onsdag 13 juli 2016

Timmarna tickar på och dagarna blir till veckor

Mitten av juli, fågelsången har tystnat i trädgården men än kan vi lyssna till tornseglarna som visslande flyger över våra huvuden. De har nog ungar nu under takpannorna på den gamla ladugården. Några veckor till och så är även de borta.

Trädgården bjuder på nytt sällskap, den här vackra aspfjärilen Limenitis populi har hållit mig sällskap några dagar. En stor fjäril som flyger runt midsommar och veckorna efter. Tyvärr lyckades jag inte fånga det vackra mönstret på utsidan av vingarna.


I fjol gjorde jag en renovering av dammkanten och tog bort det plotter av växter som växte där och planterade in citromtimjan Thymus citriodorus i stället. Den täcker nu nästan hela ena sidan av dammen och attraherar mängder av fjärilar, humlor och bin, precis som det var tänkt. Den gamla vildkaprifolen har fått nytt liv efter en rejäl nedklippnng i fjol.


Nycklarna Dactylorhiza har nästan blommat över för i år, i bakgrunden Hosta `Praying hands´


Chamaecyparis pisifera `Avenue´ ärtcypressen har fått sin sommarfrisyr idag, nyklippt och städad.


I skogsträdgården har Linnéa borealis tagit för sig och kryper fram under magnolian och uppför en stubbe, precis som jag önskade när jag planterade den i fjol.


Höstljungen kommer fint nu efter nedklippningen i våras, här Calluna vulgaris `Seestern´


Och i skogsträdgården växer det men långsamt, långsamt precis så som jag vill ha det.



16 kommentarer:

  1. Det är så kul att titta in i en skogsträdgård, när man inte har det själv.
    //Helene

    SvaraRadera
  2. Så fint det är i din "skog". Och aspfjärilen var verkligen tjusig.
    Kram Karin

    SvaraRadera
  3. Så bra att bloggproblemen nått en lösning. Då får jag se mera av er vackra och fängslande trädgård.
    Jag har inte din kunskap om fåglar , men jag njuter ändå av "någons" intensiva sång vid 3.30-tiden på natten. Vaknar till den och bara lyssnar och njuter. Somnar inte alltid om, men vad gör det.

    SvaraRadera
  4. Sjovt at læse, at planterne følger dine planer til punkt og prikke. Det gør de sjældent her i haven. F.eks. kan jeg ikke få linnea Borealis til at trives.

    SvaraRadera
  5. Så flott du har det med de fine formene på alt det grønne! Det trengs en del klipping her også, det var godt jeg ble minnet på det! Hilsen Anne-Kristin

    SvaraRadera
  6. Du har så flotte rabatter! Forskjellige blader og former er så vakkert i dammen. Linnea borealis vokser dessverre ikke her. Når jeg var liten vokste den der vi var på ferie, og jeg var så glad i en for den duftet så godt :)

    Klem

    SvaraRadera
  7. Visst blir man lite extra glad inombords när växterna ibland gör precis som man vill? Bestämma över dem kan man ju inte, men det är roligt när de "följer planen".
    Att beskära och klippa buskar och träd är inte min starka sida, men jag övar mig och tuffar till mig lite mer för varje år som går. Perennerna däremot friseras ofta. Flera fröplantor vill jag helst undvika och överblommade perenner gör ju ingen glad (med några få undantag).
    Kram Nora

    SvaraRadera
  8. Det ser bare så godt ud, så enkelt og fint.
    Solsortene synger stadig her :)
    God aften
    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. Trevligt med så fint fjärilsbesök. Den har vi aldrig sett här, men det verkar som att de börjar bli mer vanliga här i norr också.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  10. Hej Gunilla

    Det är länge sen jag har sett en Aspfjäril. Jag forstår man måste vara på rätt plats på rätt tid.
    Alltid bra när det man planerat lyckas. Man ser du har gjort förarbetet bra!

    SvaraRadera
  11. Hej Gunilla!
    Så vackert och harmoniskt! Så vacker vid dammkanten!
    Ha't!
    /Anja

    SvaraRadera
  12. Så vackra planteringar du visar. Inspiration jag behöver medan jag gräver, kärrar ut jord och annat när jag anlägger.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  13. Hei!
    Denne sommerfuglen har jeg aldri sett. Den er nydelig.
    Vakkert og harmonisk i hagen din.
    Klem Anne

    SvaraRadera
  14. Vackert som alltid! Imponerad över hur linnéan brer ut sig på bara ett år. För att vara Smålands landskapsblomma är den verkligt svårfunnen som vild här och syns inte i många trädgårdar heller. Antar att den är känslig för konkurrens.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  15. Tack för kommentaren om mina träd och buskar. Det var kul att läsa att du odlar flera i zon 2-3.

    Tittar på din skogsplantering igen och funderar... Det ser ut som ett ganska tunt jordlager så behöver du vattna mycket? Eller har du skapat en våtbädd? Jag funderar på jordmånen på en eventuell tomt men det är just en skogsbacke med tunt jordlager och mycket berg.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  16. Hejsan!

    Allt detta var skog när vi började gräva oss in i naturen. All jord var genomvävd av trädrötter, ogräs och sly. Inte något som våra trädgårdsväxter kan konkurrera med, trädrötter är som jätten Glufs, de tar allt - och först, vad gäller näring och fukt.

    Allt grävdes bort, så långt att det inte fanns några ogräsrötter eller trädrötter kvar och det är återfyllt med ny jord. Det mesta är surjordsbäddar, bestående av okalkad, ogödslad grov torv, grus, kompostjord, rododendronjord barkmull och kogödsel. Vi lägger mycket arbete och ekonomi på att göra goda odlingsbetingelser.Torvblandningen håller fukten bra men vi har långa och besvärliga torrperioder när det krisar ordentligt, jag vattnar med spridare men har egen brunn så man vet aldrig hur mycket brunnen tål. En del våtbäddar har jag gjort och det fungerar hyfsat under torka men annars är jag tveksam. Man bryter ju hela kretsloppet med våtbäddar vilket på sikt måste hemma växtligheten.
    Vi har tvingats ta bort en hel del träd, tyvärr, men det fanns inte mycket att välja på, träden eller växterna.

    Allt gott!

    /Gunilla

    SvaraRadera