lördag 3 juni 2017

Om några växter i en surjordsplantering

I luften ute faller något som känns fuktigt, inte regn utan snarare fem droppar i elva rader men det kanske kan utvecklas till regn, den torra marken skriker efter nederbörd.




En surjordsplantering som har några år på nacken vid det här laget. Brukar kunna vara fin såhär på vår och försommar men i år är den inte speciellt uppseendeväckande. Gädjande är att den ena av Rhododendronbuskarna som växer här har orkat bära fram en blomning utan att knopparna frusit i vårkylan, kanske inte så förvånande för det är R. `Kullervo´ en av de finska mycket härdiga Rhododendron hybriderna. Jag återkommer i ett nytt inlägg om alla frostskador i vår.


Sorgklockan Uvularia grandiflora har jag alltid gillat, klarade sig fint undan vårfrosten.

Glacidium palmatum `Album´ lunddocka tillhör ju vårens skönheter i trädgården men i år blev det en sparsam blomning. Hos  den lila varianten av växten frös blomknopparna men bladen klarade sig.


Dodecatheon dentatum `Red Wings´ tolvgudablomman som alltid kan posera inför kameran.



Här växer också den gulblommande skogsvallmon Hylomecon japonica vars blomkoppar frös precis när dom skulle slå ut. Det får bli en bild från förra året, annars en trogen och lättodlad växt.


Till sist, plantan med det runda växtsättet är Saxifraga hirsuta, en lundbräcka som ännu inte börjat blomma.  Blommorna står som en florstunn vitrosa sky över plantan, mycket effektfullt. Lundbräckan tål att växa i kompakt skugga och skulle nog täcka marken om jag tillät den men det gör jag inte. Jag tillhör dem som vill att alla växter skall synas och komma till sin rätt. Jag vet att många tycker att bar jord i planteringar är riktigt fult men jag sätter en hel del jobb på att ha det så och undviker marktäckare med några få undantag. Ogräset blir heller aldrig ett problem om underarbetet är ordentligt gjort och rotogräset borta. Enstaka fröogräs kommer alltid liksom en och annan maskros men jag ser det direkt och då är det lätt att plocka bort innan maskrosen fått ner sin långa pålrot.

Upptäcker att jag tyvärr saknar bild på en blommande Saxifraga hirsuta.

15 kommentarer:

  1. Hej Gunilla
    Du har mange fine planter i dine bede, det ser fint ud sammen med de mosgroede sten. Jeg har kun Gudeblomsten af dem du viser her.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Surjordsplantering ligger definitivt utanför mitt kompetensområde, men vackert är det. Tolvgudablomman är min favorit.
    Trevlig Pingst!

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla

    Vakre surjordsplanter! Gudeblommen er så fin. Mosegrodde steiner passer så godt inn.

    God helg, klem!

    SvaraRadera
  4. Så fint det var, jeg liker også gudeblom, har en selv på andre året, så den er ikke så stor enda. Den sorgklokken var utrolig fin forresten.
    Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  5. Hej Gunilla

    Så mycket fint du visar!
    Glaucidium palmatum `Album´ är en favoritt!
    Och Dodecatheon är et fantastikt släkte!

    Nu får vi hoppas på det regnet prognoserna lovar!

    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera
  6. Jag gillar också när växterna får visa fram sig i sin fulla prakt och ha lite bar jord mellan sig. Vi har inte så i hela trädgården, men på många ställen är det så. Jag har insett att det där med att skapa "klassiska" rabatter utan bar jord inte är min starka sida. Det blir mest sillsallad av det hela och en röra jag inte uppskattar.
    Min Hylomecon japonica som jag fick av dig för ett par år sedan sjunger på sista versen nu, men har blommat helt fantastiskt. Jag är så glad för den plantan, den lyser som en sol i det halvskuggiga läget den står.
    Trevlig pingstdag!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  7. Det er så smukt i din have med alle de forskellige planter, sten, mos og stier. Det hele passer så godt sammen. Jeg synes, det er spændende at se forskellige haver. Jeg håber, at sommeren ikke bliver alt for tør.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  8. Hello. Beautiful photos, I like your blog.
    Greetings from Galicia

    SvaraRadera
  9. Det er desværre forårsplanternes lod, at de risikerer at møde frosten. Forhåbentligt er vejret mere gunstigt for dem til næste år. Guldblomme er en smuk staude, ærgerligt at den ikke holder ret længe.

    SvaraRadera
  10. Det är inte alls fult med jord mellan plantorna och i synnerhet inte när man som du har sten, stigar och annat emellan. Din stil är ganska unik och i kombination med den plats du odlar på blir det bara helt underbart att titta på. Lundklockan är jättefin men tyvärr snigelgodis här.
    //Helene

    SvaraRadera
  11. Du har så mycket fint i din trädgård, Gunilla!

    Är du fortfarande intresserad av att låta mig vara med som gästbloggare? Vart skickar jag inlägget i så fall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Olle!

      Visst är jag det! Du kanske kan maila mig, förnamn. efternamn @ Hotmail.com så vi får kontakt.

      Radera
  12. Sorgklockan är riktigt läcker. Här har lunddockan och tolvgudablomman inte slagit ut ännu, men jag väntar.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  13. Verkligen trevliga växter det där. Vi har dem alla och de är toppenväxter även hos oss. Tråkigt att så många tagit skada av torka och kyla. Våra Sorgklockor betades hårt av harungarna i fjol vilket inte heller var bra, de är minimala i år.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  14. Hoppas att ni fått lite riktigt regn nu. Här har fallit regn i en alldeles lagom takt flera dagar nu. Och på lördagens växtmarknad hittade jag bla Rh. 'Golfer' och Rh. makinoi 'Silber' som jag tog direkt efter att ha läst här hos dig. Hos mig frös sorgklockorna rejält - tänk att det kan vara så olika.

    Kram, Carina

    SvaraRadera