marta

    SvaraRadera
  7. Så vacker. Din omvårdnad betalar sig i betagande skönhet.

    SvaraRadera
  8. Fantastiskt och intressant!
    Jag har läst att man på Öland, bl a, har hittat hål i jorden och "folk" har stulit orkidéer och när man hör sånt blir man så ledsen. Det finns ju att köpa som sagt var och dessa är ju helt makalöst vackra!
    Agneta kram

    SvaraRadera