Numera tar jag alltid kameran med mig på promenaderna och det ger en helt annan dimension till vandringen, jag letar detaljer i naturen, jag tar mig tid att stanna och titta efter motiv och plötsligt upptäcker jag så mycket mer än jag någonsin gjort tidigare.
Det här kan vara en slånlav Evernia Prunestri med viss osäkerhet, lavar är svårbestämda för en amatör som jag, det finns många och de liknar varandra. Slånlav är en av de vanligaste lavarna i vårt land, den kan hittas på trädstammar, grenar men också på stenar och klippblock.
Det sägs att lavar är luftens kvalitetsmätare, de är mycket känsliga för luftföroreningar och berättar mycket om platsen de växer på. Just nu har vi mängder med lavar i träden runt huset vilket får tolkas som mycket positivt ur miljösynpunkt. Träden påverkas inte av lavarnas påväxt, de saknar rötter och skadar inte underlaget. Bland lavarna gömmer sig insekter som blir föda åt fåglarna. Nötväckan är en riktig specialist som kutar upp och ned för trädstammarna i jakten på mat.
Förmodligen blåslav Hypogymnia physopes för man kan se de rundade topparna som ser ut som små blåsor. Också väldigt vanlig i vår natur på träd och grenar men även på klippblock och stenar.
Aivan ihania jäkäliä ja upeita kuvia! Minäkin kuvaan niitä mielelläni, mutta harvoin saan kuvista tarpeeksi teräviä. Jouko Rikkisen opas "Jäkälät ja sammalet Suomen luonnossa" on hyvin mielenkiintoinen.
SvaraRaderaMinullakin on usein kamera mukana kävelyllä. Monesti, kun se ei ole mukana, tulee tilanne jossa tosiaan harmittaa ettei kameraa ole. Olen kuitenkin päättänyt että tärkeintä on ihailla ja oppia, ja valokuvaaminen tulee vasta toisena... vaikka kuvat auttavat kyllä oppimisessakin. :)
Tunnelmallista joulunalusaikaa!
P.S. Toivottavasti saatte valkoisen joulun. ♥
RaderaKram!
Hej Gunilla
SvaraRaderaGodt du tager kameraet med på dine ture, du finder mange spændende motiver derude i naturen. Lav og mos er spændende.
Kram
Intressant att kolla på nära håll, fascinerande bild på mager bägarlav.
SvaraRaderaAllt gott!
Gunilla, vad roligt att du har upptäckt lavarnas spännande värld! Den första är mycket riktigt slånlav (Evernia prunastri) som skiljs från släktingen gällav (Pseudevernia furfuracea) genom att slånlaven har vit undersida medan gällavens undersida är svart. På nästa bild är det mest blåslav (Hypogymnia physodes) men jag ser också lite skrynkellav (Parmelia sulcata). Trattlavar eller bägarlavar (Cladonia) finns det så många arter av att de är svårbestämda även för en expert. Röda apotecier (fruktkroppar) på "bägarna" finns det flera arter som har, t ex blombägarlav och kochenillav. Även renlavarna brukar räknas till släktet Cladonia, även om det har varit lite omstritt - en del vill att de ska vara ett eget släkte, Cladina. Den sista laven är någon slags sköldlav (Peltigera) som känns igen på att de stora "bladen" sitter fast med en massa trådformiga rhiziner ("fäströtter") på undersidan. Det är helt riktigt att lavar är goda kvalitetsmätare på luften, eftersom de är så känsliga för föroreningar. Olika arter är olika känsliga, och en del arter som förr var vanliga i hela Sverige (t ex skägglavarna av släktet Usnea) hittar man numera nästan bara i fjällen där luften ännu är tillräckligt ren för dem. Känsligheten har att göra med att en lav egentligen är två organismer (en svamp och en alg) som lever tätt tillsammans. En symbios som bara fungerar under goda förhållanden.
SvaraRaderaOlle
Hej Olle!
RaderaImponerande kunskap du har om dessa miniatyrer i vår natur, det är spännande att lära sig mer om dem.
Jag har letat efter skägglavar men inte hittat något, kanske är de helt borta från vår natur i den här delen av landet.
Tusen tack Olle för att du delar med dig av din kunskap!
Hej Gunilla!
SvaraRaderaMye fint som du har fotografert ute i skogen hos deg, og flotte bilder. Det er mye spennende å oppdage ute omvinteren også. Lav og mose er veldig vakkert å se på.
Klem!
Hej Gunilla
SvaraRaderaBra bilder på dessa lavar!
Specielt kombinationen av lav och mossa har jag tänkt prova i mit stubberi. Allt finns regan i naturen.
En gammal dam i trakten färger tyg med lavar, imponerande!
Ha en trevlig kväll
Hejsan Gunilla!
SvaraRaderaHär har du en till som gillar att se lavar och även mossor nu när träden är avlövade och marken vilande. De är oerhört vackra smycken i stammar och stenar. Dina foton är riktigt fina närstudier. Och, jag håller med, de är inte lätta att identifiera för en amatör.
Å ja. Jag har också en hyreslägenhets"karriär" bakom mig vilket jag kompenserade med alldeles för många krukväxter inomhus och promenader ute där det fanns något att se av naturen. Så längtan har alltid funnits där att få "kliva rakt ut i naturen" - precis som du.
Den här årstiden har alldeles för dåligt rykte om sig. Den är underbar - på sitt sätt!
Ha't!
/Anja
Ja, det er mye fint når en kikker etter. Jeg skulle gjerne hentet noe mose til jul, men alt her er belagt med is, så jeg var litt sent ute. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg
SvaraRaderaHienoja jäkäliä ja sammalia edellisessä postauksessa. Mukavia metsäretkiä ja joulun odotusta! Tänne tuli eilen paljon lunta, meni sammalet piiloon lumen alle.
SvaraRaderaMin kompliment! Et er at få øje på de bittesmå detaljer, noget helt andet at gengive den med kameraet.
SvaraRaderaSå fantastiskt att se dina nära bilder av lavar. Det är verkligen som en hel minivärld. Ett jättefint ljus i bild nummer fem uppifrån. Jag upptäckte i höstas att det var ovanligt mycket lavar på trädgrenarna i år, till och med på vårt lilla plommonträd. Men när jag då läser att de är luftens kvalitetsmätare så känns det ju väldigt bra.
SvaraRaderaJag antar att även du fått snö nu. Här snöade det ordentligt igår och det har även kommit en del idag också. Även om det blir tö så tror jag snön blir kvar ett tag. Om det inte blir väldigt många plusgrader förstås. Det återstår att se.
Önskar dig en skön onsdag!
/Anita
Känner igen alla men kan inte hjälpa dig med namn tyvärr. Men med tanke på att svampfångsten blir lite olika mellan ost- och västkust är det ändå kul samma lavar hos dig som jag ser här. Såg ett vackert arrangemang av nedfallna grenar med lavar och ska försöka mig på något liknande :)
SvaraRaderaKameran ska man ju alltid ha med men ibland är jag lat eller snarare... min axel och nacke är tacksamma om den får stanna hemma ibland.
Kram, Carina
Hej Gunilla!
SvaraRaderaJag blir nostalgisk när jag ser dina fina foton på lavarna. En gång i tiden, i min ungdom, kände jag igen många lavar men åren har gått och kunskapen har fallit undan för annan (förhoppningsvis, eller också har den bara fallit undan :)
Lavar är som du skriver extremt känsliga för luftföroreningar och därför blir man så glad när de växer rikligt. En lav som dock klarar luftföroreningar bra är blåslaven. Den har anpassat sig och den kan man hitta nästan överallt. En lav som kräver extremt ren luft är skägglaven och hittar man den då vet man att luften är av toppkvalitet. Det gör man dessvärre inte ofta numera. :(
Tratt/bägarlavarna är otroligt vackra och den sista laven du visar också. Tänkte först silverlav men det stämmer nog inte. Den är mycket ovanlig och att den skulle ha fruktknoppar knappt ens att tänka på. Det kanske är någon form av filt/sköldlav? Försökte hitta min gamla bok om lavar men utan framgång. Borde storstäda bland allt som hamnat i källaren, men det får nog bli lite lagom med julpyntande bara.
Att ta med kameran är härligt. Man lägger, som du skriver, märke till saker på ett helt annat sätt.
Önskar dig en fin tredje advent!
Kram Anna-Karin
Så fint med närstudier. Du har verkligen tagit till dig kamerans möjligheter att upptäcka mer. Gillar också närbilder - man ser dessutom ofta betydligt mer detaljer på bilden på skärmen än vad man gjorde i naturen, så det blir två möjligheter till nya upptäckter.
SvaraRadera//Helene
Ciao! Complimenti per il blog e per le piante, hai delle specie davvero molto interessanti!
SvaraRaderaUn saluto e buona domenica!
Hej ... hamnade här av misstag då jag skulle till en helt annan blogg :) Tur i oturen, för när jag skrollar ner och hittar dina vackra bilder på lavarna så fastnade jag en lång stund! Såå fina bilder! De är spännande lavarna och som sagt svåra att artbestämma, men jag tror den sista finns i släktet filtlavar, Peltigera ... googla på den så kan du jämföra...
SvaraRaderaGott Nytt År!