lördag 15 oktober 2016

Sorbus ulleungensis - historien om en rönn

År 1976 besökte Botaniska trädgårdens trädexpert Tor Nitzelius Sydkorea och ön Ulleung - do som ligger i Japanska havet utanför Korea. Han upptäckte en rönn med ett spännande utseende, snarlik den japanska rönnen Sorbus commixta. Han tog med sig frön av den sprakande rönnen hem till Sverige och besökare till Göteborgs botaniska trädgård kan idag beskåda dessa vackra rönnar vid ingången till trädgården.

Den odlades av plantskolor och spreds till andra länder under namnet Sorbus commixta `Dodong´ och fick så småningom status som E- planta som är en kvalitetsbetäckning på träd, buskar och virusfria fruktträd och bärbuskar, utvalda för svenskt klimat.

Man kan nästan känna historiens vingslag när det vackra bladutspringet kommer i april. Rönnen är dessutom endemisk, den återfinns endast på den lilla ön Ulleung - do.




Ullungrönnen är relativt snabbväxande och kan nå en höjd på 15 m i svenskt klimat. Den är tålig och verkar inte ens lida av den förfärliga torka som drabbat oss i år. Den blir inte särskilt yvig och går bra att stamma upp så den lämpar sig mycket väl även för en mindre trädgård.


Strax innan julen 2014, nästan 40 år efter att Nitzelius hämtade hem frön till Sverige kommer så beskedet; koreanska botanister har gjort en grundlig undersökning av olika rönnar och har funnit att den skiljer sig väsentligt från andra rönnar och har därmed tillägnat
den vackra rönnen en egen artstatus med det vetenskapliga namnet Sorbus ulleungensis. Tyvärr fick Nitzelius inte uppleva detta.



 

14 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!

    Det var spennende lesning! Den står øverst på min ønskeliste over neste års innkjøp :)
    Så flotte høstfarger det er på den!

    Klem!

    SvaraRadera
  2. Spännande läsning! Visste inte att det var därifrån den kom ursprungligen. Verkligen vacker höstfärg. Skulle gott kunna tänka mig en här hos mig, måste grunna lite på var den får plats. Trevlig helg!
    Titti

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla
    Vilken fin rönn!
    Jeg forstår at det finns olika selektioner? Är Tor Nitzelius´s fortfarande den man ska gå efter? Eller går det bra med fröplantor?

    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Hej Karsten!

      Kul att du gillar trädet, det skulle väl passa utmärkt i Värmland?

      Jag vet inte hur det förhåller sig med selektioner men om man är nördig, som jag är, skulle jag köpa en S. ulleungensis märkt som E-planta. Växterna inom E-plantsystemet är testade och framtagna vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och är märkta med ett E på etiketten. Märkningen styrker växternas rätta ursprung och att de är art- eller sortäkta.

      Radera
  4. Et dejligt træ med glødende efterårsløv. Den er ikke bare tørketålende, den tåler også stærk blæst, som vi har meget af, der hvor jeg bor. Det var spændende at høre træets historie.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  5. Hei Gunilla!
    En vakker rogn. Den skiller seg så ut med vakre høstfarger.
    P.S for noen år siden var jeg på konsert men Bob Dylan i Oslo. For å si det mildt, det var en opplevelse.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  6. Hei Gunilla
    Tak for historien om den smukke røn, jeg viser næsten dagligt billeder af den, den er så smuk.
    Hilsen lisbeth

    SvaraRadera
  7. Vilket utropstecken i grönskan! Intressant att få veta historien bakom. Har nog hört den förut, men man behöver bli påmind.
    Ha det så gott
    /Anette

    SvaraRadera
  8. Det är en fantastiskt vacker rönn! Vi har en frösådd som nu är ganska stor och varje år får den där riktigt röda höstfärgen. Tror dock inte den blev helt identisk med E-plantorna. Ska ta och kolla upp det.
    Skön söndag!

    SvaraRadera
  9. Den eldiga skönheten skulle passa utmärkt även på Getingstorp.

    SvaraRadera
  10. Det är en fantastiskt vacker rönn. Historien har jag läst innan men det gör den inte mindre spännande idag. På min förra tomt hade jag fröplantor från exemplaren utanför botan. Då kan jag känna att historien kommer ännu närmre.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  11. Meeer sådant här! Otroligt trevlig läsning! Blir genast sugen på en....får kolla om jag har plats någonstans...glömmer ibland att jag äger ingen park även om just denna inte tar så stor plats så måste platsen ändå finnas ;-)
    Ha det bra!
    /Anja

    SvaraRadera
  12. Tak for historien. Det forklarer, hvorfor jeg har fået besked om det nye navn på 'Dodong'.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvaraRadera